Ελλαδα

Υιοθεσίες - Αναδοχές: Πόσες ολοκληρώθηκαν το α' τρίμηνο του 2021

Τα επίσημα στοιχεία από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παιδί - Αναδοχή
Παιδί - Αναδοχή © Pixabay / ID 28703

Τα στατιστικά στοιχεία για τις υιοθεσίες και τις αναδοχές στην Ελλάδα - Πόσες ολοκληρώθηκαν το α' τρίμηνο του 2021.

Συνολικά 1.564 παιδιά φιλοξενούνται σήμερα σε 87 ιδρύματα στην Ελλάδα. Για 711 παιδιά το σχέδιο οικογενειακής αποκατάστασης τους είναι η αναδοχή ή η υιοθεσία. Το α' τρίμηνο του 2021 ολοκληρώθηκαν 303 υιοθεσίες και 338 αναδοχές.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, από τα  711 παιδιά, τα 638 πληρούν τις προϋποθέσεις για αναδοχή, ενώ μόλις 73 για υιοθεσία. Εκτός της αναδοχής και της υιοθεσίας, στο γενικό σύνολο των παιδιών, που φιλοξενούνται σε δομές (1.564), προτείνεται από τις δομές η παραμονή τους στο ίδρυμα για 342 παιδιά, ενώ για 173 παιδιά προβλέπεται η επιστροφή στη φυσική οικογένειά τους.

Κάθε τρεις μήνες, θα δημοσιοποιούνται στο paidi.gov.gr τα επίσημα δεδομένα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ). «Είναι η πρώτη φορά που το κράτος παρέχει μία καθαρή εικόνα για την υιοθεσία και την αναδοχή που βασίζεται σε ποσοτικά δεδομένα», σημειώνει το Υπουργείο. Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα καταδεικνύουν πως η αναδοχή μπορεί να οδηγήσει στην άμεση αποϊδρυματοποίηση άνω του 40% των παιδιών τα οποία φιλοξενούνται σήμερα σε κάποιο ίδρυμα. Από την αρχή λειτουργίας του νέου συστήματος, έχουν ολοκληρωθεί 303 υιοθεσίες και 338 αναδοχές» σημειώνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Δόμνα Μιχαηλίδου: Η αναδοχή είναι ταυτόσημη με την άμεση αποϊδρυματοποίηση

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τα θέματα Κοινωνικής Πολιτικής, Δόμνα Μιχαηλίδου, επισημαίνει πως η οικογένεια είναι το μόνο κατάλληλο περιβάλλον στο οποίο μπορεί να μεγαλώσει ένα παιδί με αγάπη και ασφάλεια.

«Με τα σημερινά δεδομένα η αναδοχή είναι ταυτόσημη με την άμεση αποϊδρυματοποίηση. Για το λόγο αυτό, έχουμε ήδη ξεκινήσει πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης και  ευαισθητοποίησης των πολιτών γύρω από τον θεσμό της αναδοχής.

» Στη συνέχεια της προσπάθειας αυτής ξεκινάμε σήμερα την τακτική δημοσίευση όλων των επίσημων στοιχείων της πολιτικής παιδικής προστασίας. Η διαφάνεια είναι βασική αρχή της κυβέρνησής μας και η παιδική προστασία δεν μπορεί παρά να πρωτοστατεί στην υλοποίησή της» δήλωσε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ