Ελλαδα

Πάσχα 2021: Πώς θα γίνουν οι εορτασμοί φέτος - Όλα όσα ισχύουν

Τι θα ισχύει για τις Εκκλησίες, τα καταστήματα, διαπεριφερειακές μετακινήσεις και την ώρα απαγόρευσης

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκκλησία
Εκκλησία εν μέσω κορωνοϊού © EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΥ

Στις πόλεις θα παραμείνουν οι πολίτες για τους φετινούς εορτασμούς του Πάσχα - Όλες οι λεπτομέρειες για την άρση των μέτρων μετά το τέλος των εορτών.

Πάσχα στην πόλη θα κάνουν και τη φετινή χρονιά οι πολίτες των μεγάλων αστικών κέντρων, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αμέσως μετά το Πάσχα όμως θα επαναλειτουργήσουν κλάδοι που παρέμεναν κλειστοί τους τελευταίους μήνες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο διάγγελμά του προανήγγειλε το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου, αλλά κaι την επιστροφή των μαθητών του γυμνασίου και του δημοτικού στα θρανία, μία εβδομάδα μετά.

Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα

Τις λεπτομέρειες και τον ακριβή τρόπο, καθώς και τους κανόνες με τους οποίους θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και το Πάσχα, συγκεκριμενοποίησε η κυβέρνηση, μετά και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.

Στα μέτρα προστασίας, μάλιστα, η σύσταση είναι για χρήση διπλής μάσκας, τόσο εντός όσο και εκτός των Ναών.

Πιο αναλυτικά:

  • Σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά τη διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10m2 μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.
  • Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.
  • Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.
  • Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.

Μπλόκα & σαρωτικοί έλεγχοι για τη μετακίνηση εκτός νομού 

 

«Το Πάσχα δεν γίνεται να ταξιδέψουμε. Η μαζική μετακίνηση ενέχει τον κίνδυνο της μετάδοσης παντού. Ξέρουμε ότι αυτό ίσως δυσαρεστήσει κάποιους αλλά αποτελεί την μόνη επιλογή. Θα μας επιτρέψει όμως αμέσως μετά το Πάσχα σε μεγαλύτερη απελευθέρωση», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εχθές στο διάγγελμά του, βάζοντας τέλος στο «Πάσχα στο χωριό». Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναμένεται σήμερα Παρασκευή 23/4 να κάνει ανακοινώσεις σχετικά με τα μέτρα που θα ισχύσουν τις ημέρες του Πάσχα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, θα δώσει έμφαση στην πρόθεση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει παρατυπίες στις μετακινήσεις και να μην γίνουν από τις αρμόδιες Αρχές «τα στραβά μάτια» για κανέναν. 

Το πλάνο για την περίοδο του Πάσχα προβλέπει σαρωτικούς ελέγχους παντού λοιπόν, για την αποτροπή άσκοπων μετακινήσεων. Όπως διαμηνύεται θα υπάρξουν και ποινικές ευθύνες σε περίπτωση εικονικής κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης και ψευδής δήλωσης. Παράλληλα θα υπάρξουν και έλεγχοι εκ των υστέρων για να διαπιστωθεί αν κάποιοι παραβίασαν τα μέτρα και μετακινήθηκαν εκτός νομού.

Αυτές είναι οι εξαιρέσεις σήμερα για μετακίνηση εκτός νομού

Σύμφωνα με το ισχύον ΦΕΚ, όσοι συμπεριλαμβάνονται στις εξαιρέσεις και μπορούν να ταξιδέψουν, θα πρέπει να έχουν μαζί τους συγκεκριμένα έγγραφα για να μην πληρώσουν πρόστιμο. Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα θα εξειδικευτούν τις επόμενες μέρες και ενδεχομένως να υπάρξουν αλλαγές στα παρακάτω.

Όπως είναι οι εξαιρέσεις, μέχρι αυτή τη στιγμή

  • Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένουν. Πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας. Πιστοποιείται με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού). Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς. Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας. Πιστοποιείται με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές. Πιστοποιείται με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.

Αλλάζει η ώρα απαγόρευσης κυκλοφορίας

Ένα ακόμη μέτρο που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός έχει να κάνει με το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας. Με το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου, οι μετακινήσεις επιτρέπονται ως τις 11 το βράδυ. Από εκείνη την ώρα θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, διευρύνοντας κατά δύο ώρες τον υπάρχουν περιορισμό.

Πώς θα γίνει φέτος η περιφορά του Επιταφίου

Για τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η περιφορά του Επιταφίου μίλησε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας, εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Όσον αφορά την περιφορά του Επιταφίου, εκείνος θα παραμείνει στον εξωτερικό χώρου του ναού, προκειμένου να προσκυνήσουν με ασφάλεια οι πιστοί, χωρίς να συνωστίζονται εντός του.

Πότε και πώς ανοίγει η εστίαση

Οι λεπτομέρειες για το άνοιγμα θα δοθούν από τους αρμόδιους υπουργούς, ωστόσο ο πρωθυπουργός έδωσε τις ημερομηνίες όπου θα γίνει το άνοιγμα δραστηριοτήτων. Πρώτη μετά το Πάσχα θα ανοίξει η εστίαση, που μετά από έξι μήνες οι ταβέρνες, τα εστιατόρια και οι καφετέριες θα μπορέσουν να υποδεχτούν ξανά κόσμο.

Το άνοιγμα της εστίασης θα γίνει στις 3 Μαΐου, αλλά κάτω από πολύ αυστηρά μέτρα. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, το άνοιγμα της εστίασης θα γίνει στις 3 Μαΐου μόνο για τους εξωτερικούς χώρους, με αποστάσεις στα τραπέζια και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Ακόμη, υποχρεωτικό θα είναι το self-test δύο φορές την εβδομάδα για το προσωπικό στον κλάδο.

Σε ισχύ το εορταστικό ωράριο για τα καταστήματα 

Από χθες Πέμπτη 22 Απριλίου ισχύει το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για την περίοδο του Πάσχα.

Την Κυριακή 25 Απριλίου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά. Σε ό,τι αφορά στα καταστήματα της Αττικής ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών προτείνει ωράριο για την Πέμπτη 22 Απριλίου, Παρασκευή 23 Απριλίου, Μεγάλη Δευτέρα, Μεγάλη Τρίτη, Μεγάλη Τετάρτη και Μεγάλη Πέμπτη από τις 9:00 μέχρι τις 20:30.

Τη Μεγάλη Παρασκευή τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τη 13:00 μέχρι τις 19:00 και το Μεγάλο Σάββατο, από τις 9:00 μέχρι τις 15:00.

Ανοιχτά την Κυριακή 25 Απριλίου

Την Κυριακή 25 Απριλίου προτείνεται ωράριο από τις 11:00 μέχρι τις 18:00, ενώ για το Σάββατο 24 Απριλίου το ωράριο είναι 9:00 μέχρι τις 18:00.

Την Κυριακή 2 Μαΐου, τη Δευτέρα 3 Μαΐου και την Τρίτη 4 Μαΐου τα καταστήματα θα είναι κλειστά.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, δήλωσε:

«Ο εμπορικός κόσμος με το τεράστιο αίσθημα ευθύνης και την απόλυτη σοβαρότητα που υπέδειξε το δύσκολο διάστημα που βιώνει η Ελληνική κοινωνία κατάφερε να αποτελέσει έναν πόλο ασφαλούς υποδοχής καταναλωτών και εργαζομένων και να εγγυηθεί την απόλυτη ασφάλεια κατά την επίσκεψη όλων μέσα στα καταστήματα. Με αυτό ως δεδομένο, είμαστε όλοι εδώ, προετοιμασμένοι και υγιείς να υποδεχθούμε τους συμπολίτες μας στα φωτισμένα ανοικτά καταστήματα, τηρώντας απόλυτα όλες τις υγειονομικές υποδείξεις». 

Η πρόγνωση του καιρού για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Εξαιρετικός θα είναι ο καιρός καθ' όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας αλλά και την Κυριακή του Πάσχα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι πρώτες προγνώσεις για τον καιρό στο φετινό «Πάσχα στην πόλη», οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τη Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι αρκετά καλές.

Ειδικότερα, ο καιρός το Πάσχα θα είναι καλός, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει. Υπενθυμίζεται ότι έχει «κλειδώσει» η αλλαγή ώρας στην απαγόρευση της κυκλοφορίας τη Μεγάλη Εβδομάδα λόγω των ακολουθιών στις Εκκλησίες.

Ο κ. Αρνιακός ανέφερε ότι ότι τη Μεγάλη Τετάρτη, Μεγάλη Πέμπτη και Μεγάλη Παρασκευή αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας, που είναι πιθανό να αγγίξει ακόμα και τους 29 βαθμούς Κελσίου.

Σημειώνεται ότι ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης έκανε λόγο για «θερμή εισβολή» τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ