Visual Browsing

Πάσχα 2021: Τα νέα μέτρα - Πώς θα λειτουργούν οι Εκκλησίες

Πιστοί σε ιερό ναό
Πιστοί σε ιερό ναό © EUROKINISSI
Η εισήγηση για την περιφορά του Επιταφίου
  • A-
  • A+
0
Πώς θα λειτουργήσουν οι Εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα 2021 - Η εισήγηση της Επιτροπής και τα νέα μέτρα.

Στις εισηγήσεις της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι Εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα, αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας

Η επιτροπή εισηγήθηκε να ισχύσει στους ναούς η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. εντός, ενώ στους εξωτερικούς χώρους να τηρείται απόσταση 10 μέτρων μεταξύ των πιστών. Ακόμη, υπάρχει σύσταση για τη χρήση διπλής μάσκας εντός και εκτός των ναών. Οι ιερείς και οι εργαζόμενοι στους ναούς θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού.

Επιπλέον, εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής αποτελεί η περιφορά του Επιταφίου να γίνει εντός του προαύλιου χώρου των ναών και στον ίδιο χώρο να γίνει και το προσκύνημα. 

Για την απαγόρευση κυκλοφορίας, η Επιτροπή πρότεινε να ξεκινά στις 22:00 το βράδυ τη Μεγάλη Εβδομάδα και στις 21:00 το βράδυ την Κυριακή του Πάσχα. Από τη Δευτέρα του Πάσχα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίζει στις 23:00.

Σχετικα
Όλα τα μέτρα για το Πάσχα: Μετακίνηση, εκκλησίες και κυκλοφορία
Όλα τα μέτρα για το Πάσχα: Μετακίνηση, εκκλησίες και κυκλοφορία

Σχετικά με το πασχαλινό τραπέζι, η επιτροπή εισηγήθηκε ότι μπορούν να συγκεντρωθούν έως 12 άτομα. 

Ιερά Σύνοδος- Εκκλησίες: Τι ώρα θα γίνει η Ανάσταση 

Για τα μέτρα της Μεγάλης Εβδομάδας τα οποία θα ισχύουν στους ναούς συνεδρίασε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Όπως ανέφερε στις δηλώσεις Τύπου ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας η Εκκλησία θα μεταφέρει χρονικά την ώρα των Ιερών Ακολουθιών την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, με ώρα έναρξης τις 18:30, με την αναλογία ένα άτομο ανά 25 τ.μ. και ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

Αναφορικά με την τελετή της Αναστάσεως ομόφωνα αποφάσισε πως αυτή θα τελεστεί στις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στο προαύλιο των Ιερών Ναών, ενώ αποφασίστηκε η χρονική μετάθεση των Ακολουθιών κατά μισή ώρα νωρίτερα, στις 6.30 μ.μ. τα βράδια από την Κυριακή των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη, την Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. και την Μεγάλη Παρασκευή στις 6.00 μ.μ.

Σχετικα
Χαρδαλιάς για εκκλησίες: Υποχρεωτική η διπλή μάσκα στους πιστούς
Χαρδαλιάς για εκκλησίες: Υποχρεωτική η διπλή μάσκα στους πιστούς

Η ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την περιφορά του Επιταφίου και την Ανάσταση

«Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, κατά την πραγματοποιηθείσα μέσω τηλεδιασκέψεως συνεδρίασή Της, της Τρίτης 20ής Απριλίου 2021, ενημερώθηκε για όλες τις ενέργειες του Μακαριωτάτου Προέδρου Αυτής, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, οι οποίες έγιναν Συνοδική εντολή και εξουσιοδοτήσει κατά το διάστημα από την τελευταία συνεδρίαση μέχρι και σήμερα, κυρίως ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών κατά την Μεγάλη Εβδομάδα και την Πασχάλια περίοδο.

Κατ’ αρχάς, εξέφρασε την χαρά για το γεγονός ότι όλοι οι Ιεροί Ναοί θα παραμένουν ανοικτοί για τους πιστούς σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες, σύμφωνα με όσα ζήτησε από την Ελληνική Πολιτεία.

Ως προς το ζήτημα του ωραρίου των Ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδος, η Ιερά Σύνοδος, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις τρέχουσες υγειονομικές συνθήκες και την απαγόρευση της κυκλοφορίας, απεφάσισε την χρονική μετάθεση των Ακολουθιών κατά μισή ώρα νωρίτερα, στις 6.30 μ.μ. τα βράδια από την Κυριακή των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη, την Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. και την Μεγάλη Παρασκευή στις 6.00 μ.μ.

Ως προς την Ακολουθία της Αναστάσεως, η Ιερά Σύνοδος έλαβε σοβαρά υπ’ όψη τους ισχύοντες περιορισμούς της κυκλοφορίας και επιθυμώντας την καλύτερη ποιμαντική εξυπηρέτηση των πιστών, οι οποίοι δεν πρέπει επ’ ουδενί να στερηθούν την συμμετοχή στην χαρά της Αναστάσεως, απεφάσισε ομόφωνα κάνοντας χρήση της Οικονομίας της Εκκλησίας, όπως φανερώνεται στην πλούσια παράδοσή Της, την προσαρμογή της ώρας τελετής της Αναστάσεως στις 9.00 μ.μ. του Μεγάλου Σαββάτου. Η Τελετή θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο των Ιερών Ναών, σύμφωνα με την παράδοση, και θα ακολουθήσει η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία εντός του Ιερού Ναού.

Με Εγκύκλιό Της προς τις Ιερές Μητροπόλεις, την οποία θα αποστείλει τις επόμενες ημέρες, η Ιερά Σύνοδος θα συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα και το Τυπικό που θα ακολουθηθεί.
Για την ενιαία έκφραση της θέσεως της Εκκλησίας, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος απεφάσισε να εμφανίζεται στα Μέσα Μαζικής Ενημερώσεως μόνον ο Εκπρόσωπος Τύπου Αυτής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

Επιπλέον, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, λαβούσα υπ’ όψη την εισήγηση της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου επί του σχεδίου νόμου υπό τον τίτλο «ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ», απεφάσισε να εκφράσει τις ευχαριστίες Της προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως για το υποβληθέν σχέδιο νόμου, το οποίο κατ’ αρχήν συμμερίζεται την αγωνία και το ενδιαφέρον της Ιεράς Συνόδου για την αναβάθμιση της Δευτεροβαθμίου Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, ως και για την ίδρυση μεταλυκειακών δομών μαθητείας υποψηφίων Κληρικών. Περαιτέρω, απεφάσισε την παραπομπή αυτού στην μέλλουσα να συγκληθεί Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας προς ενημέρωση και επεξεργασία.

Ως προς τις εκφρασθείσες δημοσίως, αποκλίνουσες θεολογικά, απόψεις κληρικού τινος η Ιερά Σύνοδος επελήφθη καθηκόντως ήδη και κατά την προηγουμένη και κατά την σημερινή Συνεδρία Αυτής.

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος ενέκρινε αποσπάσεις Κληρικών και ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5