Ελλαδα

Generation Next από το Ίδρυμα Vodafone

Αν μπορούν να έχουν πρόσβαση στη γνώση, μπορούν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο αύριο

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 781
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Vodafone Generation Next - Ομάδα Τρικάλων

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη: Το Ίδρυμα Vodafone παρουσιάζει το Generation Next, ένα πρόγραμμα ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων για μαθητές, εκπαιδευτικούς & κοινό.

Είναι οι εξερευνητές του σήμερα, οι δημιουργοί του αύριο; Το Ίδρυμα Vodafone μέσω του προγράμματος Generation Next παρέχει σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου τα εφόδια να ανακαλύψουν πόσο εύκολη και διασκεδαστική μπορεί να γίνει η μάθηση και η δημιουργία με τη χρήση της τεχνολογίας, και τους ενθαρρύνει να πειραματιστούν με τις νέες τεχνολογίες και να εφεύρουν λύσεις για προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία μας.

Το Generation Next είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων. Μέσω της online πλατφόρμας www.generationnext.vodafone.gr μαθητές, εκπαιδευτικοί, αλλά και το ευρύ κοινό μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες που διαμορφώνουν το μέλλον και να μαθαίνουν μέσα από σύγχρονο οπτικοακουστικό περιεχόμενο για τον θαυμαστό κόσμο της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών. Παράλληλα, μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου καλούνται να εμπνευστούν από την καθημερινότητά τους και να αναπτύξουν λύσεις για να αντιμετωπίσουν πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας.

Μέχρι σήμερα, μέσω του Προγράμματος γεννήθηκαν 374 καινοτόμες ιδέες από 94 περιοχές της χώρας, ενώ 84.000 ωφελούμενοι από την εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις νέες τεχνολογίες που διαμορφώνουν το αύριο.

2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Generation Next: νικήτρια η καινοτομία με ανθρωπιστικό και περιβαλλοντικό πρόσημο 
Ένα σύστημα πληροφόρησης και άμεσης ειδοποίησης αναγκών αιμοδοσίας, μία εφαρμογή που διευκολύνει τη μετακίνηση των ΑμεΑ και ένα «έξυπνο» σύστημα αειφόρου γεωργίας, απαρτίζουν τη νικητήρια τριάδα του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού για μαθητές Γυμνάσιου και Λυκείου που διεξήχθη στο πλαίσιο του Generation Next.

1η θέση: Οι LAB Web από την Κομοτηνή με την εφαρμογή e-Αιμοδότες 

Η ομάδα LAB Web που απαρτίζεται από τους μαθητές Βασίλειο Ευτυχιάκο, Λέανδρο Κουρτίδη και Άγγελο-Μιχαήλ Χουβαρδά, από το 3ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής, δημιούργησε το σύστημα «e-Αιμοδότες». Στόχος τους είναι να ενημερώσουν και να ενθαρρύνουν τους συμπολίτες τους να συμμετέχουν ενεργά σε εθελοντικές δράσεις, όπως η αιμοδοσία, η αιμοπεταλιοαφαίρεση και η δωρεά μυελού των οστών, αλλά και να συμβάλουν στην έγκαιρη κάλυψη αναγκών αίματος στην πόλη τους.

Οι μαθητές αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα Πληροφοριακό Σύστημα το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, και μια εφαρμογή android με στόχο να ενημερώνει τους συμπολίτες τους για τα οφέλη της εθελοντικής αιμοδοσίας αλλά και για έκτακτες ανάγκες για προσφορά αίματος. 

Generation Next - Οι LAB Web από την Κομοτηνή
Generation Next - Οι LAB Web από την Κομοτηνή

2η θέση: Οι Envi.Tech από το Κερατσίνι με το σύστημα Newclear Vision

Οι Envi.Tech από το 3ο Γενικό Λύκειο Κερατσινίου, δηλαδή ο Γεώργιος Κρανιδιώτης και η Παναγιώτα Τρελλοπούλου, έχουν ένα ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον: φιλοδοξούν να αντιμετωπίσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα που πλήττουν τις καλλιέργειες με τη χρήση της τεχνολογίας. 

Γι’ αυτό και σχεδίασαν και κατασκεύασαν το Newclear Vision, ένα πλήρως οικολογικό σύστημα καλλιέργειας που βασίζεται σε ανανεώσιμους πόρους όπως η ηλιακή ακτινοβολία και το βρόχινο νερό και συμβάλλει στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων.

Generation Next - Οι Envi.Tech από το Κερατσίνι
Generation Next - Οι Envi.Tech από το Κερατσίνι

3η θέση: Οι SmartPath από τα Τρίκαλα με την εφαρμογή SmartPath

Η Μαρία Κωστάκη, ο Αποστόλης Μηλιώτης, η Κατερίνα Τεντολούρη και ο Βαγγέλης Τσίπρας είναι οι μαθητές του 6ου Γενικού Λυκείου Τρικάλων που σχεδίασαν την εφαρμογή SmartPath, με στόχο να διευκολύνουν τις μετακινήσεις των ανθρώπων με αναπηρία.
Η εφαρμογή SmartPath δίνει τη δυνατότητα σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα μετακίνησης να χαρτογραφούν τα πεζοδρόμια και να τα χαρακτηρίζουν ως προς την καταλληλότητά τους, λειτουργώντας ως αρωγός και ταυτόχρονα ως οδηγός προσβασιμότητας σε άτομα με αναπηρία. 

Generation Next - Οι SmartPath από τα Τρίκαλα
Generation Next - Οι SmartPath από τα Τρίκαλα

Το εκπαιδευτικό ταξίδι στην τεχνολογία και την επιστήμη συνεχίζεται με τον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Generation Next

Το πρόγραμμα συνεχίζεται για ακόμη μία χρονιά, με στόχο μια κοινωνία ισότιμης συμμετοχής της νέας γενιάς στη STEM εκπαίδευση, με τον 3ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Διαγωνισμό, όπου ακόμα περισσότεροι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις ιδέες τους πράξη. Οι ομάδες μαθητών που θέλουν να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο www.vodafonegenerationnext.gr/diagonismos/plirofories, έως και τις 20 Ιουνίου 2021 και στη συνέχεια να καταθέσουν το project τους, που θα δώσει λύση σε ένα τοπικό πρόβλημα ή σε ένα πρόβλημα της καθημερινότητας, μέχρι και τις 5 Ιουλίου 2021, διεκδικώντας ξεχωριστά δώρα. 

Τεχνολογία και άνθρωπος μαζί, για ένα καλύτερο μέλλον 

Το Generation Next αποτελεί ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς η τεχνολογία, σε συνεργασία με τους ανθρώπους, καταφέρνει να επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε κρίσιμης σημασίας τομείς, όπως η εκπαίδευση αλλά και η παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους.

Αποτελεί έμπρακτη αποτύπωση του νέου μηνύματος της Vodafone “Together We Can” και αυτού που πρεσβεύει. To Together We Can περιγράφει το όραμά της Vodafone για το πώς η συνεργασία ανθρώπου και τεχνολογίας μπορεί δώσει απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα, δημιουργώντας μια βιώσιμη ψηφιακή κοινωνία, με ίσες ευκαιρίες για όλους. Δίνει έμφαση στο «εμείς» και στο πώς η συνεργασία μεταξύ ανθρώπου και τεχνολογίας μπορεί να επιτύχει σπουδαία πράγματα. Γιατί αναμφισβήτητα η τεχνολογία μπορεί να βελτιώνει τις ζωές των ανθρώπων, αλλά είναι οι άνθρωποι που τη χρησιμοποιούν οι οποίοι μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Για τη Vodafone είναι ξεκάθαρο ότι η τεχνολογία έχει αξία μόνο όταν έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και αυτό εκφράζεται μέσα από τη νέα αυτή τοποθέτηση. Με τη συνεργασία των ανθρώπων και την αποτελεσματική αξιοποίηση όλων των ψηφιακών εργαλείων και δυνατοτήτων, πλέον μπορούν να επιτευχθούν πράγματα που μέχρι πρότινος φάνταζαν εξωπραγματικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ