Ελλαδα

Άρση lockdown: Το πλάνο για Πάσχα, εστίαση και λιανεμπόριο

Οι ημερομηνίες-κλειδιά για την άρση των μέτρων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βουλή
Η Βουλή των Ελλήνων © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με «όπλο» τα self tests και το πρόγραμμα των εμβολιασμών που επιταχύνεται, ήδη έχουν τεθεί οι ημερομηνίες-κλειδιά για τη σταδιακή άρση του lockdown.

Σε τροχιά φαίνεται πως έχει μπει ήδη το πλάνο της κυβέρνησης για την σταδιακή άρση των μέτρων του lockdown. Συγκεκριμένα, μέσω της εκτεταμένης χρήσης των self tests σε συνδυασμό πάντα με την συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού, αναμένεται να γίνει πράξη η άρση των μέτρων βαθμιαία μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την καθιερωμένη σύσκεψη, τη Δευτέρα 12 Απριλίου, προανήγγειλε την επέκταση χρήσης των self tests και στους κλάδους του λιανεμπορίου, στις μεταφορές και σε εργαζόμενους οι οποίοι μεταφέρουν φαγητό.

Οι εμβολιασμοί των πολιτών

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους παρουσίασε τη Δευτέρα (12/04) το χρονοδιάγραμμα της επιχείρησης «Ελευθερία» όσον αφορά στον εμβολιασμό των πολιτών για τη νόσο COVID-19.

Συγκεκριμένα, κατά την τακτική ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, ο Μάριος Θεμιστοκλέους είπε πως ήδη από το Σάββατο (10/04) άνοιξε η διαδικτυακή πλατφόρμα για τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 60-64 με το εμβόλιο της AstraZeneca, οι οποίοι τώρα θα μπορούν να λάβουν όλα τα διαθέσιμα σκευάσματα.

Παράλληλα, ο ίδιος έκανε γνωστό πως σήμερα, Τετάρτη 14 Απριλίου, η Ελλάδα θα λάβει 33.600 δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson, με τους εμβολιασμούς να αρχίζουν από τη Δευτέρα (19/04).

Επίσης, όπως επισημάνθηκε από την Παρασκευή (16/04) μέχρι και τη Δευτέρα (19/04) ανοίγει η διαδικτυακή πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, από 18 έως 59 ετών, που αφορά 800.000 ανθρώπους.

Στη συνέχεια, στις 21 Απριλίου θα ανοίξει η διαδικτυακή πλατφόρμα και για άλλες ομάδες και, πιο συγκεκριμένα, για εκπαιδευτικούς και ηλικίες 55 - 59 ετών.

Ακόμα, στις 24 Απριλίου η διαδικτυακή πλατφόρμα θα γίνει διαθέσιμη για ραντεβού ανθρώπων ηλικίας 50-54 ετών και αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, το επόμενο διάστημα θα μπουν και άλλοι πολίτες στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους.

Ο γρίφος του Πάσχα

Σε μείζονος σημασίας ζήτημα έχει αναχθεί το τι θα συμβεί με το φετινό Πάσχα. Αν θα επιτραπεί δηλαδή ή όχι η μετακίνηση των πολιτών εκτός των αστικών κέντρων, προς τα χωριά της ελληνικής επαρχίας.

Οι φόβοι που εκφράζονται είναι πως αν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα και στην επαρχία. Οι μόνιμοι κάτοικοι θα εκτεθούν στους «εισαγόμενους φορείς» του ιού που θα καταφθάσουν στα χωριά χωρίς να υπολογίζεται η αδυναμία περίθαλψης των ατόμων αυτών που βρίσκονται σε περιοχές με περιορισμένες νοσοκομειακές εγκαταστάσεις.

Από την άλλη, αρκετοί εκ των ειδικών μιλούν για «ασφυκτική πίεση» στα αστικά κέντρα αν το Πάσχα δεν επιτραπεί η μετακίνηση των πολιτών προς τα χωριά. Κι αυτό γιατί, όπως τονίζεται, όμοια με τα Χριστούγεννα θα υπάρξει υψηλή συγκέντρωση σε σπίτια αλλά και συνωστισμός στις πλατείες. «Νομίζω ότι το Πάσχα, αν δεν επιτραπούν οι μετακινήσεις, μέσα στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις θα γίνει χαμός», δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Φυσικά, προτείνεται από αρκετούς ειδικούς και μία ενδιάμεση κατάσταση με την τέλεση της Αναστάσεως κανονικά στις Εκκλησίες αλλά σε εξωτερικούς χώρους. Η κα Παγώνη είπε ότι η απόσταση των πολιτών στους εξωτερικούς χώρους των εκκλησιών θα πρέπει να είναι πάνω από δύο μέτρα, ενώ προσέθεσε ότι «μία φορά μπορούμε να μην φιληθούμε στην Ανάσταση».

Μέχρι την Παρασκευή 23 Απριλίου το αργότερο θα πρέπει κυβέρνηση και επιτροπή να έχουν καταλήξει για τα τρία αυτά θέματα. Και μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στην επιτροπή το πλαίσιο των προτάσεων της, λαμβάνοντας υπόψη εκτός από την υγειονομική κατάσταση, τις αντοχές της οικονομίας και των πολιτών.

Οι ημερομηνίες-κλειδιά για την άρση του lockdown

Φυσικά, επόμενος στόχος τόσο της κυβέρνησης όσο και των ειδικών είναι η σταδιακή άρση του lockdown και η επαναλειτουργία διάφορων κοινωνικοοικονομικών δραστηριοτήτων.

Συγκεκριμένα, o σχεδιασμός για τη χαλάρωση των μέτρων περιλαμβάνει συγκεκριμένες ημερομηνίες-κλειδιά.

Αυτές είναι οι εξής:

  • 19 Μαΐου: Ανοίγουν εμπορικά κέντρα, κέντρα αισθητικής και φροντιστήρια αλλά μόνο για μαθητές Λυκείου.
  • 26 Μαΐου: Ελεύθερη πρόσβαση στα καταστήματα, χωρίς click inside/click in shop και click away.
  • Πιθανό το Πάσχα στο χωριό, αρκεί να υπάρχει ικανός αριθμός self tests για όσους θέλουν να φύγουν για την επαρχία.
  • Μεγάλη Εβδομάδα: Ανοίγουν οργανωμένες παραλίες
  • 10 Μαΐου: Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια, εστίαση, παιδότοποι και κτήματα για γάμους.
  • 14 Μαΐου: Τουρισμός.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ