Ελλαδα

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Προθεσμίες, δικαιούχοι και πληρωμή

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χρήματα
Χρήματα © ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανοιχτή είναι η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις επιχειρήσεις που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6.

Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα της Επιστρεπτέας προκαταβολής 6, έχει ανοίξει ήδη και είναι διαθέσιμη για τους ενδιαφερόμενους.

Να σημειωθεί πως επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν πληγεί από το lockdown για τη νόσο COVID-19, δικαιούνται να καταθέσουν στη σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα αίτηση για τον έκτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Η αίτηση γίνεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις έως τις 16 Μαρτίου για ενισχύσεις ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων το μισό έχει χαρακτήρα επιχορήγησης.

Στον έκτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, το 50% των ενισχύσεων έχει και πάλι μη επιστρεπτέο χαρακτήρα, με το ελάχιστο να ορίζεται στα 500 ευρώ και το μέγιστο σε 50.000 ευρώ.

Ως προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, προβλέπεται ελάχιστη ενίσχυση 500-1.000 ευρώ σε συνάρτηση με τον τζίρο, ενώ για κλειστές επιχειρήσεις σε συνάρτηση με τον αριθμό των εργαζόμενων τα ελάχιστα ποσά διαμορφώνονται από 1.000 (χωρίς εργαζόμενους) έως 8.000 ευρώ (πάνω από 20 εργαζόμενοι).

Τα στοιχεία που πρέπει να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι

Οι επιχειρήσεις στις οποίες απευθύνεται το πρόγραμμα θα πρέπει να υποβάλλουν στην πλατφόρμα συγκεκριμένα στοιχεία για τους μήνες Ιανουάριο έως και Δεκέμβριο 2020, καθώς και τον Ιανουάριο 2021.

Αυτά είναι τα εξής:

  1. Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ (κωδ. 312 της δήλωσης ΦΠΑ) διακριτά για κάθε μήνα.
  2. Επιχειρήσεις μη υποκείμενες σε ΦΠΑ, απαλλασσόμενες και ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ, συμπληρώνουν:
  • Τα ακαθάριστα έσοδα διακριτά για κάθε μήνα.
  • Το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων (κωδικός 047 του εντύπου Ε3) του φορολογικού έτους 2019.
  • Το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019. Επιπροσθέτως, προ-συμπληρώνονται τα στοιχεία τα οποία διαθέτει η ΑΑΔΕ βάσει των δηλώσεων (ΦΠΑ ή Εισοδήματος) των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων.

Τα ανωτέρω στοιχεία που συμπληρώνονται από την επιχείρηση, επαληθεύονται από τις δηλώσεις ΦΠΑ και Εισοδήματος, στις αντίστοιχες φορολογικές χρήσεις, όταν αυτές υποβληθούν.

Να σημειωθεί πως ξεχωριστή είναι η πρόβλεψη για την εστίαση και άλλους κλάδους της οικονομίας που παρέμειναν κλειστοί τον Ιανουάριο όπως γυμναστήρια, θέατρα, κινηματογράφοι κ.ά..

Το κατώτατο ύψος της ενίσχυσης, που μπορούν να λάβουν οι δικαιούχοι μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6, διαμορφώνεται ως εξής:

  • 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους.
  • 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους.
  • 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους.
  • 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ