Ελλαδα

Διπλή μάσκα - Κορωνοϊός: Τι εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι

Πού θα γίνεται χρήση της - Ματίνα Παγώνη: «Προσφέρει 92% προστασία»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επιβάτης σε λεωφορείο - Η επιτροπή λοιμωξιολόγων εξετάζει να προτείνει τη διπλή μάσκα ως νέο μέτρο σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ
Επιβάτης σε λεωφορείο - Η επιτροπή λοιμωξιολόγων εξετάζει να προτείνει τη διπλή μάσκα ως νέο μέτρο σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ © EUROKINISSI

Τη διπλή μάσκα, χειρουργική μιας χρήσης και υφασμάτινη από πάνω, ως πρόσθετο μέτρο προστασίας σε ΜΜΜ και σούπερ μάρκετ εξετάζουν οι λοιμωξιολόγοι.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος προκειμένου να γίνει η τελική εισήγηση των λοιμωξιολόγων για τη διπλή μάσκα.

Η κρίσιμη συνεδρίαση, όπου μεταξύ άλλων τίθεται επί τάπητος και η επιδημιολογική κατάσταση των «κόκκινων» περιοχών και εξετάζεται αν θα υπάρξει παράταση lockdown και άλλων περιοριστικών μέτρων, είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας εξετάζει σοβαρά να προτείνει τη διπλή μάσκα και τη χρήση της στους δημόσιους χώρους, προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω η πιθανότητα διασποράς του κορωνοϊού. Ειδικότερα, υπάρχει σχετική εισήγηση για χειρουργική μάσκα μιας χρήσεως από μέσα και υφασμάτινη από έξω. Υπενθυμίζεται ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε εμφανιστεί με διπλή μάσκα στη Βουλή, όταν είχε ενημερώσει για την πορεία εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) έχει δώσει επικαιροποιημένες συστάσεις, σύμφωνα με τις οποίες προτείνεται χειρουργική μάσκα από μέσα και υφασμάτινη από πάνω.

Για τη διπλή μάσκα μίλησε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής του ΕΚΠΑ, την ώρα που η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού χαρακτήρισε απαραίτητη τη χρήση διπλής μάσκας στα Μέσα Μεταφοράς.

«Ενδεχομένως στις περιστάσεις που δεν μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα, η τήρηση της φυσικής απόστασης και υπάρχει συγχρωτισμός, όπως για παράδειγμα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή τα σούπερ μάρκετ, τότε ενδεχομένως να γίνει σύσταση για διπλή χρήση της μάσκας. Να τονίσω ότι δεν είναι κάτι κάτι που έχει αποφασιστεί, αλλά είναι κάτι που συζητιέται και θα γίνουν οι συστάσεις και ανακοινώσεις σύντομα» ξεκαθάρισε ο κ. Παρασκευής.

Και πρόσθεσε: «Γενικά έχει φανεί ότι και ο συνδυασμός της χειρουργικής μάσκας με την υφασμάτινη προστατεύει σημαντικά ή και η χρήση δυο χειρουργικών μασκών, αλλά εκεί επειδή και το κόστος είναι μεγαλύτερο μπορεί να γίνει σύσταση ως προς τον πρώτο συνδυασμό».

Ματίνα Παγώνη για διπλή μάσκα: Προσφέρει πάνω από 92% προστασία από τον κορωνοϊό

Σε ερώτηση για τη διπλή μάσκα η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών- Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη, γνωστοποίησε ότι εδώ και τρεις μήνες έχει επιλέξει να κάνει χρήση της, καθώς δεν σταματά να κινείται σ' ένα περιβάλλον με υψηλό ιικό φορτίο και με ανθρώπους που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό.

Σύμφωνα με την ίδια, οι πολίτες πρέπει να προτιμούν τη διπλή μάσκα για τον κορωνοϊό «όταν είναι σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο, δηλαδή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε έναν κλειστό χώρο με πολλούς ανθρώπους, ή όταν πάνε σε ένα νοσοκομείο».

Κορωνοϊός στην Αττική - Lockdown: Κοπέλα με μάσκα διασχίζει διάβαση πεζών - Η Ματίνα Παγώνη προτείνει τη διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ για καλύτερη προστασία από τον ιό
Κορωνοϊός στην Αττική - Lockdown: Κοπέλα με μάσκα διασχίζει διάβαση πεζών - Η Ματίνα Παγώνη προτείνει τη διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ για καλύτερη προστασία από τον ιό © EUROKINISSI

«Γνωρίζει πια ο καθένας νομίζω, μετά από έναν χρόνο, πού πρέπει να φορέσει διπλή μάσκα, η οποία προσφέρει προστασία πάνω από 92%» ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις της στον ΑΝΤ1.

Διπλή μάσκα για κορωνοϊό: Η Αθηνά Λινού προτείνει να κάνουν χρήση της οι πολίτες σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ

Από τη μεριά της η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού, προτείνει τη διπλή μάσκα και τη χρήση της στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σούπερ μάρκετ.

«Οι μεταλλάξεις κάνουν τον κορωνοϊό πιο μεταδοτικό και καλό θα είναι να φοράμε διπλή μάσκα κυρίως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα σούπερ μάρκετ, καθώς έτσι πολλαπλασιάζουμε την προστασία μας, πράγμα που αφορά και τα παιδιά» τόνισε σε δήλωσή της στον ANT1.

Γώγος: Εξετάζεται η διπλή μάσκα σε κλειστούς χώρους - Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες στην υφασμάτινη

Σύμφωνα με τον καθηγητή παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπο Γώγο, η διπλή μάσκα προσφέρει έως και 15% μεγαλύτερη προστασία.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ προανήγγειλε «αναβάθμιση» των οδηγιών για τη χρήση μάσκας λόγω της μετάλλαξης κορωνοϊού που κάνει τον ιό περισσότερο μεταδοτικό. Αφού ξεκαθάρισε ότι το βασικό είναι να υπάρχει σωστή χρήση της μάσκας από τους πολίτες, έκανε ξεχωριστή αναφορά στις υφασμάτινες μάσκες. Όπως είπε, πρέπει να τοποθετούνται καλά στο πρόσωπο, να είναι τριπλής στρώσης και να μην εισέρχεται αέρας από το πλάι.

Κοπέλα με μάσκα για τον κορωνοϊό στην Αθήνα - Διπλή μάσκα για τον κορωνοϊό, χειρουργική από μέσα και υφασμάτινη απ' έξω, εισηγούνται λοιμωξιολόγοι για να μπει «φρένο» στις μεταλλάξεις
Κοπέλα με μάσκα για τον κορωνοϊό στην Αθήνα - Διπλή μάσκα για τον κορωνοϊό, χειρουργική από μέσα και υφασμάτινη απ' έξω, εισηγούνται λοιμωξιολόγοι για να μπει «φρένο» στις μεταλλάξεις © EUROKINISSI

Αναφορικά με τη διπλή μάσκα είπε ότι συζητείται η χρήση της σε περιπτώσεις έντονου συγχρωτισμού και σε κλειστούς χώρους όπου η πιθανότητα μετάδοσης είναι αυξημένη λόγω των μεταλλάξεων κορωνοϊού. «Από μέσα η χειρουργική, η γνωστή πράσινη - μπλε και απ' έξω μια υφασμάτινη. Αυτό προσφέρει μια επιπλέον -10 περίπου 15%- προστασία όταν είμαστε εκτεθειμένοι σε κλειστούς χώρους» τόνισε ο κ. Γώγος.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η διπλή μάσκα να γίνει υποχρεωτική, σημείωσε ότι πρώτα θα γίνει η σχετική συζήτηση και μετά θα προκύψουν οι αναβαθμισμένες οδηγίες, ανάλογα με την περίπτωση και την πιθανότητα έκθεσης στον κορωνοϊό. Και υπενθύμισε ότι σχετικές συζητήσεις για τη διπλή μάσκα γίνονται και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς όμως -μέχρι στιγμής- να έχει αποφασιστεί κάποια αλλαγή.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ