Ελλαδα

Όλα αυτά που καλό είναι να κάνετε όταν ξαναχιονίσει

Απολαύστε όλα αυτά που έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε κάθε 15 χρόνια

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κακοκαιρία Μήδεια - Χιονάνθρωποι
© EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Μάνος Βουλαρίνος γράφει για αυτά που μπορούμε να κάνουμε όταν χιονίζει πολύ

Σήμερα ο χιονιάς έχει αρχίσει να υποχωρεί, οπότε αυτός ο μικρός κατάλογος τον οποίο έγραψα χθες το βράδυ (επειδή προχτές που θα έπρεπε να τον είχα γράψει δεν περίμενα ότι θα το έστρωνε μέχρι και στο Φάληρο) θα σας φανεί χρήσιμος σε 10-15 χρόνια που θα ξαναχιονίσει. Φυλάξτε τον για τότε. 

1. Για αρχή, να μην γκρινιάζετε. Αν δεν είστε άστεγοι ή με στέγη αλλά χωρίς ρεύμα ή με αυτοκίνητο πάνω στο οποίο έπεσε ένα χοντρό κλαδί δέντρου, οι λόγοι που έχετε για να γκρινιάξετε είναι σίγουρα πολύ πιο ασήμαντοι απ’ όσο όμορφο είναι το χιόνι στην πόλη.

2. Aν ζείτε λίγο έξω από το κέντρο της Αθήνας, στην άγρια εξοχή (παντού έξω από το κέντρο της Αθήνας είναι άγρια εξοχή) και έχετε την οικονομική δυνατότητα, επενδύστε σε γεννήτρια. Εκτός αν είστε τόσο ριψοκίνδυνοι ώστε να θέλετε ν’ αφήσετε εξ ολοκλήρου την τύχη του ηλεκτρικού σας στην επάρκεια του κεντρικού ή του αποκεντρωμένου ή του ημιαποκεντρωμένου ή του οποιασδήποτε μορφής κράτους.

3. Βγάλτε έξω τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, βάλτε χριστουγεννιάτικα τραγούδια και γιορτάστε τη γιορτή όπως της πρέπει και όχι σαν Αυστραλοί με κοντομάνικα και γυαλιά ηλίου. Στο κάτω-κάτω το ημερολόγιο δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ανθρώπινη κατασκευή, οπότε δεν βλάπτει (για λίγο, και πριν οι δικοί σας αρχίσουν να ρωτούν τους γνωστούς τους αν ξέρουν κάποιον καλό ψυχίατρο) να ζήσετε με βάση το δικό σας. Σκεφτείτε ότι εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι γιόρτασαν την πρωτοχρονιά μόλις πριν λίγες μέρες.

4. Φροντίστε τα αδέσποτα της γειτονιάς. Τοποθετήστε μερικά χαρτόκουτα να τα κάνουν φωλιά και βάλτε τους και λίγο φαγητό. Ακόμα καλύτερα, βάλτε τους πολύ φαγητό. Κι όταν φύγει το χιόνι, συνεχίστε να τα φροντίζετε. 

5. Αφήστε το αυτοκίνητο σας στην ησυχία του. Κατά πάσα πιθανότητα δεν είστε Φινλανδοί και ακόμα και με τετρακίνηση είναι πιθανόν το αυτοκίνητό σας να βρεθεί αλλού από εκεί που εσείς θέλατε κι εσείς να βρεθείτε (στην καλύτερη περίπτωση) χωρίς αυτοκίνητο.

6. Αφήστε ήσυχους και τους ντελιβεράδες. Έτσι κι αλλιώς στα περισσότερα καταστήματα δεν δουλεύουν Καναδοί και δεν κάνουν διανομή μες τον χιονιά. Κι επειδή οι άνθρωποι θα χάσουν κάποια λεφτά αυτές τις μέρες, την επόμενη φορά που θα παραγγείλετε δώστε διπλάσιο ή τριπλάσιο πουρμπουάρ. Γενικά να δίνετε μεγάλο πουρμπουάρ στους ντελιβεράδες και όταν δεν χιονίζει ή δεν κάνει κρύο. Το φαΐ σας σας φέρνουν, μην είστε τσιγγούνηδες.

7. Κρατήστε τις φωτογραφίες σας από το χιόνι για όταν ο καιρός φτιάξει (ή χαλάσει, δεν είναι ποτέ σαφές τι από τα δύο συμβαίνει με το χιόνι). Αν δεν έχουν κάτι το ιδιαιτέρως ιδιαίτερο (αίμα, γυμνό, μπάμιες) και τις ανεβάσετε τώρα, θα χαθούν ανάμεσα σε δεκάδες ακριβώς ίδιες λευκές εικόνες. Περιμένετε λίγες ημέρες να έρθουν στα ίσα τους τα τάιμ τα λάιν των κοινωνικών δικτύων και ανεβάστε τη φωτογραφία σας στην οποία θα κάνετε ακριβώς ό,τι κάνουν και όλοι οι άλλοι άνθρωποι στο χιόνι. Τότε ίσως και να μοιάζει και πρωτότυπη ή έστω ενδιαφέρουσα.

8. Μη δείτε δελτία ειδήσεων. Δεν έχουν τίποτα περισσότερο από ατελείωτες περιγραφές του καιρικού φαινομένου χωρίς κάποια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εικόνα να τις συνοδεύει (εκτός αν ο βασανισμός των ρεπόρτερ σας φτιάχνει). Το χιόνι μες το χειμώνα και μάλιστα σε περιοχές με υψόμετρο αρκετά πάνω από τη θάλασσα δεν είναι, ούτε μοιάζει με είδηση, οπότε δεν έχετε κανέναν λόγο να το δείτε σε εκπομπές που ονομάζονται «δελτία ειδήσεων». Από την άλλη, αν σας αρέσουν τα δελτία καιρού, αυτές είναι οι μοναδικές μέρες που κρατούν καμιά ώρα.

9. Για κανέναν, μα για κανέναν, λόγο μη γράψετε ή πείτε ή σκεφτείτε «επιτέλους είδαμε μια άσπρη μέρα» ή οποιαδήποτε παραλλαγή αυτού του χωρατού που πιθανόν να ήταν ευφυές όταν ακούστηκε για πρώτη φορά πριν από πολλές δεκάδες χρόνια.

10. Απολαύστε ένα καιρικό φαινόμενο το οποίο είναι τόσο μαγικό ώστε να καταφέρνει ακόμα και μια άσχημη πόλη όπως η Αθήνα να την κάνει να φαίνεται όμορφη. Απολαύστε την ησυχία. Απολαύστε τη γαλήνη. Απολαύστε τη γειτονιά σας χιονισμένη. Απολαύστε τους ημι-πιτσιρικάδες που παίζουν χιονοπόλεμο στα πάρκα γελώντας και ρίχνοντας χριστοπαναγίες για τις οποίες θα σας ρωτά το μικρό παιδί σας που το βγάλατε βόλτα για να δει για πρώτη φορά στη ζωή του χιόνι και τελικά κατάφερε και να πλουτίσει, κάπως πρόωρα, το λεξιλόγιό του. Απολαύστε την καλή δικαιολογία για να μην πάτε στη δουλειά σας. Απολαύστε όλα αυτά που έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε κάθε 15 χρόνια. Και μπράβο σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ