- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Θεοδωρίδου: Κρούσματα σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς
Πρόκειται για 11 άτομα στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας στην Πάτρα - Προσβλήθηκαν από τη βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού
11 κρούσματα του βρετανικού στελέχους του κορωνοϊού στο προσωπικό του νοσοκομείου του Άγιου Ανδρέα, στον δήμο Πατρέων - Ήταν ανεμβολίαστοι
Ολοκληρώθηκε η ζωντανή ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, την ώρα που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 543 νέα κρούσματα του ιού το τελευταίο 24ωρο στη χώρα.
Από αυτά, τα 265 κρούσματα -δηλαδή ξανά περισσότερα από τα μισά- εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 39 στη Θεσσαλονίκη (σ.σ. δείτε εδώ τον χάρτη της διασποράς).
Για το εμβόλιο ενημέρωσαν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Τον λόγο πήρε αρχικά η Μαρία Θεοδωρίδου και αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα εμβόλια στην Ευρώπη.
«Η επιστήμη έκανε άλματα. Παράλληλα, ο ιός φρόντισε να προσαρμοστεί για να επιβιώσει. Το νέο εμβόλιο και οι μεταλλάξεις κυριάρχησαν στην επικαιρότητα, μέσα ένα δυσάρεστο κλίμα αντιθέσεων μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών και ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στην έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca από την Ένωση.
«Διατυπώθηκαν σοβαροί προβληματισμοί για την χρησιμοποίηση του εμβολίου για άτομα άνω των 65 ετών», είπε αναφορικά με τις ενστάσεις της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας για το εμβόλιο της AstraZeneca. «Υπάρχει η προοπτική το δείγμα να γίνει μεγάλο, μετά τα αποτελέσματα της μεγάλης μελέτης της εταιρείας στις ΗΠΑ», συνέχισε.
Στη συνέχεια η κ. Θεοδωρίδου χαρακτήρισε δυσάρεστο περιστατικό το γεγονός ότι εμφανίστηκανν 11 κρούσματα του βρετανικού στελέχους του κορωνοϊού στο προσωπικό του νοσοκομείου του Άγιου Ανδρέα, στον δήμο Πατρέων. Το εν λόγω προσωπικό ήταν ανεμβολίαστο, ενώ το ποσοστό των υγειονομικών που εμβολιάστηκαν σε αυτό το νοσοκομείο ήταν εξαιρετικά χαμηλό. Η κ. Θεοδωρίδου έκανε λόγο για αμέλεια αλλά τόνισε ότι δεν υπάρχει χώρος για τυο «δάσκαλε που δίδασκες»
Τηλεδιάσκεψη για την εφαρμογή του εμβολίου της AstraZeneca ή μη στις μεγαλύτερες ηλικίες
Συνεχίζοντας την ενημέρωση για το εμβόλιο της AstraZeneca, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι η αποτελεσματικότητά του είναι περίπου 60% και επισήμανε: «Σύμφωνα όμως με τους ερευνητές η χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου μετά από 12 εβδομάδες αυξάνει την αποτελεσματικότητα στο 82%». Συμπλήρωσε ότι είναι «ένα εύκολο εμβόλιο, συντηρείται σε θερμοκρασία ψυγείου και μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες ούτως ώστε να καλυφθούν πάρα πολλά κενά για τον εμβολιασμό των πληθυσμών κάθε χώρας».
Οι επιτροπές των εμβολιασμών κάθε χώρας, μεταξύ των οποίων και η επιτροπή της Ελλάδας, έχουν τηλεδιάσκεψη, όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου «προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις» και «να διαμορφώσουν την τελική τοποθέτηση τους για την εφαρμογή του εμβολίου ή μη στις μεγαλύτερες ηλικίες. Επαναλαμβάνω ότι σύντομα θα υπάρξουν δεδομένα που θα αλλάξουν αυτή την σύσταση που έχουν πάρει ορισμένες χώρες, δεδομένου ότι το εμβόλιο δεν είναι αναποτελεσματικό, απλώς δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για την αποτελεσματικότητά του».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eναλλάξ διακοπές κυκλοφορίας σε δεξιά ή αριστερή λωρίδα
Οι βροχές των τελευταίων ημερών αύξησαν σημαντικά τα διαθέσιμα αποθέματα νερού
Δεν κινδυνεύει η ζωή της - Παραμένει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους
Καταγγελίες για «πρόχειρα» έργα και μπαζώματα - «Καμία σχέση με πραγματικότητα» απαντά ο ΔΕΔΔΗΕ
Έφυγε από τη ζωή στα 77, αφήνοντας πίσω της μια πολυσυζητημένη δημόσια πορεία
Οι νέες θέσεις Α΄ και Β΄ υπαρχηγού και οι γενικοί συντονιστές Βόρειας και Νότιας Ελλάδας
Επιχείρηση της Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου σε επαρχιακή οδό - Πώς προσπάθησαν να αποφύγουν τους ελέγχους
Άνοδος της θερμοκρασίας και νότιοι άνεμοι έως 5 μποφόρ - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τις πρωινές ώρες
Καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής σε πολλές περιοχές της Αττικής
Το έργο αναμένεται να παρουσιαστεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό
Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Πέμπτης (22/1) ο Σπύρος Καρατζαφέρης
Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες έως 9 μποφόρ
Νέα πρωτοβουλία Columbia–ΕΜΠ γεφυρώνει έρευνα και αγορά, επενδύοντας στη νέα γενιά επιστημόνων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τα καταστήματα ΟΠΑΠ και PLAY περνούν στην εποχή της Allwyn, με νέο look & feel, διεθνή αέρα και εμπειρίες που κοιτούν μπροστά, χωρίς να αλλάζει τίποτα από όσα αγαπήσαμε
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Αιχμές για συγκάλυψη, σύγκριση με Ισπανία και αναφορές στο πολιτικό εγχείρημα που ετοιμάζει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.