Ελλαδα

Όλες οι ανακοινώσεις για lockdown, σχολεία, μαγαζιά & click away

Πώς θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων - Ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη διασπορά του ιού

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτες με μάσκα περπατούν μπροστά από κλειστά καταστήματα
Πολίτες με μάσκα περπατούν μπροστά από κλειστά καταστήματα © EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Όλα τα νεότερα για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, το lockdown, το άνοιγμα των σχολείων και το λιανικό εμπόριο που ανακοινώθηκαν στη live ενημέρωση από το Υπ. Υγείας.

Ολοκληρώθηκε η live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό, τα νέα κρούσματα, τη διασπορά του ιού και τις «κόκκινες» περιοχές στην Ελλάδα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ενημέρωσε για όλα τα νεότερα αναφορικά με το lockdown και τα υπόλοιπα περιοριστικά μέτρα για την Covid-19.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης παρουσίασαν τα νέα στοιχεία για την πορεία εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος απάντησε σε ερωτήματα που αφορούν στο Σύστημα Υγείας και στην κατάσταση των ΜΕΘ σε νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό.

Σημειώνεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νωρίτερα 721 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με 49 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους από κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο, την ώρα που 386 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Τον λόγο πήρε αρχικά η Βάνα Παπαευαγγέλου. Αφού τόνισε ότι επιβεβαιώθηκαν 252 νέα κρούσματα στην Αττική και 94 στη Θεσσαλονίκη, εξέφρασε την ανησυχία της για τη σταθερή αύξηση των κρουσμάτων στη Δυτική και Ανατολική Αττική, καθώς και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών. Όπως είπε, τις τελευταίες δύο εβδομάδες τα νέα κρούσματα σταθεροποιούνται, ωστόσο ακόμα «περιμένουμε τα κρούσματα από την κινητικότητα των γιορτών». Και υπενθύμισε ότι αποτελεί στοίχημα η διατήρηση του χαμηλού ιικού φορτίου.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της εξέφρασε τον προβληματισμό της για το γεγονός ότι υπάρχει αύξηση των νέων κρουσμάτων σε ανθρώπους νεαρής ηλικίας. Η κα Παπαευαγγέλου έκανε αναφορά στον χάρτη του ECDC, επισημαίνοντας ότι η εικόνα της Ελλάδας είναι «πολύ καλή».

Βάνα Παπαευαγγέλου: Σχεδόν 7.000 ενεργά κρούσματα - Σταθερή αύξηση νέων μολύνσεων στην Αττική

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων γνωστοποίησε ότι σχεδόν 7.000 ενεργά κρούσματα υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στη χώρα.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι το 60% των ΜΕΘ στην επικράτεια και το 70% σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα έχουν καλυφθεί από περιστατικά Covid-19, είναι κομβικής σημασίας να μην υπάρξει νέα «έκρηξη» κρουσμάτων, το λεγόμενο «τρίτο κύμα».

«Παρακολουθώντας τους πιο σκληρούς δείκτες όπως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, παρατηρείται πολύ μικρή και ανεπαίσθητη μείωση. Ωστόσο, υπάρχει αύξηση 20-25% στους νοσηλευόμενους στην Αττική από τον Νοέμβριο» εξήγησε.

Και προειδοποίησε ότι «η εικόνα του περασμένου Νοεμβρίου ίσως έρθει γρήγορα αν δεν προσέξουμε. Παρότι ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί, η πανδημία θα μας επηρεάζει για αρκετούς μήνες ακόμα».

Ανοίγμα σχολείων: Τι ισχύει για νηπιαγωγεία, δημοτικά, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Αναφορικά με τα σχολεία, η κα Παπαευαγγέλου επανέλαβε ότι τα νηπιαγωγεία και δημοτικά ανοίγουν σε όλες τις περιοχές τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021. Και ξεκαθάρισε ότι για την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων η επιστροφή των μαθητών στα θρανία από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες παραμένει πρώτη προτεραιότητα.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι προβλέπονται δωρεάν τεστ για εκπαιδευτικούς, με προτεραιότητα να δίνεται σε αυτούς που εργάζονται σε σχολεία με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο. 

«Τα σχολεία είναι τα τελευταία που θα πρέπει να κλείνουν και τα πρώτα που πρέπει να ανοίγουν» τόνισε. Και πρόσθεσε: «Ολοι μας βλέπουμε την επιβάρυνση που παρουσιάζουν πολλά παιδιά από τη μακροχρόνια παραμονή στο σπίτι. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες κατάφεραν να συντηρήσουν τη διά ζώσης εκπαίδευση, παρά τα μέτρα που έχουν πάρει για τον ιό. Εξακολουθούμε να στηρίζουμε πως δεν παρατηρείται αυξημένη μετάδοση εντός των σχολείων».

Επίσης, η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε πως τα σχολεία θα ανοίξουν με «επιπλέον μέτρα», όπως «η σταδιακή προσέλευση και αποχώρηση μαθητών και εκπαιδετικών για τη μείωση του συγχρωτισμού». Και συμπλήρωσε: «Στόχος μας είναι να παραμείνουν ανοικτά τα δημοτικά και να ανοίξει σύντομα και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ανησυχούμε για την τυχόν υπερμετάδοση στις γιορτές για αυτό και οι εισηγήσεις μας είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, πηγαίνουμε βήμα-βήμα ώστε να αποφασίζουμε έχοντας την καλύτερη δυνατή εικόνα».

Γκίκας Μαγιορκίνης για κορωνοϊό: Η πίεση στο Σύστημα Υγείας μειώνεται, όχι όμως και στις ΜΕΘ όπου η κατάσταση παραμένει επιβαρυμένη

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, σημειώνοντας πως η χώρα μας κινείται σε «πράσινα» επίπεδα σε ό, τι αφορά τον δείκτη θετικότητας.

Επιπλέον υποστήριξε πως καταγράφεται «σταδιακή υποχώρηση της πίεσης στο Σύστημα Υγείας» αν και όπως παρατήρησε, η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη. Τόνισε δε, πως η επιτροπή είναι εξαιρετικά προβληματισμένη για το επόμενο δίμηνο, καθώς πρόκειται για τους μήνες με το περισσότερο κρύο.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στη μετάλλαξη του ιού από τη Μεγάλη Βρετανία, επισημαίνοντας ότι το νέο στέλεχος έχει εντοπιστεί σε 40 χώρες ανά τον κόσμο.

Νίκος Χαρδαλιάς για lockdown, σχολεία, καταστήματα και click away - Παράταση για μια εβδομάδα - Όλα τα μέτρα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 ανοίγουν παιδικοί, βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά και σχολεία ειδικής αγωγής.

Για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς η μάσκα για τον κορωνοϊό είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους και προαιρετική για τα παιδιά. Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων στις «κόκκινες» περιοχές κάλεσε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των μέτρων (χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων, αποφυγή συγχρωτισμού - συνωστισμού, τήρηση κανόνων υγιεινής).

Επιπλέον, γνωστοποίησε τα μέτρα που ισχύουν την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 έως και τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021. Ειδικότερα:

  • Παραμένει σε ισχύ η αναστολή λειτουργίας λιανικού εμπορίου.
  • Παρατείνεται η απαγόρευση κυνηγιού και ψαρέματος.
  • Κλειστά παραμένουν κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών σε νύχια.

Αναφορικά με τις εκκλησίες, παρατείνονται τα υφιστάμενα μέτρα, με τις λειτουργίες να γίνονται χωρίς την παρουσία πιστών.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ξεκαθάρισε πως τα περιοριστικά μέτρα και το lockdown θα εξετάζονται σε εβδομαδιαία βάση και θα γίνονται αντίστοιχες ανακοινώσεις κάθε Παρασκευή.

Χαρδαλιάς για παράταση lockdown

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ