Ελλαδα

Κορωνοϊός, lockdown και κρούσματα - Οι νέες ανακοινώσεις

Πού παρατείνεται το σκληρό τοπικό lockdown - Πόσα είναι τα ενεργά κρούσματα - Οι περιοχές που έχουν πρόβλημα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Lockdown στην Αθήνα: Χριστουγεννιάτικος στολισμός στον «Μεγάλο Περίπατο» στην αρχή της Πανεπιστημίου
Lockdown στην Αθήνα: Χριστουγεννιάτικος στολισμός στον «Μεγάλο Περίπατο» στην αρχή της Πανεπιστημίου © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Όλες οι νέες ανακοινώσεις για το lockdown και τα κρούσματα κορωνοϊού από Γκίκα Μαγιορκίνη, Νίκο Χαρδαλιά και Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ολοκλήρωθηκε η ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό, τα κρούσματα, το lockdown και τα περιοριστικά μέτρα κατά της διασποράς Covid-19 σε περιοχές της χώρας.

Νίκος Χαρδαλιάς, Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης κάνουν νέες ανακοινώσεις, ενώ συνεχίζεται ο εμβολιασμός των πολιτών για τον κορωνοϊό.

Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.047 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Το τελευταίο 24ωρο οι νεκροί από Covid-19 ήταν 58, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ είναι 458.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή της η Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε μια ανασκόπηση για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι ενώ το πρώτο κύμα πέρασε αναίμακτα για τη χώρα μας, το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού «μας έδειξε τα δόντια του».

Όπως είπε, τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή είναι 8.500, εκ των οποίων τα 2.000 στην Αττική και τα 1.600 στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 10 ημέρες είναι τα 48 έτη. Και γνωστοποίησε ότι οι «κόκκινες» περιοχές είναι Κοζάνη, Λάρισα, Ροδόπη και Έβρος.

«Αυτό που μας έμαθε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, είναι η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο κορωνοϊός» ανέφερε, υπογραμμίζοντας το πόσο δύσκολο είναι να υπάρξει μείωση της πίεσης στο Σύστημα Υγείας σε σχέση με το πόσο γρήγορα αυξάνεται.

Όπως είπε, 2.500 συνάνθρωποί μας πέρασαν τα Χριστούγεννα απομονωμένοι σε κλινικές Covid και περίπου 500 ασθενείς έδωσαν μάχη να κρατηθούν στη ζωή στις ΜΕΘ. Στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε η λοιμωξιολόγος, η πληρότητα στις ΜΕΘ παραμένει στο 91%.

«Δεν αλλάζουμε συνήθειες μέχρι να εμβολιαστεί το 70% των πολιτών» ξεκαθάρισε, επαναλαμβάνοντας ότι η έλευση του εμβολίου δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει ο κόσμος να τηρεί αποστάσεις και κανόνες υγιεινής, αποφεύγοντας τον συνωστισμό και τις άσκοπες μετακινήσεις.

Βάνα Παπαευαγγέλου: Ένα στα 4 νέα κρούσματα κορωνοϊού είναι άνω των 65 ετών - Στα 48 έτη η διάμεση ηλικία 

Δίνοντας έμφαση στα νέα κρούσματα κορωνοϊού, η Βάνα Παπαευαγγέλου παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία, επισημαίνοντας ότι η διάμεση ηλικία τους είναι τα 48 έτη, ενώ 1 στους 4 είναι άνω των 65 ετών.

Αυτό καταδεικνύει, σύμφωνα με την ίδια, πως το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται, χαρακτηρίζοντας «ευαίσθητες» τις ισορροπίες στη Βόρεια Ελλάδα.

«Αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις της επιτροπής θα γεμίσουν και πάλι ξαφνικά και άδικα τα νοσοκομεία. Ας μην αφήσουμε την ανάγκη μας για λίγες ώρες διασκέδασης να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τη δική μας και των συνανθρώπων μας» απηύθυνε έκκληση στον κόσμο η κα Παπαευαγγέλου.

Και πρόσθεσε: «Το μέγεθος της παρέας αλλά και η διάρκεια της συνάντησης είναι κριτικής σημασίας. Το μήνυμα είναι το ίδιο, δεν αλλάζουμε τη συμπεριφορά μας μέχρι να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού».

Γκίκας Μαγιορκίνης για κρούσματα κορωνοϊού: Η πίεση στο Σύστημα Υγείας μειώνεται - Χρειάζεται όμως προσοχή

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος αφού ενημέρωσε ότι η πίεση στο Σύστημα Υγείας μειώνεται και το ίδιο συνεχίζει να συμβαίνει με τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα, προειδοποίησε ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μέσα σε λίγες ημέρες.

Ο κ. Μαγιορκίνης κάλεσε τον κόσμο να διατηρήσει την «κοινωνική φούσκα» και την Πρωτοχρονιά, αποφεύγοντας τις συναντήσεις με πολλά άτομα και συνιστώντας τη χρήση μάσκας όταν στον χώρο υπάρχουν ηλικιωμένοι ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε: «Βλέπουμε μείωση των ενεργών κρουσμάτων. Η πίεση στο ΕΣΥ δείχνει υποχώρηση. Ενώ, υπάρχει μείωση 22% στις ΜΕΘ σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου, αλλά η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη». Και πρόσθεσε: «Στην Αττική υπάρχει μείωση 10% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και 30% στην Θεσσαλονίκη, ενώ το Rt στην Αττική είναι στο 0,8 και στη Θεσσαλονίκη στο 0,6».

Προειδοποίησε, όμως, ότι «η κατάσταση παραμένει επιβαρυμένη σε Κοζάνη και Δυτική Αττική». «Το Σύστημα Υγείας αποσυμφορείται πολύ πιο αργά από ότι πιέστηκε. Οσα κερδίζουμε με κόπο πρέπει να το διατηρήσουμε. Υπάρχει κόπωση, είναι κατανοητό, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα για να χαλαρώσουμε» ανέφερε επίσης.

Χαρδαλιάς για lockdown και κορωνοϊό: Παράταση των μέτρων σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα

Από τη μεριά του ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση του αυστηρού τοπικού lockdown σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2021, στις 06.00 το πρωί.

Την ίδια στιγμή στη Μάνδρα ελήφθη η απόφαση να αρθούν τα σκληρά τοπικά περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, αίρονται τα πρόσθετα μέτρα στις περιοχές Σέρβια και Βελβεντό Κοζάνης, καθώς η επιδημιολογική εικόνα είναι καλύτερη.

Eνημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ