Ελλαδα

Κορωνοϊός: Στα 36,2 έτη ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων

Σημαντική αύξηση του μέσου όρου ημερησίων κρουσμάτων, νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και θανάτων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός - ΜΕΘ
Κορωνοϊός - ΜΕΘ © EUROKINISSI/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ

Ο μέσος όρος ηλικίας των θετικών κρουσμάτων είναι σημαντικά χαμηλότερος, από 48,6 έτη το μήνα Μάρτιο σε 36,2 έτη τον μήνα Αύγουστο

Αρκετά επιδεινωμένη εικόνα στο υγειονομικό σκέλος, αναδεικνύουν τα ευρύματα της 11ης έκθεσης προόδου του Παρατηρητηρίου για Covid19 σε σχέση με τα αποτελέσματα της προηγούμενης έκθεσης. Η 11η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου αφορά το διάστημα 5 έως 20 Αυγούστου και συγκεκριμένα, διαπιστώνεται σημαντική αύξηση του μέσου όρου ημερησίων κρουσμάτων, νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και θανάτων, καθώς και του δείκτη Rt πάνω από τη μονάδα. Επίσης, η διάμεση ηλικία εμφάνισης των κρουσμάτων είναι καθοδική.

 Κρούσματα ανά ημέρα (κυλιόμενος 7-ημερος μέσος όρος), 19.08.20

paratiritirio.jpg

Το τελευταίο μεσοσταθμικό επίπεδο των ημερήσιων κρουσμάτων αποτελεί νέο υψηλό ιστορικό, υπερδιπλάσιο από το προηγούμενο που είχε καταγραφεί στις αρχές Απριλίου. Σε αντίθεση, ωστόσο, με την πρώτη φάση της πανδημίας, ο μέσος όρος ηλικίας των θετικών κρουσμάτων είναι σημαντικά χαμηλότερος, από 48,6 έτη το μήνα Μάρτιο σε 36,2 έτη τον μήνα Αύγουστο. Με άλλα λόγια τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται (τα οποία, όπως αναφέρεται και παρακάτω, ως ένα βαθμό οφείλονται και στον αυξημένο αριθμό των test που πραγματοποιούνται) αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεότερες ηλικίες και ασυμπτωματικούς ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς. Αυτό οδηγεί σε χαμηλότερη επιβάρυνση του συστήματος υγείας συγκριτικά με την περίοδο Απριλίου – Μάϊου 2020, σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ (20% πληρότητα).

Το πλήθος των τεστ ανά χίλιους κατοίκους αυξήθηκε περαιτέρω σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες και είναι πλέον μεγαλύτερο έως 10 φορές σε σύγκριση με την άνοιξη του 2020. Μεσοσταθμικά μέχρι σήμερα τον Αύγουστο διενεργούνται 13.910 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενο μήνα, κάτι που σχετίζεται και με αυξημένο πλήθος δειγματοληπτικών ελέγχων στις πύλες εισόδου της χωράς. Σύμφωνα με τα διαγνωστικά test που πραγματοποιούνται σε όλη την επικράτεια, ποσοστό 10%-15% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα. Τα περισσότερα κρούσματα βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ελλάδα. αν και έχουν παρατηρηθεί μεμονωμένες συρροές σε συγκεκριμένες περιοχές, για τις οποίες λήφθηκαν πρόσφατα περιοριστικά μέτρα.

Το πλήθος των ασθενών στις ΜΕΘ σχεδόν διπλασιάστηκε σε 23 ενώ ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων υπερδιπλασιάστηκε σε 2,4. Εντούτοις, σύμφωνα με τα διεθνή διαθέσιμα δεδομένα, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση στον δείκτη θανάτων λόγω covid ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους (107η θέση / 23 θάνατοι ανά 1 εκ. κατοίκους) όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 101,5 θάνατοι ανά 1 εκ. κατοίκους. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 42 από 103 ημέρες, ενώ των θανάτων, ανήλθε στις 119 από 108 ημέρες. Σημειώθηκε επομένως επιτάχυνση στα κρούσματα και σχετική επιβράδυνση στους θανάτους, αναφορικά με την προηγούμενη έκθεση. Με βάση τις παραπάνω τάσεις, το Rt εκτιμάται ότι βρίσκεται σε τιμή πάνω από τη μονάδα.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ