Ελλαδα

Ανοίγουν τα κομμωτήρια: Ό,τι πρέπει να ξέρεις σε 7 ερωταπαντήσεις

Τρόπος προσέλευσης, ωράριο λειτουργίας, κανόνες υγιεινής - Ποιοι πρέπει να φορούν υποχρεωτικά προστατευτική μάσκα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανοίγουν τα κομμωτήρια τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 και αυτή είναι η νέα πραγματικότητα για εργαζομένους και πελάτες
Ανοίγουν τα κομμωτήρια τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 και αυτή είναι η νέα πραγματικότητα για εργαζομένους και πελάτες/© EUROKINISSI

Τα κομμωτήρια ανοίγουν τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 - 7 ερωταπαντήσεις για τη νέα πραγματικότητα που θα δουν οι πελάτες.

Τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 ανοίγουν τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα κέντρα αισθητικής, καθώς ξεκινά η σταδιακή άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι την ίδια ημέρα καταργούνται τα SMS και τα έγγραφα μετακίνησης, καθώς σταματά να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας για τους πολίτες.

Τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα κέντρα αισθητικής εντάσσονται στη σχετική λίστα με τα καταστήματα που ανοίγουν πρώτα, με την κυβέρνηση να θέτει σε εφαρμογή την πρώτη φάση του αναλυτικού σχεδίου της για την επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής μετά την κρίση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 ΔΕΝ ανοίγουν καταστήματα που παρέχουν υπηρεσίες μασάζ, pilates και personal training. Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής ανοίγουν σε μια νέα πραγματικότητα, η οποία είναι αρκετά διαφορετική σε σχέση με ό,τι είχαν συνηθίσει μέχρι σήμερα οι πελάτες των συγκεκριμένων καταστημάτων.

Ακολουθούν 7 ερωτήσεις - απαντήσεις για τον τρόπο λειτουργίας και τους νέους κανόνες που ισχύουν σε κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής. Μεταξύ άλλων δίνονται απαντήσεις για τον τρόπο προσέλευσης των πελατών καθώς και για τη χρήση προστατευτικής μάσκας.

Κορωνοϊός - Άρση μέτρων: 7 ερωταπαντήσεις για τα κομμωτήρια που ανοίγουν

- Κομμωτήρια και χρήση μάσκας: Υποχρεωτική ή προαιρετική;

Οι εργαζόμενοι πρέπει να φορούν υποχρεωτικά προστατευτική μάσκα. Οι πελάτες ΔΕΝ είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα, ωστόσο υπάρχει ισχυρή σύσταση να το κάνουν. Στα κέντρα αισθητικής οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν γάντια μιας χρήσης.

- Ποιο είναι το ωράριο λειτουργίας των κομμωτηρίων που ανοίγουν μετά την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό;

Τα κομμωτήρια (και τα κουρεία) θα είναι ανοιχτά από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 07.00 το πρωί έως τις 22.00 το βράδυ, ενώ το Σάββατο θα είναι ανοιχτά από τις 07.00 το πρωί έως και τις 21.00 το βράδυ. Τα ωράρια μπορούν να τροποποιηθούν ανάλογα με την κάθε επιχείρηση.

- Πόσα άτομα μπορούν να βρίσκονται την ίδια στιγμή στο κομμωτήριο;

α) Έως 20 τ.μ επιτρέπονται 4 άτομα (εργαζόμενοι και πελάτες). Παράδειγμα: Σε κατάστημα εμβαδού 18 τ.μ (κυρίως χώρος) μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα 4 άτομα.

β) Από 20 τ.μ. έως 100 τ.μ επιτρέπονται 4 άτομα + 1 άτομο ανά 10 τ.μ. Παράδειγμα: Σε κατάστημα εμβαδού 50 τ.μ (κυρίως χώρος) μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα 7 άτομα (σ.σ. 4 για τα 20 τ.μ και 3 για τα υπόλοιπα 30 τ.μ).

γ) Άνω των 100 τ.μ επιτρέπονται 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15 τ.μ. Παράδειγμα: Σε κατάστημα εμβαδού 130 τ.μ (κυρίως χώρος) μπορούν να βρίσκονται 14 άτομα (σ.σ. 12 για τα 100 τ.μ και 2 για τα υπόλοιπα 30 τ.μ). 

δ) Άνω των 300 τ.μ που αναπτύσσονται σε επίπεδα, ισχύει το κριτήριο επιπέδων, ήτοι 1 άτομο ανά 10 τ.μ ανά όροφο.

- Τι ισχύει με τις αποστάσεις μεταξύ των πελατών που τους παρέχονται υπηρεσίες στα κομμωτήρια;

Η τήρηση αποστάσεων είναι υποχρεωτική στα κομμωτήρια, όπως ακριβώς ισχύει και στα υπόλοιπα μαγαζιά που ανοίγουν τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020. Μπαίνει τέλος στο σύστημα με τις καρέκλες που ήταν δίπλα-δίπλα. Τουλάχιστον δύο μέτρα απόσταση.

Ανοίγουν τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 τα κομμωτήρια - Υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους εργαζόμενους
Ανοίγουν τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 τα κομμωτήρια - Υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους εργαζόμενους/© Pixabay

- Πώς πηγαίνει κάποιος/α στο κομμωτήριο;

Η προσέλευση του/της πελάτη/πελάτισσας στο κομμωτήριο γίνεται μόνο με ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων. Στο γκισέ η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να διατηρεί καθημερινά αναλυτικό κατάλογο των ραντεβού με τα ονόματα και τις ώρες προσέλευσης.

- Επιτρέπεται η χρήση κλιματιστικού στο κομμωτήριο;

Όχι. Πρέπει να είναι κλειστό. Παράθυρα και πόρτες θα πρέπει να παραμένουν ανοιχτά για να δημιουργείται ρεύμα.

- Τι ισχύει με το στέγνωμα των μαλλιών με πιστολάκι/ Πότε βγαίνει από την πρίζα;

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο στέγνωμα με το πιστολάκι, διότι γίνεται περιστροφή αέρα. Γι' αυτό είναι απαραίτητο οι πόρτες και τα παράθυρα να είναι ανοιχτά, ώστε ο αέρας να ανανεώνεται. Σε περίπτωση που κάποιος βήξει ή φτερνιστεί, τότε το πιστολάκι θα πρέπει να σταματήσει για αρκετά λεπτά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.