Ελλαδα

Κορωνοϊός: Ποια καταστήματα ανοίγουν τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Αναλυτική λίστα με τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών που επαναλειτουργούν - Τι ισχύει με τη χρήση μάσκας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 ανοίγουν τα πρώτα καταστήματα, καθώς ξεκινά η σταδιακή άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό
Τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 ανοίγουν τα πρώτα καταστήματα, καθώς ξεκινά η σταδιακή άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό/ © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αυτά είναι τα καταστήματα που ανοίγουν τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 στο πρώτο στάδιο άρσης των μέτρων για τον κορωνοϊό - Πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Επιστροφή στην κανονικότητα με σταδιακή άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό και την ερώτηση για το ποια καταστήματα ανοίγουν τη Δευτέρα, 4 Μαΐου 2020 να απασχολεί τους πολίτες.

Μετά το Μένουμε Σπίτι (#menoumespiti) που μας συνόδευε καθ' όλη τη διάρκεια του Μαρτίου και του Απριλίου, η οδηγία πλέον του ΕΟΔΥ είναι Μένουμε Ασφαλείς (#menoumeasfalis), περιορίζοντας όσο το δυνατόν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 τα SMS και το έγγραφο μετακίνησης καταργούνται και οι πολίτες μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι χωρίς να έχουν κάποιο δικαιολογητικό μαζί τους, ωστόσο είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε ορισμένους κλειστούς χώρους (σ.σ. στα σούπερ μάρκετ η χρήση της είναι προαιρετική για τους πελάτες). «Τηρούμε αποστάσεις, φορούμε μάσκα και πλένουμε χέρια ή χρησιμοποιούμε αντισηπτικό» είναι οι κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες όταν βγαίνουν από το σπίτι. Επίσης, αποφεύγουμε να αγγίζουμε τη μύτη, τα μάτια και το πρόσωπό μας.

Από τη μεριά τους οι καταστηματάρχες ετοιμάζονται πυρετωδώς για το άνοιγμα των μαγαζιών τους, καθώς μπαίνει σε ισχύ η σταδιακή άρση του lockdown. Μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και την εξειδίκευση των μέτρων από τους αρμόδιους υπουργούς, στα καταστήματα που ανοίγουν τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 έγιναν απολυμάνσεις και καθαρισμοί, ενώ τοποθετήθηκαν εγκαταστάσεις πλέξιγκλας καθώς και αυτοκόλλητα με τις χωροταξικές αλλαγές. Παράλληλα, έχει γίνει ανεφοδιασμός σε μάσκες για τους εργαζόμενους.

Κορωνοϊός: Δείτε τη λίστα με τα καταστήματα που ανοίγουν τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Όπως ανακοινώθηκε, στο πρώτο στάδιο άρσης των μέτρων, τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 λειτουργούν και πάλι τα παρακάτω καταστήματα λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών:

  • Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής (με ραντεβού και αναγραφή των ονομάτων των πελατών σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας)
  • Καταστήματα υπολογιστών και λογισμικού
  • Καταστήματα τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού
  • ΚΤΕΟ (με ραντεβού)
  • Καταστήματα υποδημάτων και οπτικών
  • Καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού
  • Καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας
  • Βιβλιοπωλεία και καταστήματα με γραφική ύλη
  • Άνθη - Φυτά.

Επίσης, τη Δευτέρα 4 Μαΐου θα ανοίξουν και τα πρώτα πολυκαταστήματα (π.χ. Πλαίσιο), καθώς και καταστήματα που έχουν είσοδο εκτός εμπορικών κέντρων. Υπενθυμίζεται ότι τα εμπορικά κέντρα ανοίγουν τις πόρτες τους την 1η Ιουνίου 2020.

Κορωνοϊός - Άνοιγμα καταστημάτων: Οι νέοι κανόνες λειτουργίας

Το άνοιγμα των πρώτων καταστημάτων τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 συνοδεύεται από νέους κανόνες λειτουργίας, τροποποιημένα ωράρια και οδηγίες σωστής υγιεινής και τήρησης αποστάσεων για κλειστούς χώρους.

Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης διευκρίνισε πως ο συνολικός αριθμός ατόμων που επιτρέπονται μέσα σε ένα κατάστημα αναλόγως και των τετραγωνικών του είναι μικτός, δηλαδή αφορά προσωπικό και πελάτες στο σύνολο.

Κορωνοϊός - Άρση μέτρων: Ανοίγουν τα κομμωτήρια τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020
Κορωνοϊός - Άρση μέτρων: Ανοίγουν τα κομμωτήρια τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020/© Pixabay

Αναλυτικά, οι νέοι κανόνες λειτουργίας και οι οδηγίες σωστής υγιεινής και τήρησης αποστάσεων:

  • Απόσταση 2 μέτρων ανά άτομο.
  • Σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου: α) για χώρο έως 20 τ.μ. επιτρέπονται 4 άτομα, β) από 20 τ.μ. έως 100 τ.μ. 4 άτομα + 1 επιπλέον άτομο ανά 10 τ.μ. και γ) άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1 επιπλέον άτομο ανά 15 τ.μ.
  • Ειδικά για κουρεία, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, υποχρεωτική είναι η απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας, καθώς και η χρήση μάσκας και γαντιών μιας χρήσης από τους εργαζόμενους. Οι πελάτες πρέπει επίσης να φορούν μάσκα (όχι απαραίτητα μιας χρήσης).
  • Σε περίπτωση που το κατάστημα έχει περισσότερα από ένα επίπεδα, δεν επιτρέπεται η παρουσία άνω του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ.
  • Μη χρήση ανελκυστήρων. Σε περίπτωση ανάγκης, η μέγιστη παρουσία ατόμων στο εσωτερικό δεν πρέπει να υπερβαίνει το 40% των προβλεπόμενων θέσεων, με υποχρεωτική χρήση μάσκας απ' όλους.
  • Αν το κατάστημα έχει κυλιόμενες, δεν επιτρέπεται στους πελάτες η χρήση του ανελκυστήρα.

Για τις παραβάσεις των παραπάνω θα υπάρχουν κυρώσεις, ενώ σε λειτουργία είναι και η γραμμή 1520 για καταγγελίες σχετικά με τη μη τήρηση των νέων μέτρων, καθώς και για φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Κορωνοϊός - Άρση μέτρων: Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που ανοίγουν

​Σημειώνεται ότι τα καταστήματα ακολουθούν διευρυμένο ωράριο λειτουργίας. Συγκεκριμένα, το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από τις 07.00 έως τις 22.00 τις καθημερινές και από τις 07.00 έως τις 21.00 το Σάββατο.

Τα καταστήματα τροφίμων θα συνεχίσουν να λειτουργούν από τις 07.00 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 09.00 το πρωί μέχρι τις 20.00 το βράδυ το Σάββατο.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ