Ελλαδα

124 πνιγμοί σε δύο μήνες στην Ελλάδα

Αγαπάμε τη θάλασσα, αλλά πόσο καλά την ξέρουμε;

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
124 πνιγμοί σε 2 μήνες
124 πνιγμοί σε 2 μήνες / © INTIME NEWS/ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Φέτος μέσα σε διάστημα δύο μηνών έχασαν τη ζωή τους 124 άνθρωποι στις θάλασσες της Ελλάδας.

Την έλλειψη ουσιαστικής κολυμβητικής παιδείας καταδεικνύουν οι αριθμοί, οι οποίοι είναι αμείλικτοι. Φέτος μέσα σε διάστημα δύο μηνών έχασαν τη ζωή τους 124 άνθρωποι στις θάλασσες της Ελλάδας.

Μόνο χθες, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Ναυτιλίας τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό σε Κόρινθο, Εύβοια και Αττική.

Ο διευθυντής της ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας Δημήτρης Γιοβανίδης έχει επισημάνει ότι οι θάνατοι από πνιγμό σε παραλίες με ναυαγοσώστες είναι ελάχιστοι, καταγγέλλοντας ότι ενώ δήμοι εισπράττουν χρήματα από ξαπλώστρες και ομπρέλες, δε διαθέτουν ναυαγοσωστική βοήθεια στις ακτές. «Οι Ελληνες δεν έχουμε κολυμβητική παιδεία, όπως αυτή που έχουν οι Κεντροευρωπαίοι που η κολύμβηση υπάρχει ως μάθημα από τις πρώτες βαθμίδες εκπαίδευσης. Αυτή η έλλειψη, σε συνδυασμό με το μεσογειακό ταμπεραμέντο μας και το στρεβλό νομικό πλαίσιο αναφορικά με τους ναυαγοσώστες, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ατυχήματα», είχε τονίσει στην «Καθημερινή» η Μάνια Μπικώφ, πιθανότατα η γυναίκα με τα πρώτα ένσημα ως επαγγελματίας ναυαγοσώστρια στη χώρα μας.

Η δε Eurostat διαπιστώνει ότι  η Ελλάδα καταλαμβάνει μια από τις χειρότερες θέσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την συχνότητα των πνιγμών.  Με βάση δεδομένα του 2016 υπολογίζεται πως στην χώρα μας έχασαν την ζωή τους σχεδόν 2,5 άνθρωποι ανά 100.000 κατοίκους, ελαφρώς χειρότερα από το προηγούμενο έτος. Πρόκειται για την πέμπτη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ, και σαφώς χειρότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 1,1 νεκροί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ