© Emre Gencer on Unsplash
© Emre Gencer on Unsplash
Ελλαδα

Αφιέρωμα Εκπαίδευση: 10 ιδέες που απευθύνονται σε όλους

Τα πιο πρωτότυπα και δημιουργικά εκπαιδευτικά προγράμματα που υπάρχουν

img_2428_1.jpg
Χρύσα Σοφιανοπούλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σχέδιο και μόδα από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης; Σύγχρονη αμερικάνικη ποίηση; Νανοτεχνολογία; Πάμε να κάνουμε σινεμά; Ή μήπως να πάμε στο Ευρωκοινοβούλιο; Ή να ταξιδεύαμε στα Πυρηναία και στην Αίγυπτο για να αποκτήσουμε ηγετικές δεξιότητες; Και μια βιβλιοθήκη με ρόδες τι είναι άραγε;

Γνωρίζοντας τον χώρο της εκπαίδευσης εκ των έσω, σε όλες τις βαθμίδες εδώ και χρόνια, έβρισκα πάντα πολύ ανιαρά όλα τα σχετικά αφιερώματα που διάβαζα. Και όταν ένας φοιτητής μού είπε πρόσφατα «Μα γιατί κανείς δεν ξέρει τα επιδοτούμενα προγράμματα εθελοντισμού σε όλο τον κόσμο; Έχω βρεθεί από τη Βραζιλία έως τη Σιγκαπούρη και ήταν ανεπανάληπτες εμπειρίες», αποφάσισα να συλλέξω κάθε ενδιαφέρουσα και –ίσως όχι σε όλους– γνωστή δράση. Ευτυχώς οι συνεργάτες μου εκπαιδευτικοί είναι από εκείνους τους «ψαγμένους» που ξέρουν τα πιο όμορφα πράγματα που συμβαίνουν.

«Ένα αφιέρωμα στην εκπαίδευση, όχι όπως αυτά τα τετριμμένα με προτάσεις διεξόδων από τις πανελλήνιες εξετάσεις που κυκλοφορούν κάθε Σεπτέμβριο ή Μάιο. Αλλά ένα αφιέρωμα στα πιο πρωτότυπα και δημιουργικά εκπαιδευτικά προγράμματα που υπάρχουν». Αυτό πρότεινα στον Φώτη Γεωργελέ πριν λίγο καιρό και περίμενα με ενδιαφέρον την απάντησή του.

Ιδού, λοιπόν! Η Athens Voice σήμερα παρουσιάζει 10 ιδέες. Προγράμματα που απευθύνονται σε όλους. Σε φοιτητές ή νέους εκτός τυπικού εκπαιδευτικού πλαισίου, σε μαθητές, σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και σε όποιον, ανεξαρτήτου ιδιότητας και ηλικίας, θέλει να αποκτήσει νέες εμπειρίες. Διότι ο κόσμος δεν είναι ανιαρός, διότι πάντα υπάρχουν ερεθίσματα για να δημιουργήσει κάποιος, διότι η εκπαίδευση είναι ο κατεξοχήν χώρος που μπορεί και πρέπει να δίνει την έμπνευση.

Ευχαριστώ πολύ τις Κατερίνα Γκόλτσιου, Ζωή Διακομογιαννοπούλου και Αρετή Σβέρκου για το κέφι να αναζητούν τι θα κάνει την (εκπαιδευτική και όχι μόνο) ζωή τους πιο περιπετειώδη. Ευχαριστώ, επίσης, θερμά για την άψογη συνεργασία την Αγγελική Μπιρμπίλη που ανέλαβε να μεταφέρει την ιδέα αυτή στο αφιέρωμα που κρατάτε στα χέρια σας ή βλέπετε στις οθόνες σας.

Με την ελπίδα ότι, απλώς, δείξαμε κάποιους από τους πολλούς εναλλακτικούς δρόμους και ανοίξαμε μερικά παράθυρα.

Δειτε περισσοτερα