Ελλαδα

Erasmus+, Salto-Youth, Έλιξ: Ταξιδεύω και μαθαίνω

Μακριά από την τυπική εκπαίδευση, νέοι 13-30 ετών από διάφορες χώρες συναντιούνται, ζουν μαζί και συνεργάζονται σε ένα κοινό σχέδιο, μέσω του προγράμματος Erasmus+

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
ΤΕΥΧΟΣ 692
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
travel_education.jpg

«Ήταν το καλύτερο πράγμα που συνέβη στη ζωή μου. Έκανα νέους φίλους, γνώρισα άλλες κουλτούρες, απέκτησα αυτοπεποίθηση, αντιμετώπισα προκλήσεις παίζοντας» λέει ο έφηβος Κερτ Φίτζεραλντ από την Ιρλανδία. Και συμπληρώνει η Νοέμι Ράμος Βίλα από την Ισπανία, «η πρόκληση για μένα ήταν να βρεθώ λίγες μέρες μακριά από την οικογένειά μου. Ήμασταν από 5 διαφορετικές χώρες που μιλούσαμε διαφορετικές γλώσσες με κοινό στόχο να μάθουμε».

Oι ανταλλαγές νέων διαρκούν συνήθως από 5 έως 21 ημέρες, πραγματοποιούνται εκτός του σχολικού περιβάλλοντος και στηρίζονται σε βιωματικές εμπειρίες μάθησης και εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως εργαστήρια, ασκήσεις, συζητήσεις, παιχνίδια ρόλων, δράσεις στην ύπαιθρο κ.λπ. Συνήθως πραγματοποιούνται σε περιβάλλοντα με πολιτιστικό ή οικολογικό ενδιαφέρον, με ιδιαίτερη προτίμηση σε μέρη εκτός μεγάλων αστικών κέντρων, έτσι ώστε να υπάρχει η σύνδεση με την τοπική κουλτούρα κάθε τόπου. Πολλά από τα προγράμματα αυτά απευθύνονται και σε εκπαιδευτικούς ή κοινωνικούς επιχειρηματίες με σκοπό την ενδυνάμωσή τους.

Για τη συμμετοχή σε μια ανταλλαγή νέων, οι αιτήσεις συνήθως υποβάλλονται με την υποστήριξη μίας οργάνωσης-φορέα αποστολής, η οποία με τη σειρά της επιλέγει σύμφωνα με τα κριτήρια συμμετοχής κάθε προγράμματος τα άτομα που θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή και οργανώνει τις διαδικασίες της χρηματοδότησης με τον φορέα υποδοχής.

Η χρηματοδότηση αυτή καλύπτει τη διαμονή και τη διατροφή, καθώς και μέρος των μεταφορικών. Όλες οι πληροφορίες βρίσκονται στο site του Erasmus+.

Αναζήτηση στις βάσεις δεδομένων SALTO-YOUTH και ΕΛΙΞ

Η αναζήτηση των σχετικών προγραμμάτων και των σχετικών οργανώσεων-φορέων που συμμετέχουν μπορεί να γίνει μέσω της βάσης δεδομένων SALTO-YOUTH. Είναι τα αρχικά των λέξεων Support (υποστήριξη), Advanced Learning (αναπτυγμένη μάθηση) και Training Opportunities (ευκαιρίες εκπαίδευσης) για νέους. Λειτουργεί με το πρόγραμμα Erasmus+ Youth, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την εκπαίδευση, την επιμόρφωση, τους νέους και τον αθλητισμό. Ως ένα δίκτυο έξι ερευνητικών κέντρων, τα οποία εργάζονται σε ευρωπαϊκές περιοχές προτεραιότητας μέσα στο νεανικό πεδίο, και μέρος της Εκπαιδευτικής Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το SALTO-YOUTH προβάλλει πόρους μη τυπικής μάθησης για νέους εργαζόμενους και στελέχη και οργανώνει δραστηριότητες κατάρτισης και επαφής για την υποστήριξη οργανισμών και εθνικών πρακτορείων στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ Youth της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πέραν αυτής.

Ταυτόχρονα, η μηχανή αναζήτησης της ΕΛΙΞ από το 1987 έχει υλοποιήσει πλήθος δράσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό εξασφαλίζοντας στους φίλους της, που συμμετέχουν, υψηλή ποιότητα δυνατότητες για την περαιτέρω αξιοποίηση αυτών των ευκαιριών. Κάθε χρόνο περισσότεροι από 180 νέοι και νέες επιλέγουν να συμμετάσχουν, αποκτώντας μια μοναδική εμπειρία είτε μέσα από τις ανταλλαγές νέων ή τα προγράμματα εκπαίδευσης που υλοποιούνται σε συνεργασία με οργανώσεις από όλη την Ευρώπη. Η ΕΛΙΞ στο πλαίσιο των δράσεών της με στόχο την προσωπική ανάπτυξη και την εξέλιξη του ατόμου ως πολίτη του κόσμου μέσα από την ενεργή συμμετοχή στα κοινά, συντονίζει ή συμμετέχει ως εταίρος σε πληθώρα ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Ενδεικτικά προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες: Στο SALTO-YOUTH θα βρείτε προγράμματα όπως το C.O.A.C.H. Training Course στη Βουλγαρία (3-9/6) για την ανάπτυξη δεξιοτήτων υποστήριξης ατόμων και φορέων, το Power of Positivity (PoP+) στην Ιρλανδία (29/4-3/5) για την ψυχική υγεία των νέων, το Whats on Your Plate στην Ιρλανδία (23-30/4) για το παγκόσμιο σύστημα παραγωγής τροφίμων ή το Fear(less) II στην Λετονία (7-13/7) για τη διαχείριση και αντιμετώπιση του φόβου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ