Ελλαδα

Aν δεν το τολμήσεις τώρα, τότε πότε;

Δες τι πραγματικά σου ταιριάζει και γίνε ο εθελοντής που όλοι θα ήθελαν

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
ΤΕΥΧΟΣ 692
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
volunter11.jpg

«Συμμετείχα σε ένα workcamp αρχαιολογίας στη Βόρεια Πορτογαλία, στην περιοχή της Guarda όπου παράγεται το κρασί Πόρτο και ατελείωτη έκταση γης με αμπέλια είναι υπό την προστασία της Unesco δημιουργώντας ένα σκηνικό με απίστευτη θέα» λέει η Νόνη, εθελόντρια αρχαιολόγος. Kαι συνεχίζει: «Tις ελεύθερες μέρες πηγαίναμε για μπάνιο, κάναμε βαρκάδα στον ποταμό Douro, δοκιμάζαμε τοπικές λιχουδιές σε γιορτινά events καθώς και διάφορα είδη κρασιού σε οινοποιεία της περιοχής. Έμαθα για τα περίφημα τραγούδια Fados, δοκίμασα την πορτογαλική κουζίνα και γνώρισα τον τρόπο ζωής τους, κάτι που δεν θα συνέβαινε αν είχα ταξιδέψει ως απλή τουρίστρια».

Σας ενδιαφέρει η προστασία του περιβάλλοντος και η ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών; Θα θέλατε μια ταξιδιωτική περιπέτεια γεμάτη δράση και να κάνετε πραγματικά κάτι διαφορετικό; Διδασκαλία της αγγλικής στην Κόστα Ρίκα, προστασία της βιοποικιλότητας στα νησιά Γκαλαπάγκος, φροντίδα για τα ορφανά στο Βιετνάμ, μαθήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε έναν μοναδικό κήπο στην Τσεχία;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την ίδρυσή της βοήθησε με διάφορα προγράμματα νέους και νέες να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να διεκδικήσουν τόσο ευκαιρίες εθελοντισμού, όσο και πρακτική άσκηση επί πληρωμή και το ίδιο ακριβώς κάνει και σήμερα. Ο εθελοντισμός μπορεί να είναι μια πολύτιμη και αξέχαστη εμπειρία, αλλά, με τόσο πολλές δυνατότητες που προσφέρονται, έχει ιδιαίτερη σημασία να προσέξει κανείς την επιλογή που θα κάνει. Η ποιότητα της εμπειρίας που θα ζήσετε μπορεί να είναι καθοριστική για το πώς αντιλαμβάνεστε τον εθελοντισμό εν γένει. Το πρόγραμμα Erasmus + είναι ένα από τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε. που υποστηρίζουν τον εθελοντισμό στην πράξη, όμως δεν είναι το μόνο.

volunter24.jpg

Στη σελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνονται οι κατευθυντήριες γραμμές για όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν εμπειρίες και γιατί όχι να γεμίσουν το βιογραφικό τους με εθελοντικές ενέργειες εντός ή εκτός Ευρώπης, ενώ μπορεί κανείς να ενημερωθεί για ανάλογες εμπειρίες συνομηλίκων του από τις χώρες που επισκέφθηκαν. Κατασκηνώσεις εργασίας, προγράμματα για Εθελοντισμό στα Ηνωμένα Έθνη ή ακόμα και για περιβαλλοντικές δράσεις και εξωραϊσμό τοπίων είναι μόνο μερικά από αυτά που μπορεί κανείς να λάβει μέρος, αν θέλει να ζήσει μια εμπειρία εθελοντισμού, λίγο διαφορετική από τις συνηθισμένες. Παράλληλα, με μια ματιά στη σελίδα θα δει κανείς αν είναι πραγματικά έτοιμος για μια εμπειρία εθελοντισμού, αν μπορέσει να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων, όπως:

• Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προσδοκίες μου;

• Πόσο χρόνο έχω στη διάθεσή μου;

• Τι είδους καθήκοντα θα ήθελα να αναλάβω;

• Ποιες δεξιότητες μπορώ να προσφέρω;

Τα σχέδια εθελοντισμού περιλαμβάνουν ποικίλες δραστηριότητες σε τομείς, όπως εργασία με τους νέους, πολιτισμός, κοινωνική πρόνοια ή περιβαλλοντική προστασία. Μπορεί ο καθένας να προσφέρει τις εθελοντικές του υπηρεσίες χωρίς αμοιβή και με πλήρες ωράριο. Οι εθελοντικές δραστηριότητες διαρκούν από δύο εβδομάδες, έως και 12 μήνες και η συμμετοχή γίνεται για άτομα ηλικίας 17-30 ετών.

Οι ικανότητες και οι γνώσεις που αποκτά κανείς μέσω του εθελοντισμού πιστοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω του εργαλείου αναγνώρισης «Youthpass» και στο τέλος της υπηρεσίας ο εθελοντής λαμβάνει πιστοποιητικό συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.

Όλα τα βασικά έξοδα που σχετίζονται με την εθελοντική εργασία καλύπτονται. Όπως επίσης και τα έξοδα στέγης, τροφής, και τοπικής μεταφοράς που χρειάζονται οι συμμετέχοντες. Ασφαλιστική κάλυψη φυσικά υπάρχει μέσω του Youthpass, ενώ η διαδικτυακή γλωσσική υποστήριξη του Erasmus+ θα βοηθήσει τους υποψήφιους εθελοντές να μάθουν τη γλώσσα που θα χρησιμοποιήσουν κατά την εθελοντική τους εργασία.

Καθημερινά μπορεί κανείς να βρει στη σελίδα της Ε.Ε. αλλά και σε σελίδες κοινωνικών δικτύων (όπως Erasmus.Greek.Opportunities και άλλες) περισσότερες από 600 ευκαιρίες εθελοντισμού κυρίως στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, ανάλογα με το τι ψάχνει ο καθένας πραγματικά να βρει. Προγράμματα που στην πλειονότητά τους προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (ESC) και έχουν να κάνουν από απλές χειρωνακτικές εργασίες μέχρι καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες διατίθενται, αρκεί να γραφτεί κανείς στην πλατφόρμα του ESC  και να δηλώσει το ενδιαφέρον του. Και όπως μπορείτε να διαπιστώσετε υπάρχουν πολλές επιλογές, για τα γούστα και τα ενδιαφέροντα όλων!

Και όπως λέει μία εθελόντρια από το Global Volunteer: «Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά κερδίζω πολύ περισσότερα απ’ όσα δίνω. Με την εθελοντική εργασία ζεις μαζί με τους ανθρώπους, πηγαίνεις στα σπίτια τους και συναναστρέφεσαι με τους εργαζόμενους, τους εκπαιδευτικούς κ.ά. Συνειδητοποιείς ότι έχεις κάτι κοινό με τα άτομα που συνεργάζεσαι. Αντί για πόλεμο, κάνεις ειρήνη συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός δικαιότερου κόσμου».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ