- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Αν ζούσε ο Stephen Hawking στην Ελλάδα»: Το συγκλονιστικό κείμενο της Κικής Τσακίρη
Η Ελληνίδα οικονομολόγος που πάσχει από ALS γράφει για την σκληρή πραγματικότητα στη χώρα μας
Πριν από λίγο καιρό ο 8χρονος γιος μου με ρώτησε ποιον άνθρωπο θαυμάζω περισσότερο. Η απάντηση για μένα ήταν σχετικά εύκολη μιας και είμαι ενθουσιώδης του διαστήματος και λάτρης των ζώων: τον Στίβεν Χόκινγκ και την Τζέιν Γκούνταλ.
Μου ζήτησε να δει φωτογραφίες τους και προφανώς του έκανε μεγάλη εντύπωση η κατάσταση του «συγκλονιστικού επιστήμονα» (όπως τον απεκάλεσε ο αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος).
Έκανε απανωτές ερωτήσεις για την ασθένειά του και μπήκα στην διαδικασία να τις απαντήσω (όπως μπορούσα). Του έκανε εντύπωση πώς κατάφερνε αυτός ο άνθρωπος να ζει ανάμεσά μας και να παράγει -τόσο σημαντικό- έργο.
Κατάλαβα ότι ένας άνθρωπος με αυτή την ασθένεια πρέπει να έχει όλες τις δυνατές «ευκολίες», πολλή τεχνολογία και το σύστημα υγείας υπέρ του.
Πώς θα ζούσε λοιπόν ο Στίβεν Χόκινγκ αν ήταν στην Ελλάδα;
Την απάντηση έδωσε με ένα συγκλονιστικό κείμενο η οικονομολόγος Κική Τσακίρη, η οποία πάσχει από τη Νόσο ALS ή του Κινητικού Νευρώνα (Πλάγια Μυοατροφική Σκλήρυνση).
Αξίζει να το διαβάσετε (δημοσιεύτηκε στο σάιτ iporta.gr).
«Ο θάνατος του διάσημου αστροφυσικού προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση. Όχι μόνο για τα επιστημονικά του επιτεύγματα αλλά γιατί ξεπέρασε τα ανθρώπινα όρια. Φοιτητής διαγνώστηκε με νόσο κινητικού νευρώνα. Οι γιατροί μας δίνουν μέχρι τρία χρόνια ζωής. Δεν θα επεκταθώ στην βιογραφία του. Κατά παράκληση νεαρού που έχασε πρόσφατα την μητέρα του, θα γράψω τι θα αντιμετώπιζε αν ήταν Έλληνας.
Κατ’αρχήν δεν θα είχε πρόσβαση σε πανεπιστήμιο και θα πλήρωνε ο ίδιος τις μετακινήσεις του.
Δεν θα μπορούσε να πάρει διοφθαλμικό μηχάνημα να γράφει με μάτια γιατί η επιστημονική επιτροπή των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, γνωμάτευσε, πως το μηχάνημα δεν ανακουφίζει τον ασθενή.
Θα μετρούσε κεραμίδια της απέναντι οικοδομής για να περνά η ώρα.
Θα έκανε Τραχειοτομή και θα’ταν ανενημέρωτος για τις συνέπειες σε νοσηλευτικό και οικονομικό επίπεδο.
Θα χρειαζόταν περίπου τριάντα Καθετήρες Αναρρόφησης την μέρα και το ταμείο θα του ενέκρινε πενήντα τον μήνα.
Θα βολευόταν με άλλου τύπου Τραχειοσωληνα και το ταμείο θα πλήρωνε συγκεκριμένο τύπο μόνο Τραχειοσωληνα.
Θα ήθελε νοσηλεία νύχτα μέρα, και δεν θα’χε ούτε έναν νοσηλευτή.
Θα του’κανε αναρρόφηση η εξάχρονη εγγονή του.
Στην Αγγλία επιτρέπεται να κάνουν μόνο νοσηλευτές αναρροφήσεις.
Δεν θα’χε τρία άτομα να τον φροντίζουν σε κάθε βάρδια.
Θα βασιζόταν στην οικογένεια που θα σήκωνε τα χέρια ψηλά από το βάρος των απαιτήσεων και τα παιδιά του θα ξεσπούσαν σε κλάματα επειδή δεν θα μπορούσαν να βοηθήσουν.
Τέλος αν πέθαινε σε καμιά εντατική από πνευμόνια, θα’ψαχνε οδικώς να πάει Ελβετία για ευθανασία.
Καλό σου ταξίδι Στίβεν στο Σύμπαν.
Αν ζούσες Ελλάδα θα πέθαινες άγνωστος».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Συναγερμός» από τον μετεωρολόγο για αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς
H υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στην Ωλένη Ηλείας
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη 22 Ιουλίου
Τι ισχύει για τις υπηρεσίες delivery
Αίτηση αναίρεσης από εισαγγελέα
Ιδιαίτερη μέριμνα ζητείται για τις Μονάδες Φροντίδας Προσχολικής Αγωγής
Πορτοκαλί προειδοποίηση για τρεις περιοχές την Τετάρτη - Το θερμόμετρο θα αγγίξει ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου
Ο άνδρας που παρασύρθηκε από το σπασμένο παράθυρο
Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη στην Αττική και ακόμα δύο περιφέρειες
Η πυρκαγιά καίει αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Αδάμι Αργολίδας
Εξιτήριο σήμερα για τους δύο τουρίστες, μετά την επίθεση με μαχαίρι το πρωί της Τρίτης
Τραυματίστηκε από αιχμηρό αντικείμενο
Για μεταπτυχιακές σπουδές, μεταδιδακτορική έρευνα και ερευνητικές επισκέψεις στο εξωτερικό
Νέα απάτη στη Σταυρούπολη με λεία χρυσές λίρες Αγγλίας και κοσμήματα μεγάλης αξίας
«Σε ευχαριστώ που άντεξες τη διάρκεια και δεν έφυγες όταν άρχισε να πονά»
Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Πού τίθενται σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα για πεζούς και οχήματα από τις 08:00 έως τις 20:00
Σο σημείο δυνάμεις της Πυροσβεστικής
Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.