Ελλαδα

ΕΦΕΤ: Ασφαλή τα τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ

Στερούνται σοβαρής επιστημονικής θεώρησης τα στοιχεία του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ)

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
377276-778785.jpg

Δεν υπάρχουν νοθευμένα και ακατάλληλα για κατανάλωση τρόφιμα στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στην ελληνική αγορά γενικότερα, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ, απορρίπτοντας ως αβάσιμα τα στοιχεία του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ).

Υπενθυμίζεται πως σε έρευνα που πραγματοποίησε το ΠΑΚΟΕ, διαπιστώθηκαν σοβαρές παρατυπίες στον τρόπο παρασκευής, αποθήκευσης και διακίνησης γαλακτομικών, λαχανικών, αλλαντικών, χυμών, αναψυκτικών, ελαιόλαδου και ψωμιού.

«Η εν λόγω αναφορά δεν απηχεί την πραγματικότητα, ενώ τα στοιχεία, με τον τρόπο που παρατίθενται, στερούνται της όποιας σοβαρής επιστημονικής θεώρησης. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του επίσημου ελέγχου των τροφίμων και στη βάση της επιστημονικής τεκμηρίωσης, στη χώρα μας διενεργούνται αρκετές χιλιάδες έλεγχοι (περισσότεροι από 80.000 σε επιχειρήσεις παραγωγής, διακίνησης και διάθεσης τροφίμων και περισσότεροι από 20.000 σε προϊόντα μετά από δειγματοληψία και εργαστηριακή ανάλυση).

» Οι έλεγχοι διενεργούνται μετά από ανάλυση κινδύνου και ανάδειξη προτεραιοτήτων, μέσω της υλοποίησης προγραμμάτων ελέγχου σε όλο τον ελλαδικό χώρο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εξαγωγή συγκεντρωτικών και αξιόπιστων συμπερασμάτων. Από τους ελέγχους αυτούς προκύπτει ότι το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων τροφίμων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 95%, ενώ ο εργαστηριακός έλεγχος βιολογικών και χημικών παραγόντων κινδύνου, καθώς και παραμέτρων ποιότητας, ανέδειξε ποσοστά μη συμμόρφωσης 6,5%.

» Στη χώρα μας ο τομέας των τροφίμων διέπεται από το Ενωσιακό Κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως το αυστηρότερο σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η εφαρμογή του από τα κράτη-μέλη ελέγχεται συστηματικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Τα τρόφιμα που διακινούνται στη χώρα μας είναι ως επί το πλείστον εγνωσμένης ποιότητας και ασφαλή, οι δε σχετικοί έλεγχοι θα συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο, αξιοπιστία και υπευθυνότητα» προστίθεται στο ίδιο κείμενο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ