Ελλαδα

Αλλάζουν όλα σε Γυμνάσιο, Λύκειο, ΑΕΙ

Νέο σύστημα Πανελλαδικών προωθεί ο Γαβρόγλου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
330605-684254.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΨΩΜΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ριζικές αλλαγές στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση προαναγγέλλει μέσω της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», ο νέος υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Απολυτήριο λυκείου, όπως Baccalaureate

Σύμφωνα με τον υπουργό, βασικός μοχλός είναι η αναβάθμιση των δύο τάξεων του Λυκείου, ενώ παίρνοντας το απολυτήριο Λυκείου, το οποίο θα ονομάζεται Εθνικό Απολυτήριο, θα μπαίνει ο μαθητής στο πανεπιστήμιο.

Ο βαθμός του Εθνικού Απολυτηρίου, κατά τα πρότυπα του International Baccalaureate, θα διαμορφώνεται από τη βαθμολογία των Πανελλαδικών Εξετάσεων αλλά και από τη συνολικότερη παρουσία του μαθητή στο Λύκειο, με σειρά κριτηρίων. Η διατήρηση των Πανελλαδικών κρίνεται απαραίτητη καθώς, όπως επισημαίνει ο Κώστας Γαβρόγλου στο «Πρώτο Θέμα», εξασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας. Παράλληλα με τη διατήρηση των Εξετάσεων με κοινά θέματα για όλους τους υποψηφίους,  το υπόλοιπο μέρος της βαθμολογίας θα διαμορφώνεται με άλλα κριτήρια κατά τη διάρκεια του Λυκείου, όπως η απόδοση του μαθητή στην τάξη. Στόχος του νέου συστήματος που επεξεργάζεται ο κ. Γαβρόγλου είναι να δημιουργηθεί ένα ευέλικτο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, οι απόφοιτοι των οποίων θα πρέπει να αποκτούν ένα πτυχίο που θα μετράει. 

Το σύστημα, όπως υπογραμμίζει ο κ. Γαβρόγλου, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αιφνιδιάσει τους μαθητές καθώς θα ισχύσει για όσους θα πάνε την ερχόμενη χρονιά στην Α' Λυκείου, δηλαδή το νέο σύστημα των Πανελλαδικών θα ισχύσει σε τρία χρόνια. Επίσης, όπως επισημαίνει ο κ. Γαβρόγλου στο «ΘΕΜΑ», στις προγραμματικές δηλώσεις για την Παιδεία που θα γίνουν σε δέκα ημέρες θα υπάρχει και ειδική μέριμνα για την προκήρυξη θέσεων νέων πανεπιστημιακών.

Χωρίς εξετάσεις η εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΤΕΙ

Μετά τις αλλαγές στις Εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει τα νέου τύπου πανεπιστήμια. Στο τραπέζι του διαλόγου έχουν μπει οι αλλαγές που αφορούν την εισαγωγή των φοιτητών σε σχολές και όχι σε τμήματα, προκειμένου να μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα σε περισσότερες από μία σχολές ώστε να παίρνουν πτυχίο με δύο κατευθύνσεις, π.χ. Ιστορίας και Πολιτικής Επιστήμης.

Στις προτάσεις του κ. Γαβρόγλου, πάντως, προβλέπεται η θέσπιση νέου συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η οποία θα αποδεσμεύει το Λύκειο από τις εξετάσεις εισαγωγής. Παράλληλα προτείνεται αναδιαμόρφωση της ύλης σε σχέση με τα Προγράμματα Σπουδών, συγγραφή νέων σχολικών εγχειριδίων και υποστηρικτικού εκπαιδευτικού υλικού επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στα νέα προγράμματα σπουδών και τις νέες διδακτικές προσεγγίσεις.

Ο κ. Γαβρόγλου, κάνοντας λόγο για βάθος χρόνου 3-4 χρόνια, εισηγείται τη διαμόρφωση νέου τρόπου εισαγωγής στα ΑΕΙ με διαδικασίες που δεν θα εξαρτώνται αποκλειστικά από την απομνημόνευση και θα εγγυώνται ότι οι μαθητές θα σπουδάζουν τα γνωστικά αντικείμενα που τους ενδιαφέρουν. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ