- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ποιος απειλεί τη δικαιοσύνη
Αποκαλυπτικά τα ευρήματα έρευνας μεταξύ νομικών, πανεπιστημιακών και φοιτητών
Με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση στο αμφιθέατρο του ΕΒΕΑ «Ποιος απειλεί τη δικαιοσύνη», το Ποτάμι έκανε μια έρευνα βάσει ερωτηματολογίου. Το ερωτηματολόγιο ήταν ανοιχτό σε απαντήσεις από τις 2 μέχρι τις 12 Οκτωβρίου. Απαντήθηκε από 793 φοιτητές νομικών σχολών και 2.438 συνλειτουργούς της Δικαιοσύνης.
Τα ευρήματα της έρευνας είναι ενδεικτικά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Δικαιοσύνη.
Αίσθηση προκαλεί ότι το 67,1% νομικών και το 81,1% των φοιτητών θεωρούν ότι από την κυβερνητική αλλαγή του Ιανουαρίου του 2015 η κατάσταση στη Δικαιοσύνη είναι πολύ χειρότερη.

Προβληματισμό πρέπει να προκαλέσει και το γεγονός πως το 76,6% των νομικών και το 65,5% των φοιτητών θεωρούν πολύ ακριβή την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη για τους πολίτες.

Κατά την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας (89,7% των νομικών και 85% των φοιτητών) οι ηγεσίες των ανωτάτων δικαστηρίων πρέπει να εκλέγονται από ένα ευρύτερο σώμα με συμμετοχή πολιτικών, πανεπιστημιακών, δικηγόρων και δικαστικών.

Την ίδια ώρα, 8 στους 10 νομικούς και φοιτητές θεωρούν ότι η απαγόρευση συμμετοχής των δικαστών σε πολιτικές θέσεις για τέσσερα χρόνια μετά την αποχώρησή τους από την ενεργό υπηρεσία μάλλον θα βοηθούσε στον «απογαλακτισμό» της δικαστικής από την πολιτική εξουσία.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει πως το 68,5% των νομικών και το 62,3% των φοιτητών το πρώτο πράγμα που θα άλλαζαν στη Δικαιοσύνη είναι η ταχύτητα στην εκδίκαση των υποθέσεων.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε όλα την έρευνα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πότε ξεκινά η επαναλειτουργία της βασικής γραμμής
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού το Σαββατοκύριακο
Από το μεσημέρι η στάθμη του ποταμού έχει ανέβει δύο μέτρα
Οι σταθμοί αυτοί θα κλείσουν εκ νέου στις 17:00
Γιατροί «στόχευαν» ΑΜΚΑ για εικονικές συνταγογραφήσεις
Υπερχείλισε χείμαρρος στη Φοινικούντα
Βροχοπτώσεις άνω των 40–50 mm/ώρα στην Αττική από την κακοκαιρία Byron
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας
Ομάδα αγροτών προσπάθησε να περάσει τον αστυνομικό κλοιό και να κινηθεί προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία»
Τι ζητά ο δήμαρχος από τον Νίκο Χαρδαλιά
Συνεχίζονται οι ισχυρές βροχοπτώσεις - Οδηγίες για ασφάλεια και δικαιώματα
Πού έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία
Δεν μπορούσε να προσεγγίσει Super Puma λόγω των καιρικών συνθηκών
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
Πότε θα περιοριστούν οι βροχές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.