Πολιτικη & Οικονομια

Νομικοί και πρώην δικαστικοί κατά των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Νομικοί και δικαστικοί κατά των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
327394-676594.jpg

Σοβαρές ανησυχίες για την τρέχουσα λειτουργία της Δικαιοσύνης υπό την παρούσα κυβέρνηση εκφράστηκαν χτες Πέμπτη βράδυ στην εκδήλωση που οργάνωσε Το Ποτάμι στην αίθουσα εκδηλώσεων στο ΕΒΕΑ με  τον τίτλο «Η Δικαιοσύνη σε κίνδυνο. Ποιοί την απειλούν;».

Λεπτομερέστερα:

  • Ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κ. Παναγιώτης Πικραμμένος είπε ότι στο δικό του τον καιρό «…Φροντίζαμε σε υποθέσεις μεγάλης βαρύτητας, η επιλογή των συνθέσεων που τις εκδίκαζαν να γίνεται κατά τον πλέον αδιάβλητο και αντικειμενικό τρόπο.β) Οι εισηγήσεις ήταν εγκαίρως στη διάθεση των μελών του δικαστηρίου προς ενημέρωσή τους. Γινόντουσαν πολύ υψηλού επιπέδου συζητήσεις βάσει των εισηγήσεων. Κατεγράφησαν μάλιστα και σημαντικές από επιστημονική άποψη αλλά και λιγότερο σημαντικές μειοψηφίες γ) Υπήρξαμε πάντα πολύ προσεκτικοί στην μη παραβίαση του εσωτερικού κανονισμού του δικαστηρίου». Και γι΄ αυτό «Θα ήμουν πράγματι ευτυχής να μάθω ότι τηρούνται μέχρι κεραίας αυτές οι πρακτικές που αντανακλούν τις λαμπρότερες παραδόσεις του σώματος».
  • Ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Τέντες, υπενθύμισε ότι την Ελλάδα την βαρύνουν 400 καταδίκες των Ευρωπαϊκών δικαστηρίων για καθυστερήσεις. Υπάρχει στην ουσία αρνησιδικία… Για την έκδοση μιας απλής υπόθεσης απαιτούνται 4 με 5 χρόνια.
  • Ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος κ. Βασίλης Μαρκής, επισήμανε ότι ο κ. Νίκος Σακελλαρίου, τωρινός πρόεδρος του ΣτΕ,  δεν έβαλε άμεσα σε διάσκεψη την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και παραβίασε το «χρυσό κανόνα» που λέει ότι ο δικαστής δε μιλάει, αλλά μόνο αποφασίζει
  • Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκος Αλιβιζάτος, χαρακτήρισε ανεπαρκή την συνταγματική θωράκιση της Δικαιοσύνης και τεράστια την επιρροή της εκκλησίας σ΄ αυτήν.
  • Ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης και επίκουρος καθηγητής της Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Δημήτραινας αναφέρθηκε σε σειρά προφορικών εκφράσεων πολιτικών προσώπων οι οποίες μπορούν κάλλιστα να εκληφθούν ως παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη.

Στην εκδήλωση -που την έκλεισε ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης υπενθυμίζοντας ότι στόχος του Ποταμιού είναι «να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να τα γκρεμίσουμε»- από το δικαστικό κόσμο παραβρέθηκαν οι πρώην εισαγγελείς του Αρείου Πάγου κ. Παναγιώτης Δημόπουλος και κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών κ. Ειρήνη Γιανναδάκη, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Ασημίνα Σαντοριναίου, ο πρώην υπουργός και πρώην αντιπρόεδρος του ΣτΕ κ. Γιώργος Σταυρόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, πολιτικά πρόσωπα όπως οι πρώην υπουργοί κ. Γιάννης Πανούσης, Γιώργος Φλωρίδης καθώς και πλήθος φοιτητών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ