- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τα ελληνόπουλα παχαίνουν εξαιτίας της κρίσης – καταναλώνουν φθηνή και κακή τροφή
Πάνω από το 50% ξεπερνά το φυσιολογικό βάρος
Τα στοιχεία ερευνών για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα, δείχνουν ότι τα τελευταία 10 χρόνια καταγράφονται αυξητικές τάσεις, με το ποσοστό των παιδιών άνω του φυσιολογικού βάρους να αγγίζει το 50%. Αυτά τα δεδομένα φέρνουν τη χώρα μας στην πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
Το πρόβλημα οξύνθηκε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αφού σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας Ευθύμιο Καπάνταη, καταναλώνουμε «φθηνή και κακή τροφή», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η κρίση παχαίνει τα παιδιά». Ανέφερε επίσης ότι οι Έλληνες δεν προγραμματίζουν το φαγητό τους και έχουν απομακρυνθεί από την μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει όσπρια, φρούτα, λαχανικά, ψάρια.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, που παρουσιάστηκαν την Τρίτη από την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, με αφορμή τον εορτασμό της 11ης Οκτωβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Παχυσαρκίας και η οποία διεξήχθη πανελλαδικά σε σύνολο 5.682 παιδιών, το 48% των παιδιών ηλικίας 7 ετών και το 54% των παιδιών ηλικίας 9 ετών, είχαν βάρος παραπάνω του κανονικού. Ποσοστό υψηλότερο απ' όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, που συμμετείχαν στη μελέτη.
Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία και για την επίδραση του σχολικού περιβάλλοντος στην παιδική παχυσαρκία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην οποία συμμετείχε και η χώρα μας. Από την έρευνα αναδεικνύεται ότι το διατροφικό περιβάλλον των δημοτικών σχολείων αποτελεί έναν σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα σε ό,τι αφορά το αυξημένο ποσοστό εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας.
Πιο συγκεκριμένα μόνο το 12% των δημοτικών σχολείων διαθέτουν στους μαθητές φρέσκα φρούτα, ποσοστό πολύ χαμηλό, όταν το υψηλότερο 95% το κατέχει η Σλοβενία. Φρέσκα λαχανικά διατίθενται μόνο στο 5% των ελληνικών δημοτικών, ενώ ο μέσος όρος των υπολοίπων χωρών φθάνει το 38%.
Γάλα διατίθεται μόνο στο 18% των δημοτικών, τη στιγμή που το υψηλότερο ποσοστό αγγίζει το 95% στην Πορτογαλία και Νορβηγία και τον μέσο όρο να κυμαίνεται στο 58% ενώ το γιαούρτι είναι διαθέσιμο μόνο στο 5% των δημοτικών, με το αντίστοιχο ποσοστό στις άλλες χώρες να κυμαίνεται από 14% έως το υψηλότερο ποσοστό 70% που κατέχει η Λιθουανία.
Η έρευνα καταγράφει επίσης την απουσία παρεμβάσεων που αποσκοπούν στην προώθηση ενός ενεργού και υγιεινού τρόπου ζωής στα ελληνικά δημοτικά, αφού σχετικά προγράμματα υλοποιούνται σε λιγότερα από τα μισά (42%) σχολεία, όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται στο 81%, και με ποσοστό πάνω από 90% για χώρες όπως η Πορτογαλία, Ιρλανδία και η Λετονία.
Στις άμεσες και απώτερες επιπτώσεις της παιδικής παχυσαρκίας στην υγεία αναφέρθηκε η Μαρίνα Καραβανάκη-Καρανάσιου, μέλος του ΔΣ της ΕΙΕΠ, τονίζοντας πως όσο παρατείνεται το διάστημα παχυσαρκίας σε νεαρή ηλικία, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα εμφάνισης σχετιζόμενων ασθενειών στην ενήλικη ζωή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αναμένεται σύλληψη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας
Φέρει κατάγματα σε κρανίο και λεκάνη
Επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα
Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζει
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Παρακολούθηση του φαινομένου σε πραγματικό χρόνο από το Εργαστήριο Σεισμολογίας
Τελευταία μαθήματα έδωσαν σήμερα οι υποψήφιοι των ΓΕΛ
Συνεχίζονται οι έρευνες για τη δράση του
Τελευταία μαθήματα έδωσαν σήμερα οι υποψήφιοι των ΓΕΛ
Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Ο σχολιασμός των θεμάτων που έπεσαν σήμερα στους υποψηφίους των ΓΕΛ
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Αποκαλύφθηκε μεγάλη εγκατάσταση επεξεργασίας και εμπορίας κρέατος στον Βόρειο Τομέα Αθηνών
Έρχεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας
Του επιβλήθηκαν πρόστιμα 270.000 ευρώ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.