- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Σουηδία: Προβάδισμα της Κεντροαριστεράς δείχνουν τα exit polls
Αλλαγή κυβέρνησης στη Σουηδία δείχνουν τα δύο exit polls που δημοσιοποιήθηκαν μετά το κλείσιμο της κάλπης, με το μπλοκ της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης να συγκεντρώνει 51,3% και τους Σοσιαλδημοκράτες της Μαγκνταλένα Άντερσον να αναδεικνύονται πρώτο κόμμα.
Σύμφωνα με το exit poll της δημόσιας τηλεόρασης SVT/Valu, η αντιπολίτευση εκτιμάται ότι εξασφαλίζει 183 έδρες στη Βουλή των 349 εδρών, έναντι 166 για τα κόμματα της σημερινής κυβέρνησης στην Σουηδία και τους ακροδεξιούς Σουηδούς Δημοκράτες που τη στηρίζουν.
Εφόσον οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν στην καταμέτρηση, ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή της Άντερσον στην πρωθυπουργία και αποχώρηση του Ουλφ Κρίστερσον από την εξουσία. Τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα έχουν αρχίσει να ανακοινώνονται, αλλά δεν επαρκούν ακόμη για ασφαλή συμπεράσματα.
Διαφορά άνω των τεσσάρων μονάδων
Το SVT/Valu καταγράφει το μπλοκ της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης στο 51,3%, έναντι 46,8% για την κυβερνητική πλευρά και τους Σουηδούς Δημοκράτες. Αντίστοιχα, η δημοσκόπηση εξόδου του TV4 δίνει 51,3% και 47%.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επίδοση των Σουηδών Δημοκρατών του Τζίμι Όκεσον. Το SVT/Valu τούς κατατάσσει τρίτους, πίσω από τους Μετριοπαθείς του Κρίστερσον, με 17,2%, καταγράφοντας υποχώρηση 3,3 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις εκλογές του 2022.
Το TV4, ωστόσο, δίνει διαφορετική εικόνα για τη δεύτερη θέση: καταγράφει τους Σουηδούς Δημοκράτες στο 18,5%, μπροστά από τους Μετριοπαθείς, οι οποίοι συγκεντρώνουν 17,5%.
Η τελική κατάταξη θα καθορίσει ποιο κόμμα θα έχει την ισχυρότερη κοινοβουλευτική παρουσία απέναντι σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση υπό την Άντερσον.
Πρωτιά με απώλειες για τους Σοσιαλδημοκράτες
Παρά το προβάδισμα της αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλδημοκράτες εμφανίζονται αποδυναμωμένοι σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές. Και τα δύο exit polls τούς δίνουν 28,4%, έναντι 30,3% το 2022.
Αντίθετα, οι Φιλελεύθεροι φαίνεται να ξεπερνούν το όριο του 4% για την είσοδο στη Βουλή, παρά τις προεκλογικές ανησυχίες για την κοινοβουλευτική τους επιβίωση.
Όπως επισημαίνει ο Guardian, τα σουηδικά exit polls έχουν παρουσιάσει αποκλίσεις στο παρελθόν. Η καταμέτρηση παραμένει επομένως καθοριστική για την επιβεβαίωση τόσο της διαφοράς μεταξύ των δύο μπλοκ όσο και της κατανομής των εδρών.
Πηγή: The Guardian
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Έχουν χάσει τον δρόμο τους», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για το τηλεοπτικό δίκτυο
Αμερικανικές κυρώσεις οδηγούν στο πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων
Συστάσεις για αποφυγή ταξιδιών σε χώρες όπως η Ιορδανία, το Κατάρ και η Αίγυπτος
Εκατοντάδες σχολεία υπό κατάληψη
Ο πρόεδρος του σχολείου δήλωσε ότι οι κερκίδες ελέγχονται και ότι θα γίνει δεύτερη επιθεώρηση μετά το ατύχημα
Tα πλάνα προκάλεσαν συζητήσεις και έντονες αντιδράσεις για τη συμπεριφορά του διανομέα
Αμφισβητείται η αμεροληψία της Λετίσια Τζέιμς λόγω δηλώσεων στήριξης προς την καταγγέλλουσα
Τα σχολικά κτίρια, οι ώρες μαθημάτων και η απουσία εκπαιδευτικών
Έρευνα για την κίνηση της ευρωβουλευτή σε έκθεση για τα θύματα της 7ης Οκτωβρίου
Ο πρώτος ακροδεξιός πρόεδρος κρατιδιακού κοινοβουλίου μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον Αμερικανό πρόεδρο για επικίνδυνη ρητορική
Δύο ακόμη παιδιά νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση
Από τα ακραία καιρικά φαινόμενα σημειώθηκαν ζημιές σε σπίτια και υποδομές
Επλήγη και δεύτερο εμπορικό πλοίο στη βουλγαρική ΑΟΖ
Παραμένει διασωληνωμένη σε κρίσιμη κατάσταση
Τα σκάνδαλα διαφθοράς που πιέζουν την κυβέρνηση και το στεγαστικό
«Δεν είχε νόημα να προσπαθώ να αγοράσω ελευθερία για τον μελλοντικό μου εαυτό»
Ο 80χρονος Άουγκουστ Χάνινγκ κατηγορείται για διαρροή κρατικών μυστικών και συνεργασία με ξένη υπηρεσία
Η ιστορία πίσω από το «πρόσωπο» των μαθητικών κινητοποιήσεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.