- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μεταναστευτικό: Βίντεο προκαλούν ερωτήματα για τη συνεργασία ΜΚΟ με διακινητές στη Μεσόγειο
Η αποκάλυψη της Le Figaro
Το βίντεο που φέρεται να δείχνει τις κινήσεις διακινητών προς μέλη ΜΚΟ κατά τη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο
Βιντεοσκοπημένο στις 11 Μαΐου από αεροσκάφος της Frontex στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών, ένα βίντεο διάρκειας περίπου τριάντα λεπτών καταγράφει επιχείρηση μεταφοράς μεταναστών από σκάφος διακινητών στο Sea-Watch 5, υπό συνθήκες που προκαλούν ερωτήματα στους Ιταλούς ερευνητές.
Οι εικόνες, που καταγράφηκαν περίπου 40 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Τρίπολης της Λιβύης, δείχνουν ένα ταχύπλοο σκάφος εξοπλισμένο με δύο ισχυρές εξωλέμβιες μηχανές, να προσεγγίζεται από δύο φουσκωτά σκάφη της γερμανικής ΜΚΟ. Τα φουσκωτά πραγματοποιούν επανειλημμένα δρομολόγια προς το σκάφος. Στο ταχύπλοο επιβαίνουν περίπου 90 μετανάστες, αλλά και πέντε κουκουλοφόροι άνδρες με παραστρατιωτική ενδυμασία, οι οποίοι μοιράζουν σωσίβια και επιβλέπουν την επιβίβαση των μεταναστών στα βοηθητικά σκάφη του Sea-Watch 5.
Μόλις ολοκληρώνεται η μεταφορά, οι διακινητές αποχωρούν με μεγάλη ταχύτητα προς τις λιβυκές ακτές, αφού προηγουμένως πετούν στη θάλασσα τα προσωπικά αντικείμενα που είχαν αφήσει πίσω οι μετανάστες. Οι εικόνες δείχνουν επίσης έναν από αυτούς να χαιρετά με το χέρι και στη συνέχεια να κάνει το σήμα του «αντίχειρα προς τα πάνω» στα μέλη της ΜΚΟ, πριν αποχωρήσει. «Αυτό επιβεβαιώνει τις υποψίες που ήδη είχαμε», εκτιμά ευρωπαϊκή πηγή, κάνοντας λόγο για επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να συνιστούν «πραγματική συμπαιγνία με τους διακινητές».
«Le Figaro» a consulté une vidéo de Frontex, l’agence européenne chargée du contrôle des frontières, montrant des passeurs remettre des migrants à l’ONG Sea-Watch en mer Méditerranée, le 11 mai. La justice italienne a ouvert une enquête pour «aide à l’immigration illégale.… pic.twitter.com/iuRHm11bce
— Le Figaro (@Le_Figaro) July 16, 2026
Άλλα βίντεο, που γυρίστηκαν την επόμενη ημέρα, ενισχύουν επίσης τα ερωτήματα των ερευνητών. Αυτή τη φορά δείχνουν ένα σκάφος με μετανάστες, το οποίο εξακολουθεί να κυβερνάται από έναν μασκοφόρο άνδρα και κατευθύνεται προς το Sea-Watch 5, χωρίς να διακρίνεται κανένα εμφανές σημάδι κινδύνου ή έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, η ΜΚΟ είχε παρουσιάσει την επιχείρηση αυτή ως διάσωση. Τα βίντεο αυτά έχουν πλέον ενταχθεί στη δικογραφία της έρευνας που διεξάγει η Εισαγγελία του Μπρίντιζι.
Η Sea-Watch αρνείται οποιαδήποτε συνεργασία με διακινητές μεταναστών
Ερωτηθείσα από τη Le Figaro, η γερμανική ΜΚΟ απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε κατηγορία περί συνεργασίας με τους διακινητές. «Η Ιταλία έχει καταφύγει πολλές φορές στο ίδιο αυτό σενάριο», υποστηρίζει, εκτιμώντας ότι «οι διαδικασίες αυτές απέτυχαν συστηματικά, επειδή οι επίμαχες ενέργειες αποσκοπούσαν στη διάσωση ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα».
Η Sea-Watch διαβεβαιώνει επίσης ότι το πλήρωμά της αγνοούσε την ταυτότητα των ατόμων που κυβερνούσαν το σκάφος που διασώθηκε και διαψεύδει οποιοδήποτε προσυνεννοημένο ραντεβού με τους διακινητές. Μάλιστα, θεωρεί ότι η παρουσία των διακινητών λειτουργεί μάλλον εις βάρος της: «Οι συναντήσεις με ένοπλες μασκοφόρες πολιτοφυλακές δημιουργούν μια απρόβλεπτη και επικίνδυνη κατάσταση, τόσο για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο όσο και για το πλήρωμά μας, το οποίο στο παρελθόν έχει δεχθεί πυρά από τις λιβυκές δυνάμεις», αναφέρει.
Το διεθνές ναυτικό δίκαιο επιβάλλει σε κάθε πλοίαρχο την υποχρέωση να παρέχει βοήθεια σε ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα. Ωστόσο, οι εικόνες της 11ης Μαΐου αναζωπυρώνουν μια παλιά συζήτηση στην Ιταλία σχετικά με τον ρόλο των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο. Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι τις κατηγορεί τακτικά ότι λειτουργούν ως παράγοντας έλξης για τα δίκτυα διακινητών, υποστηρίζοντας ότι «οι εικόνες της Frontex επαναφέρουν εξαιρετικά σοβαρά ερωτήματα» και αποδεικνύουν «την ανάγκη να αποσαφηνιστεί πλήρως τι πραγματικά συμβαίνει στη Μεσόγειο». Πρόκειται για ανάλυση που οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αμφισβητούν κατηγορηματικά.
Οι εικόνες προκάλεσαν γρήγορα αντιδράσεις από. Στο κοινωνικό δίκτυο X, ο πρόεδρος του γαλλικού Εθνικού Συναγερμού, Ζορντάν Μπαρντελά, δήλωσε: «Αυτές οι αριστερές ΜΚΟ πρέπει να θεωρηθούν συνεργοί στη διακίνηση ανθρώπων και στην παράνομη μετανάστευση, να πάψουν να λαμβάνουν έστω και ένα ευρώ δημόσιας χρηματοδότησης και τα πλοία τους να κατασχεθούν από τις δημόσιες αρχές».
Από την πλευρά του, ο πρώην διευθυντής της Frontex και νυν ευρωβουλευτής του Εθνικού Συναγερμού, Φαμπρίς Λεζερί, δήλωσε: «Ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε αν όλες αυτές οι οργανώσεις επιδιώκουν πραγματικά έναν αποκλειστικά ανθρωπιστικό σκοπό ή αν ορισμένες εξυπηρετούν, εσκεμμένα ή μη, τα συμφέροντα των δικτύων διακινητών και λαθρεμπόρων που ευημερούν πάνω στην ανθρώπινη δυστυχία».
Πηγή: Le Journal du Dimanche
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι ισχυρισμοί που προκάλεσαν ακόμα μεγαλύτερη κατακραυγή
Tο ζήτημα του πολιτικού bias της ΑΙ αποτελεί υπαρκτό σημείο τριβής
Όλες οι τελευταίες εξελίξεις
Προσοχή, σκληρές εικόνες - Έκανε live μετάδοση
Ισραήλ και ΗΠΑ συμφώνησαν να αναθέσουν σε Αμερικανό στρατηγό να επιβλέψει τον αφοπλισμό της Χαμάς
Τα στοιχεία που έδειξε η νέα έρευνα
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι εξετάζουν οι αρχές για τον θάνατο της ηθοποιού που έχει σκορπίσει θλίψη στο Χόλιγουντ
Οι συνήγοροί του επιδιώκουν την ακύρωση της διαδικασίας
Σοβαρό κενό ασφαλείας για την κυβέρνηση της χώρας
«Εμείς θα έχουμε τον πλήρη έλεγχο, ο στρατός του Ιράν είναι εντελώς νικημένος», ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
«Πρόκειται για ληστεία του βρετανικού κράτους πρόνοιας », δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος
Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης, ο γιος του ο πρίγκιπας διάδοχος Χάακον, θα υπηρετεί ως αντιβασιλέας
Παρά τις διπλωματικές κινήσεις, υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες ως προς τη σειρά εφαρμογής των επόμενων βημάτων
Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα γρήγορη, με τον μέσο χρόνο αναμονής να μην ξεπερνά τα 30 δευτερόλεπτα
Μέτρα ύψους 100 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση
Ο Νετανιάχου κατέστησε σαφές ότι ο στρατός δεν θα αποσυρθεί από τη Λωρίδα
Το Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε την περασμένη εβδομάδα στο κόμμα να συμμετάσχει στις εκλογές
Οι ισχυρότερες ριπές ανέμου ξεπέρασαν τα 161 χιλιόμετρα την ώρα στην περιοχή του Μάουνα Κέα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αρνήθηκε ότι διέπραξε κάτι παράνομο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.