- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Καύσωνας στην Ευρώπη: Πάνω από 10.000 θάνατοι μέσα σε μία εβδομάδα
Δραματική αύξηση των θανάτων σε 27 ευρωπαϊκές χώρες
Καύσωνας στην Ευρώπη: Πάνω από 10.000 θάνατοι μέσα σε μία εβδομάδα
Περισσότεροι από 10.000 επιπλέον θάνατοι καταγράφηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια του ακραίου καύσωνα που έπληξε τη δυτική Ευρώπη στα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του δικτύου EuroMOMO, το οποίο υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων – πάνω από 9.000 – αφορούσε ανθρώπους ηλικίας 65 ετών και άνω, οι οποίοι ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες απέναντι στις υψηλές θερμοκρασίες. Η ακραία ζέστη μπορεί να αποβεί θανατηφόρα προκαλώντας θερμοπληξία ή επιδεινώνοντας καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις.
«Το να καταγράφεται τόσο μεγάλη υπερβάλλουσα θνησιμότητα αυτή την εποχή του χρόνου είναι ασυνήθιστο. Είναι πραγματικά πολύ υψηλή», δήλωσε στο Reuters ο Λάσε Βέστεργκααρντ, επικεφαλής ιατρός στο Ινστιτούτο Statens Serum Institut της Δανίας, που φιλοξενεί το EuroMOMO. Όπως ανέφερε, «είναι δύσκολο να εξηγηθεί αυτή η αύξηση των θανάτων από οτιδήποτε άλλο πέρα από την ακραία ζέστη».
Δραματική αύξηση των θανάτων σε 27 ευρωπαϊκές χώρες
Τα στοιχεία αφορούν 27 ευρωπαϊκές χώρες και καταγράφουν τη συνολική αύξηση των θανάτων από όλες τις αιτίες κατά την εβδομάδα 22 έως 28 Ιουνίου, όταν ο καύσωνας έφτασε στην κορύφωσή του σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Βρετανία. Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι δεν υπήρχαν άλλοι γνωστοί σημαντικοί παράγοντες, όπως έξαρση της COVID-19, που θα μπορούσαν να εξηγήσουν την απότομη αύξηση των θανάτων στους 10.650.
Ο συνδυασμένος αριθμός θανάτων στις ίδιες ευρωπαϊκές χώρες κατά τις προηγούμενες οκτώ εβδομάδες ήταν κατά μέσο όρο περίπου 500 χαμηλότερος την εβδομάδα από τα συνηθισμένα επίπεδα. Τα στοιχεία του EuroMOMO ενδέχεται να αναθεωρηθούν καθώς θα ενσωματώνονται νέα δεδομένα.
Ο καύσωνας στα τέλη Ιουνίου προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην Ευρώπη, με διακοπές στην ηλεκτροδότηση, κλείσιμο σχολείων και κατάρριψη ρεκόρ θερμοκρασίας στη Γαλλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το EuroMOMO δεν δημοσιεύει αναλυτικά στοιχεία ανά χώρα, ωστόσο ανέφερε ότι η Γαλλία και το Βέλγιο ήταν οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που κατέγραψαν «πολύ υψηλή» υπερβάλλουσα θνησιμότητα την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου.
Στο Βέλγιο, η αύξηση των θανάτων ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια καύσωνα από το 2000, σύμφωνα με το εθνικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας Sciensano. Παράλληλη επιστημονική μελέτη εκτίμησε ότι περίπου 2.700 άνθρωποι πέθαναν από αιτίες που σχετίζονται με τη ζέστη στην Αγγλία και την Ουαλία μόνο κατά τους καύσωνες του Μαΐου και του Ιουνίου. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 42% αυτών των θανάτων συνδέεται με την επιπλέον θερμότητα που προκάλεσε η κλιματική αλλαγή.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χωρίς τέλος η διαμάχη για τα Στενά του Ορμούζ
Δραματική αύξηση των θανάτων σε 27 ευρωπαϊκές χώρες
Πολίτες κρύφτηκαν στην τουαλέτα για να σωθούν, αλλά δεν κατάφεραν να βγουν ποτέ
Ο αγαπημένος ηθοποιός του Jurassic Park είχε αποκαλύψει τη μάχη του με τον καρκίνο
Οι δύο άνδρες δηλώνουν ότι προσλήφθηκαν λίγες ημέρες πριν τη ληστεία και ότι δεν γνωρίζουν πού βρίσκονται σήμερα τα κλεμμένα κοσμήματα.
Οργανώσεις δέχονται κριτική για τη στάση τους στον πόλεμο Ισραήλ–Χαμάς
Η συμμετοχή με το «Comme ddoce 'o mare» έμεινε στην ιστορία
Άνοδος στις τιμές του πετρελαίου
Πρόκειται για την παμπ Rog Beer Na Lat Phrao, ένας δημοφιλής χώρος διασκέδασης
Πυροσβεστικά αεροπλάνα από τη νότια Γαλλία συμμετέχουν στην προσπάθεια για την κατάσβεσή
Για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση κατηγορείται ο 57χρονος μουσικός
Ο δράστης συνελήφθη και θα υποβληθεί σε έλεγχο για κατανάλωση αλκοόλ
Έρευνα των Αρχών για τα αίτια του δυστυχήματος
Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η εξασφάλιση πλειοψηφίας μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη
Ο φωτογράφος έσωσε την κατάσταση
Συνεχίζουν οι εκατέρωθεν επιθέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
Ο Γκράχαμ είχε μόλις επιστρέψει από ένα ταξίδι που είχε κάνει στην Ουκρανία
Στο M/V GFS Galaxy εκδηλώθηκε πυρκαγιά
Στο στόχαστρο αμερικανικές βάσεις σε Μπαχρέιν και Κατάρ
«Θα εκδικηθούμε τον χαμό του πατέρα μου», λέει ο Μοτζτάμπα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.