- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σαρώνει την Ευρώπη ο καύσωνας: Η Δανία κατέγραψε τη θερμότερη ημέρα στην ιστορία των μετρήσεών της
Νέοι θάνατοι και ιστορικά ρεκόρ θερμοκρασιών
Σαρώνει την Ευρώπη ο καύσωνας: Η Δανία κατέγραψε τη θερμότερη ημέρα στην ιστορία των μετρήσεών της
Η Γερμανία και η Ιταλία βρέθηκαν αντιμέτωπες το Σάββατο με ακραίες θερμοκρασίες, καθώς το κύμα καύσωνα που έχει συνδεθεί με δεκάδες θανάτους στη δυτική Ευρώπη επεκτάθηκε προς τα ανατολικά, μετά από θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου και κατέρριψαν προηγούμενα ρεκόρ.
Η Δανία κατέγραψε τη θερμότερη ημέρα στην ιστορία των μετρήσεών της, με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 36,6°C, ενώ στη Σλοβακία η Παρασκευή προς Σάββατο ήταν η θερμότερη νύχτα που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από τους 26,3°C. Η Βρετανία, η Γαλλία, η Ελβετία και η Γερμανία έχουν ήδη βιώσει ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες για τον μήνα Ιούνιο, ενώ το φαινόμενο αναμένεται να συνεχίσει την πορεία του προς την Πολωνία.
Στη Βρετανία, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο σε περιστατικά πνιγμού, ενώ συνολικά έξι άνθρωποι έχουν πεθάνει τις τελευταίες ημέρες κατά τη διάρκεια του καύσωνα από ατυχήματα σε ανοιχτά νερά.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η ένταση αυτού του καύσωνα θα ήταν σχεδόν αδύνατη χωρίς την ανθρωπογενή κλιματική κρίση, η οποία έχει αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης τόσο υψηλών νυχτερινών θερμοκρασιών. Στη Γερμανία καταγράφηκε θερμοκρασία 41,3°C κοντά στο Σάαρμπρυκεν, ενώ οι αρχές εξέδωσαν προειδοποιήσεις ακραίας ζέστης σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα και κάλεσαν τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση νερού.
Στη Γαλλία, ο καύσωνας έχει προκαλέσει θανάτους, προβλήματα στις μετακινήσεις και στην ηλεκτροδότηση, καθώς θερμοκρασίες άνω των 40°C επηρέασαν τις σιδηροδρομικές γραμμές, τις υποδομές και οδήγησαν σε αναβολές εκδηλώσεων. Η Ιταλία εξέδωσε κόκκινο συναγερμό για τον καύσωνα σε 18 μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων η Ρώμη, το Μιλάνο, η Βενετία και η Φλωρεντία, με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να φτάσουν τους 39°C. Παράλληλα, οι πυρκαγιές στη Γαλλία έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι, ενώ πολλές υπηρεσίες προσπαθούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις στις υποδομές, όπως δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές που έχουν υποστεί ζημιές από την υπερβολική ζέστη.
Οι πιο ακραίες θερμοκρασίες αναμένεται να υποχωρήσουν σταδιακά, καθώς προβλέπονται ισχυρές καταιγίδες, όμως οι επιπτώσεις του καύσωνα θα συνεχιστούν.
Πολιτιστικά μνημεία χρειάστηκε να κλείσουν, η γεωργία επηρεάστηκε και ορισμένα νοσοκομεία δυσκολεύτηκαν να ανταποκριθούν στην αυξημένη πίεση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν έως και 18°C πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα της εποχής λόγω ενός ατμοσφαιρικού φαινομένου που παγιδεύει θερμό αέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η ζήτηση για ανεμιστήρες και κλιματιστικά έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ πολλές κατοικίες στη βόρεια Ευρώπη, κατασκευασμένες κυρίως για να διατηρούν τη ζέστη, δεν είναι κατάλληλα προσαρμοσμένες για την αντιμετώπιση ακραίων θερμοκρασιών.
Πηγή: Guardian
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δεν είναι μόνο η λογοκλοπή, αλλά και τα βιογραφικά ψεύδη που δεν έλεγξε κανείς
Οι δικηγόροι τους υποστηρίζουν ότι κρατούνται σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες
Ουρές σε Παρίσι, Λονδίνο και Βρυξέλλες
Πειρατεία αποκαλεί τις νηοψίες της ΕΕ - Αιχμές για τη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στην Ασία
30 πολιτείες ζητούν δραστικές αλλαγές και την επιβολή περιορισμών στη χρήση των social media
Τη μεγαλύτερη ζέστη αναμένεται να αντιμετωπίσουν σήμερα η δυτική και η νότια Ευρώπη
Παρουσίαζε ψευδή διάγνωση επί 2 χρόνια - Χρησιμοποιούσε τις δωρεές για προσωπικά χρέη
Είναι άνευ σημασίας οι νίκες του Ελ Σαγιέντ και του Μαμντάνι;
Η μεγάλη επιστροφή και η βαριά σκιά του παρελθόντος: οι δηλώσεις θαυμασμού για τον Χίτλερ και η κοντή μνήμη του κόσμου της Μόδας
«Ήταν δίπλα μου και έλεγε: "είναι όλα εντάξει μαμά"»
Προκλητική διαφήμιση στην Times Square, με αιχμές για τη φορολογική και οικονομική πολιτική της πόλης
Υπάρχει επιστημονική βάση για τον διαχωρισμό του εμβολίου MMR σε ξεχωριστές δόσεις;
Τα παράδοξα των εβδομαδιαίων διαδηλώσεων υπέρ της Χαμάς και των μουλάδων
«Δέχομαι πολλές απειλές για τις οποίες δεν γνωρίζετε» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ξεπούλησαν τα καταστήματα οπτικών και τα φαρμακεία
Σε κάποιες πόλεις κηρύχθηκε απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας
Περιορισμοί στα «παντοτινά χημικά» και λιγότερα πλαστικά
Παράλληλα, το εκπαιδευτικό σύστημα αντιμετωπίζει ήδη σοβαρή έλλειψη προσωπικού
Η καταναλωτική οργάνωση Que Choisir Ensemble χαρακτήρισε την αλλαγή «μικρή επανάσταση»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.