- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Συναντήσεις Τραμπ με Σι Τζινπίνγκ: Καλό κλίμα αλλά χωρίς μεγάλες συμφωνίες μέχρι στιγμής
Η Κίνα δεσμεύτηκε να βοηθήσει να ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ
Γεωπολιτικά, οικονομία και εμπόριο στο επίκεντρο των συναντήσεων του Ντόναλντ Τραμπ με τον Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο
Ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με τον Σι Τζινπίνγκ στα κεντρικά του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στο Πεκίνο σήμερα Παρασκευή 15/5, ανοίγοντας έτσι τη δεύτερη ημέρα συνομιλιών που διατήρησαν σταθερές τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να οδηγούν σε μεγάλες συμφωνίες.
Όπως μετέδωσε το Bloomberg, οι δύο ηγέτες ξεκίνησαν μια «κλειστή» συνάντηση -μικρής κλίμακας- στο Ζονγκνανχάι, το αυστηρά προστατευμένο αρχηγείο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και κατοικία των κορυφαίων στελεχών του.
Η νέα αυτή συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ ακολουθεί μια ημέρα θερμής υποδοχής στην κινεζική πρωτεύουσα. Στις χθεσινές συνομιλίες, που κράτησαν περίπου 2,5 ώρες, οι δύο πρόεδροι διατήρησαν θετικό τόνο για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, ενώ συζήτησαν και ακανθώδη ζητήματα όπως το εμπόριο, η Ταϊβάν και ο πόλεμος με το Ιράν.
Ο Σι απηύθυνε την πιο αυστηρή έως σήμερα προειδοποίησή του προς Αμερικανό πρόεδρο για την Ταϊβάν, δηλώνοντας ότι λανθασμένοι χειρισμοί στο ζήτημα θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε «συγκρούσεις» ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις. Επικαλέστηκε, μάλιστα, τη λεγόμενη «Παγίδα του Θουκυδίδη».
Από τη μεριά του, ο Τραμπ δήλωσε σε συνέντευξή του στο Fox News ότι ο Σι προσφέρθηκε να βοηθήσει στο ζήτημα του Ιράν -κάτι που το Πεκίνο δεν έχει επιβεβαιώσει επισήμως.
Σύμφωνα, μάλιστα, με την ενημέρωση του Λευκού Οίκου μετά τη συνάντηση, οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης ότι τα Στενά του Ορμούζ πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά, ώστε να διασφαλίζεται η ελεύθερη ροή ενέργειας στις διεθνείς αγορές.
Ο Τραμπ ανέφερε ακόμη ότι η Κίνα συμφώνησε να αγοράσει 200 αεροσκάφη της Boeing. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός υπολείπεται σημαντικά των προσδοκιών για μια ιστορική συμφωνία που, στο πιο φιλόδοξο σενάριο, θα μπορούσε να περιλαμβάνει έως και 500 αεροσκάφη 737 Max μαζί με επιπλέον αεροσκάφη ευρείας ατράκτου για τις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες.
Παράλληλα, Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα συζητούν τη δημιουργία ενός μηχανισμού ταχείας έγκρισης για ορισμένες κινεζικές επενδύσεις, καθώς και πιθανές μειώσεις δασμών σε μια σειρά μη κρίσιμων προϊόντων, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ σε συνέντευξή του στο CNBC από το Πεκίνο.
Οι δύο πρόεδροι αναμένεται να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους πίνοντας τσάι και συμμετέχοντας σε γεύμα εργασίας στους πρώην αυτοκρατορικούς κήπους της κινεζικής ηγεσίας.
Με πληροφορίες από Bloomberg/Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δραματικές στιγμές στα συντρίμμια
Προειδοποίηση: Το άρθρο περιλαμβάνει περιγραφές κακοποίησης
Ο Ντόναλντ Τραμπ και η επόμενη μέρα των Ηνωμένων Πολιτειών
Το φέρετρο του Χαμενεΐ εκτέθηκε σε υπαίθριο χώρο, κάτω από γυάλινη προθήκη
Όσα έγιναν στη λαμπερή βραδιά για τα 250 χρόνια Ανεξαρτησίας
Η ανοχή μας στην αναρχία και την ανομία είναι ένας αυτοτραυματισμός, ένας ευνουχισμός του πολιτικού, κοινωνικού, οικονομικού και πολιτισμικού μας κεφαλαίου ως μελών της κοινωνίας
Οι κόλακες του Ντόναλντ Τραμπ, η ερωτοτροπία μερικών ευρωπαϊκών χωρών με την Τουρκία και οι προοπτικές της Ατλαντικής Συμμαχίας
Σε περίπου 38.500 ανέρχονται οι αγνοούμενοι
Θα ήταν η πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια που θα πήγαιναν όλοι μαζί στο Ηνωμένο Βασίλειο
Το Ιράν τον αποχαιρετά - Δείτε live εικόνα
Ανατριχιαστικές πληροφορίες για το πώς προσπάθησαν να διαλύσουν το πτώμα της
Όσα αποκάλυψε σε συνέντευξή της
Από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και τους «ελέγχους και ισορροπίες» των ιδρυτών-πατέρων, στη σύγχρονη ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας και τις προκλήσεις της εποχής Τραμπ
Η ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ από το όρος Ράσμορ για τα 250 χρόνια ανεξαρτησίας
Το «Κόκκινο Τείχος» της βορειοανατολικής Αγγλίας και μια εργατούπολη σε μετάβαση
Μια επέτειος στην οποία οι ΗΠΑ αποδεικνύουν ξανά πως είναι καταδικασμένες να αλλάζουν
Για χρεοκοπημένο κράτος κάνει λόγο η εξόριστη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης
Αντιπροσωπείες από περισσότερα από 30 κράτη βρίσκονται ήδη στην πρωτεύουσα του Ιράν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.