- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Συναντήσεις Τραμπ με Σι Τζινπίνγκ: Καλό κλίμα αλλά χωρίς μεγάλες συμφωνίες μέχρι στιγμής
Η Κίνα δεσμεύτηκε να βοηθήσει να ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ
Γεωπολιτικά, οικονομία και εμπόριο στο επίκεντρο των συναντήσεων του Ντόναλντ Τραμπ με τον Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο
Ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με τον Σι Τζινπίνγκ στα κεντρικά του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στο Πεκίνο σήμερα Παρασκευή 15/5, ανοίγοντας έτσι τη δεύτερη ημέρα συνομιλιών που διατήρησαν σταθερές τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να οδηγούν σε μεγάλες συμφωνίες.
Όπως μετέδωσε το Bloomberg, οι δύο ηγέτες ξεκίνησαν μια «κλειστή» συνάντηση -μικρής κλίμακας- στο Ζονγκνανχάι, το αυστηρά προστατευμένο αρχηγείο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και κατοικία των κορυφαίων στελεχών του.
Η νέα αυτή συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ ακολουθεί μια ημέρα θερμής υποδοχής στην κινεζική πρωτεύουσα. Στις χθεσινές συνομιλίες, που κράτησαν περίπου 2,5 ώρες, οι δύο πρόεδροι διατήρησαν θετικό τόνο για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, ενώ συζήτησαν και ακανθώδη ζητήματα όπως το εμπόριο, η Ταϊβάν και ο πόλεμος με το Ιράν.
Ο Σι απηύθυνε την πιο αυστηρή έως σήμερα προειδοποίησή του προς Αμερικανό πρόεδρο για την Ταϊβάν, δηλώνοντας ότι λανθασμένοι χειρισμοί στο ζήτημα θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε «συγκρούσεις» ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις. Επικαλέστηκε, μάλιστα, τη λεγόμενη «Παγίδα του Θουκυδίδη».
Από τη μεριά του, ο Τραμπ δήλωσε σε συνέντευξή του στο Fox News ότι ο Σι προσφέρθηκε να βοηθήσει στο ζήτημα του Ιράν -κάτι που το Πεκίνο δεν έχει επιβεβαιώσει επισήμως.
Σύμφωνα, μάλιστα, με την ενημέρωση του Λευκού Οίκου μετά τη συνάντηση, οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης ότι τα Στενά του Ορμούζ πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά, ώστε να διασφαλίζεται η ελεύθερη ροή ενέργειας στις διεθνείς αγορές.
Ο Τραμπ ανέφερε ακόμη ότι η Κίνα συμφώνησε να αγοράσει 200 αεροσκάφη της Boeing. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός υπολείπεται σημαντικά των προσδοκιών για μια ιστορική συμφωνία που, στο πιο φιλόδοξο σενάριο, θα μπορούσε να περιλαμβάνει έως και 500 αεροσκάφη 737 Max μαζί με επιπλέον αεροσκάφη ευρείας ατράκτου για τις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες.
Παράλληλα, Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα συζητούν τη δημιουργία ενός μηχανισμού ταχείας έγκρισης για ορισμένες κινεζικές επενδύσεις, καθώς και πιθανές μειώσεις δασμών σε μια σειρά μη κρίσιμων προϊόντων, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ σε συνέντευξή του στο CNBC από το Πεκίνο.
Οι δύο πρόεδροι αναμένεται να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους πίνοντας τσάι και συμμετέχοντας σε γεύμα εργασίας στους πρώην αυτοκρατορικούς κήπους της κινεζικής ηγεσίας.
Με πληροφορίες από Bloomberg/Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το απόσπασμα της συνέντευξης κυκλοφορεί ξανά στα social media ενόψει της 25ης επετείου
Οι δυο τους απέκτησαν έναν γιο το 2024, ωστόσο στη συνέχεια χώρισαν
Eνώ την ίδια περίοδο είχε έσοδα 5,4 εκατ. δολαρίων
Κατηγορείται για τη δολοφονία των τριών παιδιών της τον Ιανουάριο του 2023
Το κανονικό απόσπασμα δείχνει ότι ο βασιλιάς άπλωσε το χέρι του
Η τελευταία της ανάρτηση στο Instagram είχε γίνει στις 12 Αυγούστου, λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατό της
Η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ
Η πρώην καγκελάριος επικρίνει τη στρατηγική του CDU και ζητά άμεση αλλαγή πλεύσης
Οι επιπτώσεις της «ψηφιακής διάσπασης» στη συγκέντρωση και την κριτική σκέψη
Κύμα διαμαρτυριών ενόψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου
Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μετά τις επαφές Αμερικανών απεσταλμένων στη Μόσχα και το Κίεβο
Αντιδράσεις στη Σιγκαπούρη για τις απολαβές του πρωθυπουργού Λόρενς Ουόνγκ
Πιθανές επιπτώσεις ανακοίνωσε και το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου
Υπάρχει η εντύπωση πως η Δημοκρατία στην Ευρώπη είναι κάποιος κανόνας. Ψεύδος. Η Δημοκρατία ήταν και είναι παρένθεση σε μία Ευρώπη με παθολογική ροπή στον αυταρχισμό.
Το μεγάλο πρόβλημα στα δεξιά του
Πριν από 31 χρόνια, ο διάδοχος του θρόνου είχε φτάσει στο σχολείο με τους τότε χωρισμένους γονείς του, την πριγκίπισσα Νταϊάνα και τον πρίγκιπα Κάρολο
Έγιναν οι μισοί Γερμανοί «ακροδεξιοί»; Η χρόνια απόκρυψη των προβλημάτων, οι Ευρωπαίοι στρουθοκάμηλοι και τα παράπονα της Ανατολικής Γερμανίας
Ανακτήθηκαν τα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους
Η τοξικολογική έκθεση έδειξε πως είχαν λάβει kratom και διφαινυδραμίνη
Κλιματική κρίση, ενεργειακή ασφάλεια και η άνοδος της ριζοσπαστικής δεξιάς, σε ένα νέο πολιτικό τοπίο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.