- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μήνυση κατά της εταιρείας του ChatGPT για το μακελειό στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα το 2025
Η αγωγή χαρακτηρίζει το chatbot «συνεργό» της επίθεσης
Η οικογένεια θύματος κατηγορεί το ChatGPT για βοήθεια στον δράστη της επίθεσης στη Φλόριντα
Η οικογένεια ενός από τα θύματα της φονικής επίθεσης στο Florida State University κατέθεσε αγωγή κατά της OpenAI στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι ο δράστης χρησιμοποίησε το ChatGPT για να σχεδιάσει την επίθεση.
Η μήνυση αφορά τον θάνατο του Τίρου Τσάμπα, ο οποίος σκοτώθηκε στο mass shooting που σημειώθηκε το 2025 στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Η οικογένεια στρέφεται τόσο κατά της εταιρείας του ChatGPT όσο και κατά του κατηγορούμενου δράστη, Φίνιξ Άικνερ.
Σύμφωνα με το δικόγραφο, ο Άικνερ χρησιμοποίησε επί μήνες το ChatGPT για πληροφορίες σχετικά με μαζικές επιθέσεις, όπλα και πολυσύχναστους χώρους εντός της πανεπιστημιούπολης. Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι το chatbot δεν ενεργοποίησε μηχανισμούς προειδοποίησης ούτε ειδοποίησε τις αρχές, παρά τις συνομιλίες που φέρονται να σχετίζονταν με προετοιμασία επίθεσης.
Η αγωγή χαρακτηρίζει το ChatGPT «συνεργό» της επίθεσης και κατηγορεί την εταιρεία για ελαττωματικό προϊόν και αποτυχία προειδοποίησης του κοινού για πιθανούς κινδύνους.
Από την πλευρά της, η OpenAI απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς.
«Το ChatGPT δεν ευθύνεται για αυτό το τραγικό έγκλημα», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι το chatbot παρείχε μόνο γενικές πληροφορίες διαθέσιμες δημόσια στο διαδίκτυο και δεν ενθάρρυνε βίαιη ή παράνομη δράση.
Η εταιρεία ανέφερε επίσης ότι μετά την επίθεση εντόπισε λογαριασμό που θεωρείται πως συνδεόταν με τον ύποπτο και παρέδωσε τα σχετικά στοιχεία στις αρχές.
Ο Φίνιξ Άικνερ, γιος αναπληρωτή σερίφη, κατηγορείται για τη δολοφονία δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμη τεσσάρων στο πανεπιστήμιο της πόλης Tallahassee.
Η υπόθεση προστίθεται σε ένα αυξανόμενο κύμα αγωγών κατά εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, με κατηγορίες ότι chatbots συνδέονται με περιστατικά βίας, ψυχικής επιβάρυνσης και αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η γυναίκα που έγινε παγκόσμιο σύμβολο, μα που κανείς δεν ήξερε ούτε το όνομα ούτε την καταγωγή της
«Αυτό το ρεκόρ καύσωνα έχει μετατρέψει το Λονδίνο σε ένα κολλώδες, καυτό καζάνι», λέει η Greenpeace
Για άδικη μεταχείριση κάνει λόγο η Γερμανίδα Έντα Πιλτς
«Είναι η αρχή της αρχής. Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας», δήλωσε ο Μάρκο Ρούμπιο
Ένα ασφαλές υλικό για τον άνθρωπο, ειδικά όταν χρησιμοποιείται σε εξωτερικούς χώρους
Το θύμα νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο, ενώ ο εργαζόμενος συνελήφθη
«Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας. Σήμερα ήταν το πρώτο βήμα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο
Η αντιπαράθεση φέρεται να διήρκεσε αρκετά λεπτά, με το βίντεο να κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τέταρτο νεκρό παιδί τις τελευταίες μέρες στη Γαλλία
Αισιοδοξία για τερματισμό των εχθροπραξιών
Ο Ντόναλντ Τραμπ βάζει πάλι στο στόχαστρο την Ευρώπη
To συγκινητικό βίντεο κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Ένα από τα drones έπληξε το κατάστρωμα φορτηγού πλοίου, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν τα υπόλοιπα τρία
Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και πέντε ετών
Ολόκληρη η κροατική ακτή της Αδριατικής βρίσκεται ήδη σε κόκκινο συναγερμό
Η αστυνομία εμπόδισε τους περαστικούς να τραβήξουν φωτογραφίες
«Ο πόλεμος δεν είναι ποτέ αντάξιος του ανθρώπου», είπε χαρακτηριστικά ο ποντίφικας
Τέσσερις κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για την υπόθεση της οικογένειας που ταξίδεψε από τη Γερμανία για διακοπές
Όλα όσα «απαγορεύουν» τον κλιματισμό στη χώρα, τη στιγμή που ο καύσωνας βασανίζει τους Γάλλους
Σφοδρή επίθεσή με drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.