- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Έκκληση βοήθειας από τον αδελφό της Ναργκίς Μοχαμαντί - Χρειάζεται επειγόντως θεραπεία για την καρδιά
Η φυλακισμένη Ιρανή Νομπελίστρια Ειρήνης φέρεται να υπέστη έμφραγμα στα τέλη Μαρτίου
Η Ναργκίς Μοχαμαντί κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2023 ενώ βρισκόταν στη φυλακή
Η φυλακισμένη Ιρανή Νομπελίστρια Ειρήνης, η Ναργκίς Μοχαμαντί, που μεταφέρθηκε από τη φυλακή στο νοσοκομείο την περασμένη εβδομάδα, χρειάζεται επείγουσα εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα για τα καρδιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει και είναι απειλητικά για τη ζωή της, δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς ο αδελφός της.
Η Ναργκίς Μοχαμαντί κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2023 ενώ βρισκόταν στη φυλακή για την εκστρατεία της υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και της κατάργησης της θανατικής ποινής στο Ιράν. Φέρεται να υπέστη έμφραγμα στα τέλη Μαρτίου και διακομίστηκε σε νοσοκομείο στο βορειοδυτικό Ιράν την 1η Μαΐου καθώς η υγεία της παρουσίαζε ραγδαία επιδείνωση, σύμφωνα με την οικογένειά της.
«Υποφέρει από τρομερούς πονοκεφάλους, ναυτία και πόνο στο στήθος. Αυτό είναι για το οποίο ανησυχούμε πολύ, η καρδιά της», είπε ο αδελφός της Χαμιντρεζά Μοχαμαντί σε συνέντευξη προς το πρακτορείο από το σπίτι του στη Νορβηγία.
Το επαρχιακό νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται δεν μπορεί να της παράσχει την κατάλληλη φροντίδα, είπε.
Όλοι οι ειδικοί «πιστεύουν ότι η ζωή της κινδυνεύει και χρειάζεται τουλάχιστον έναν μήνα μακριά από τις συνθήκες της φυλακής προκειμένου να λάβει την κατάλληλη φροντίδα», είπε. «Χρειάζεται τους δικούς της γιατρούς που έχουν κάνει τις προηγούμενες επεμβάσεις και γνωρίζουν ακριβώς τι της συμβαίνει».
Η οικογένεια της Μοχαμαντί αλλά και η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ κάλεσαν τις ιρανικές αρχές να τη μεταφέρουν στη φροντίδα της εξειδικευμένης ιατρικής ομάδας της στην Τεχεράνη για θεραπεία.
Ο Χαμιντρεζά Μοχαμαντί χαρακτήρισε την αδελφή του χαρισματική προσωπικότητα που αρνείται να υποκύψει.
«Εκείνο που κάνει τη Ναργκίς τόσο ξεχωριστή είναι ότι έχει σπάσει αυτό το κλισέ του φυλακισμένου που βρίσκεται τόσο καιρό στη φυλακή ώστε έχει 'σπάσει' και είναι θλιμμένος», είπε. «Ήταν πάντοτε δραστήρια και αρνούνταν να καταρρακωθεί από το καθεστώς».
Την τελευταία φορά που μίλησε μαζί της ήταν μία ημέρα πριν από την τελευταία σύλληψή της τον Δεκέμβριο και είπε ότι ακόμη και η επικοινωνία με την οικογένειά της στο Ιράν είναι δύσκολη εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, τον οποίο εκμεταλλεύονται, όπως είπε, οι αρχές για να δικαιολογήσουν την καταστολή.
«Η κατάσταση στο Ιράν δεν έχει προηγούμενο. Είναι μια έκτακτη ανάγκη. Και ξέρουμε ότι οι ζωές πολλών ανθρώπων είναι σε κίνδυνο. Βλέπουμε εκτελέσεις κάθε μέρα», είπε ο Μοχαμαντί.
Ενώ ο πόλεμος συγκεντρώνει την παγκόσμια προσοχή, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να επικεντρωθεί στα δεινά του ιρανικού λαού και στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, πρόσθεσε.
«Ο κόσμος πρέπει να ξυπνήσει», είπε ο Μοχαμαντί.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα ήταν η πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια που θα πήγαιναν όλοι μαζί στο Ηνωμένο Βασίλειο
Το Ιράν τον αποχαιρετά - Δείτε live εικόνα
Ανατριχιαστικές πληροφορίες για το πώς προσπάθησαν να διαλύσουν το πτώμα της
Όσα αποκάλυψε σε συνέντευξή της
Από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και τους «ελέγχους και ισορροπίες» των ιδρυτών-πατέρων, στη σύγχρονη ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας και τις προκλήσεις της εποχής Τραμπ
Η ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ από το όρος Ράσμορ για τα 250 χρόνια ανεξαρτησίας
Το «Κόκκινο Τείχος» της βορειοανατολικής Αγγλίας και μια εργατούπολη σε μετάβαση
Μια επέτειος στην οποία οι ΗΠΑ αποδεικνύουν ξανά πως είναι καταδικασμένες να αλλάζουν
Για χρεοκοπημένο κράτος κάνει λόγο η εξόριστη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης
Αντιπροσωπείες από περισσότερα από 30 κράτη βρίσκονται ήδη στην πρωτεύουσα του Ιράν
O πρόεδρος εμφανίζεται στο κέντρο αφίσας με τίτλο «America's Eras Tour»
Η έρευνα οδήγησε στη σύλληψη οκτώ ανθρώπων, οι οποίοι διώκονται για ανθρωποκτονία
Ο κόσμος που έχει συγκεντρωθεί θα περιμένει έως και 10 ώρες μέχρι να ξεκινήσει το προσκύνημα στη σορό
Ο άνεμος ενίσχυσε τις φλόγες, με αποτέλεσμα ένα πυκνό σύννεφο καπνού να καλύψει την περιοχή
«Εμετικές οι δηλώσεις Φιντάν», λέει ο Γκίντεον Σάαρ
...ή μήπως έχουμε ήδη μπροστά μας την επόμενη Πρώτη Κυρία της Γαλλίας;
O Ρώσος πρόεδρος είναι πιθανό να ανατραπεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, αναφέρει το δημοσίευμα
Eίχε προγραμματίσει να αναχωρήσει από την Αθήνα στις 5 Ιουλίου
Φέρει χαραγμένο σε λευκό κεχριμπάρι ένα πορτρέτο της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.