- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Συνεργάτες του Όρμπαν βγάζουν τις περιουσίες τους από τη χώρα μετά την ήττα στις εκλογές
Ο νέος πρωθυπουργός, Πέτερ Μαγιάρ, ζητά τη σύλληψη των «εγκληματιών»
Μεταξύ εκείνων που αναμένεται να εγκαταλείψουν τη χώρα περιλαμβάνεται η οικογένεια του Λορινκ Μεζάρος, ενός από τους στενότερους φίλους του Όρμπαν
Η ήττα του Όρμπαν στις πρόσφατες εκλογές της Ουγγαρίας και η καθαρή επικράτηση του Πέτερ Μαγιάρ, φέρνει αλλαγές στην πολιτική σκηνή της χώρας.
Χρήματα και περιουσίες που βγήκαν στην 16ετη θητεία του Όρμπαν εξαφανίζονται στο εξωτερικό, ενώ σύμφωνα με τον Guardian πολλοί προσπαθούν να επενδύσουν σε τρίτες χώρες.
Πρόκειται για έναν στενό κύκλο συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού οι οποίοι άρχισαν να μεταφέρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε χώρες της Μέσης Ανατολής – Σαουδική Αραβία, Ομάν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ κάποιοι άλλοι προσπαθούν να «αποδράσουν» στην Αυστραλία που έχει μεγάλη ουγγρική κοινότητα και στη Σιγκαπούρη.
Ο Πέτερ Μαγιάρ σήμανε συναγερμό, κατηγορώντας όσους συνδέονται με το κόμμα του Όρμπαν, Fidesz ότι σπεύδουν να προστατεύσουν τον πλούτο τους από τη λογοδοσία προτού αναλάβει η κυβέρνησή του στις αρχές Μαΐου.
«Ολιγάρχες συνδεδεμένοι με τον Όρμπαν μεταφέρουν δεκάδες δισεκατομμύρια φιορίνια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ουρουγουάη και άλλες μακρινές χώρες», ισχυρίστηκε ο Μαγιάρ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σάββατο.
Κάλεσε τον γενικό εισαγγελέα, τον αρχηγό της αστυνομίας και τον επικεφαλής της εφορίας να «συλλάβουν τους εγκληματίες» και «να μην τους επιτρέψουν να διαφύγουν» σε χώρες όπου η έκδοση θα ήταν απίθανη.
Ο Μαγιάρ δήλωσε ότι μεταξύ εκείνων που αναμένεται να εγκαταλείψουν τη χώρα περιλαμβάνεται η οικογένεια του Λορινκ Μεζάρος, ενός από τους στενότερους φίλους του Όρμπαν, ο οποίος από τεχνίτης αερίου μετατράπηκε στον πλουσιότερο άνθρωπο της Ουγγαρίας.
«Ενημερώθηκα επίσης ότι αρκετές οικογένειες ολιγαρχών έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα», πρόσθεσε ο Μαγιάρ. «Σύμφωνα με αναφορές, αρκετές οικογένειες επιφανών ολιγαρχών έχουν ήδη αποσύρει τα παιδιά τους από το σχολείο και κανονίζουν έμπιστο προσωπικό ασφαλείας για την αναχώρησή τους». Ο αγώνας για τη μεταφορά πλούτου στο εξωτερικό αναφέρθηκε για πρώτη φορά από ανεξάρτητους δημοσιογράφους στην Ουγγαρία.
Από τις εκλογές, ο Μαγιάρ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η κυβέρνησή του θα εργαστεί για την πάταξη της διαφθοράς και της ευνοιοκρατίας. «Γίναμε η πιο φτωχή και η πιο διεφθαρμένη χώρα στην ΕΕ».
Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, περιέγραψε τις κατηγορίες ως «ανοησίες» και «εξωφρενικές».
Ο Όρμπαν αναμένεται να μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για το Μουντιάλ και πηγή του κόμματός του ανέφερε ότι «πιθανότατα θα περάσει εκεί αρκετές εβδομάδες».
Την ίδια ώρα, στελέχη του κόμματός του, φημολογείται ότι κάνουν αίτηση για βίζα εργασίας στις ΗΠΑ. «Πρόκειται για αξιωματούχους που δημιούργησαν ένα εκτεταμένο δίκτυο εντός του κινήματος MAGA και φάνηκε και στην επίσκεψη του Τζέι Ντι Βανς, πριν τις εκλογές» ανέφερε πηγή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μέχρι το 2030, ένας στους τέσσερις κατοίκους της αναμένεται να είναι άνω των 65 ετών
Το project εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περίπου 22.000 θέσεις εργασίας
Kανείς δεν γνωρίζει το ακριβές ποσό
Η ανάρτηση που προκάλεσε την αντίδραση
Το ζευγάρι έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό για τις παράνομες αναρριχήσεις
Μήνυμα για κυρώσεις σε όσους συμμαχούν με την Τεχεράνη έστειλε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ
To μεσαιωνικό καθεστώς έχει επιβάλει αποκλεισμό από κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι το Ιράν είχε βάλει στο στόχαστρο έναν από τους γιους του
Στρατολογούνται μέσω social media και χτυπούν όπου βλέπουν μεγάλο κέρδος
Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει σχέδιο για την ενίσχυση της οικονομικής πίεσης στην Τεχεράνη
Η συζήτηση με αφορμή το Final Fantasy
Τι ισχύει για τα ακουστικά και τις κλήσεις έκτακτης ανάγκης
Προσφέρονται 10 εκατ. δολάρια για τον «βενιαμίν» της οικογένειας Τραμπ
Η λοίμωξη είναι εξαιρετικά σπάνια και σχεδόν πάντα θανατηφόρα
Τουλάχιστον 20 τραυματίες
Γιος του φιλοσόφου Αντρέ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.