- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ιράν: H πρώτη γυναίκα που βρίσκεται αντιμέτωπη με θανατική ποινή για τις διαδηλώσεις
Ανάμεσα στους 4 που καταδικάστηκαν
Ιράν: H πρώτη γυναίκα που βρίσκεται αντιμέτωπη με θανατική ποινή για τις διαδηλώσεις
Στην καταδίκη τεσσάρων ανθρώπων σε θάνατο, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, προχώρησαν οι αρχές του Ιράν για τη συμμετοχή τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του περασμένου Ιανουαρίου, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η γυναίκα, Μπίτα Χεμματί, φέρεται να είναι η πρώτη που καταδικάζεται σε θάνατο σε σχέση με το συγκεκριμένο κύμα κινητοποιήσεων στο Ιράν. Μαζί της καταδικάστηκαν ο σύζυγός της, Μοχαμαντρέζα Ματζίντι-Ασλ, καθώς και δύο ακόμη άνδρες, Μπεχρούζ Ζαμανινετζάντ και Κουρούς Ζαμανινετζάντ.
Οι καταδίκες εκδόθηκαν από δικαστήριο της Τεχεράνης, υπό τον δικαστή Ιμάμ Αφσάρι, με τις κατηγορίες να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, χρήση εκρηκτικών, επίθεση κατά δυνάμεων ασφαλείας και συμμετοχή σε βίαιες ενέργειες.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι η θανατική ποινή χρησιμοποιείται ως μέσο καταστολής και εκφοβισμού της κοινωνίας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο αυξημένης έντασης λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για τη διαδικασία των δικών, κάνοντας λόγο για εξαναγκασμένες ομολογίες και έλλειψη δίκαιης δίκης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τουλάχιστον επτά άτομα έχουν ήδη εκτελεστεί για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις, ενώ δεκάδες ακόμη αντιμετωπίζουν ανάλογες ποινές. Συνολικά, εκατοντάδες συλληφθέντες κινδυνεύουν με βαριές καταδίκες.
Η περίπτωση της Χεμματί έχει προκαλέσει ιδιαίτερη διεθνή ανησυχία, καθώς αναδεικνύει τη σκληρή στάση των αρχών απέναντι ακόμη και σε γυναίκες που εμπλέκονται στις κινητοποιήσεις.
Πηγή: CBS News / AFP
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η πρώην καγκελάριος κάνει απολογισμό της θητείας της
Η Ντάουνινγκ Στριτ καταγγέλλει «προσπάθειες παρέμβασης» από την Ουάσιγκτον
Η επιχείρηση εξελίχθηκε υπό δύσκολες συνθήκες στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και γρήγορα έγινε viral
«Αχρείαστο το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων απαιτεί η Τεχεράνη
Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από τη φωτιά
Eυτυχώς o ανήλικος δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό
Στο πλευρό της η Ναόμι Κάμπελ, η Κλόντια Σίφερ και η Σίντι Κρόφορντ
Η ρωσική διαστημική εταιρεία Roskosmos δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το πλήρωμα
Άγνωστη η αιτία θανάτου - Tι εξετάζουν οι γαλλικές Αρχές
Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την πίεση προς την Αβάνα, στοχεύοντας κρατικούς θεσμούς και την ηγεσία της χώρας
Οι κόρες του ανακοίνωσαν την είδηση του θανάτου του
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο
«Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να είναι έτοιμη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας
Οι αστροναύτες συμμετέχουν στην αποστολή SpaceX Crew-12
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει αυστηρότερους κανόνες εισόδου στη ζώνη Σένγκεν
Η ελληνική πρεσβεία στην Ελβετία συνεχάρη τη νέα δήμαρχο, ευχόμενη κάθε επιτυχία στη θητεία της
Η φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων στις ευρωπαϊκές χώρες διαφέρει
Η εξέλιξη της πνευμονικής νόσου της πριγκίπισσας είναι σοβαρή και η μεταμόσχευση θα πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.