- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σλοβενία: Η πρώτη χώρα της ΕΕ που επιβάλλει δελτίο στα καύσιμα
Μέτρα κατά του «τουρισμού καυσίμων» και των διεθνών ελλείψεων λόγω της κρίσης στον Κόλπο
Η Σλοβενία γίνεται η πρώτη χώρα της ΕΕ με δελτίο καυσίμων λόγω αναταράξεων στις διεθνείς αγορές - Όριο 50 λίτρων για ιδιώτες, 200 για επαγγελματίες.
Η Σλοβενία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζει δελτίο καυσίμων, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις αναταράξεις που προκάλεσαν οι επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν και η απάντηση της Τεχεράνης προς συμμάχους τους στον Κόλπο, περιοχές που αποτελούν βασικούς παίκτες στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.
Οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων έχουν γίνει αισθητές σε πολλές χώρες, ενώ στη Σλοβενία, η διαφορά τιμών με τα γειτονικά κράτη έχει οδηγήσει σε έντονο «τουρισμό καυσίμων», με οδηγούς –κυρίως από την Αυστρία– να περνούν τα σύνορα για να επωφεληθούν από τις χαμηλότερες, ρυθμιζόμενες τιμές.
Με βάση τα νέα μέτρα, οι ιδιώτες οδηγοί μπορούν να αγοράζουν έως 50 λίτρα καυσίμων την ημέρα, ενώ για επιχειρήσεις και αγρότες το όριο αυξάνεται στα 200 λίτρα. Ορισμένες εταιρείες είχαν ήδη λάβει δικά τους περιοριστικά μέτρα: Η ουγγρική MOL, που δραστηριοποιείται στην περιοχή, είχε επιβάλει όριο 30 λίτρων.
Ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκολόμπ διαβεβαίωσε ότι «υπάρχουν επαρκή αποθέματα καυσίμων στη χώρα» και ότι «δεν αναμένονται ελλείψεις». Οι περιορισμοί θα εφαρμόζονται απευθείας από τα πρατήρια, των οποίων οι υπάλληλοι θα ελέγχουν ότι οι πελάτες δεν υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια.
Η κυβέρνηση ενθαρρύνει επίσης τα πρατήρια να υιοθετήσουν αυστηρότερους περιορισμούς για τους ξένους οδηγούς, καθώς η διαφορά τιμών παραμένει μεγάλη. Στην Αυστρία, η τιμή της αμόλυβδης 95 αγγίζει τα 1,80 ευρώ το λίτρο, ενώ το ντίζελ πλησιάζει τα 2 ευρώ. Στη Σλοβενία, οι τιμές έχουν οριστεί στα 1,47 ευρώ για την αμόλυβδη και 1,53 ευρώ για το ντίζελ, αν και αναμένεται αύξηση.
Στην περιοχή του Σέντιλ, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία, ένας οδηγός φορτηγού δήλωσε στα τοπικά μέσα ότι αναρωτήθηκε «αν η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο», όταν έφτασε σε πρατήριο που είχε εξαντλήσει τα καύσιμά του. Πολλοί οδηγοί φαίνεται να μοιράζονται την ίδια αίσθηση σύγχυσης.
Για αρκετούς Αυστριακούς, η διαφορά στην τιμή είναι αρκετή για να δικαιολογήσει μια σύντομη διασυνοριακή διαδρομή. Ο ακροδεξιός πολιτικός Χέρμπερτ Κικλ, επικεφαλής του Κόμματος της Ελευθερίας, αξιοποίησε τις επισκέψεις του σε σλοβενικά πρατήρια ως πολιτικό μήνυμα, δημοσιεύοντας φωτογραφίες με ουρές οχημάτων με αυστριακές πινακίδες.
Κάποιοι Σλοβένοι θεωρούν τους «τουρίστες καυσίμων» ενοχλητικούς, καθώς προκαλούν ουρές και ελλείψεις για τους ντόπιους. Άλλοι, όμως, βλέπουν θετικά την παρουσία τους, σημειώνοντας ότι πολλοί ξένοι επισκέπτες συνδυάζουν τον ανεφοδιασμό με φαγητό και ψώνια στην περιοχή.
Όσο οι τιμές παραμένουν τόσο διαφορετικές, εκτιμάται ότι η ροή των οδηγών από τα σύνορα θα συνεχιστεί.
(Με πληροφορίες BBC News)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τη Σελήνη έως τα εμβόλια: Πώς η παραπληροφόρηση, ο φόβος και η ανάγκη του ανήκειν διαμορφώνουν πεποιθήσεις
Η σατιρική αποδόμηση της εξουσίας, ο λαϊκισμός και οι λόγοι πίσω από τη διαρκή απήχηση του Ντόναλντ Τραμπ στους ψηφοφόρους του
Η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να ανεβαίνει
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.