- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Ο Αραγτσί απαντά στον Τραμπ: Θέλει να διασκεδάσει, δεν βλέπω λόγο να διαπραγματευτώ με τις ΗΠΑ
Τόνισε ότι η Τεχεράνη δεν ζήτησε ποτέ κατάπαυση του πυρός και δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
Ο Αραγτσί απαντά στον Τραμπ: Θέλει να διασκεδάσει, δεν βλέπω λόγο να διαπραγματευτώ με τις ΗΠΑ
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, υπερασπίστηκε τις πρόσφατες επιθέσεις της χώρας του σε κράτη του Κόλπου, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν απάντηση στην παραχώρηση εδαφών τους στις αμερικανικές δυνάμεις, οι οποίες τα χρησιμοποιούν για επιθέσεις κατά του Ιράν.
Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS News, ο Αραγτσί επεσήμανε ότι οι ιρανικές επιθέσεις στοχεύουν αποκλειστικά αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και βάσεις, αρνούμενος ότι πλήττονται εργοστάσια, ξενοδοχεία ή πολίτες στις χώρες του Κόλπου. Ανέφερε συγκεκριμένα περιστατικά, όπως την εκτόξευση πυραύλων HIMARS από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την κατάρριψη τριών F-15 στο Κουβέιτ, για να τεκμηριώσει ότι το Ιράν αντιδρά σε επιθέσεις που γίνονται από ξένο έδαφος και δεν μπορεί να παραμείνει αδρανές.
Ο Αραγτσί τόνισε ότι η Τεχεράνη δεν ζήτησε ποτέ κατάπαυση του πυρός και δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπογραμμίζοντας ότι οι επιθέσεις των ΗΠΑ αποτελούν παράνομο πόλεμο χωρίς νικητή, στον οποίο σκοτώνονται άνθρωποι «μόνο και μόνο επειδή ο πρόεδρος Τραμπ θέλει να διασκεδάσει».
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν χαρακτήρισε τις ενέργειες της χώρας του ως αυτοάμυνα και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για πόλεμο επιβίωσης, αλλά για προστασία του λαού από επιθετικότητα. Παράλληλα, δήλωσε ότι τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν ανοικτά, ενώ η Τεχεράνη είναι διαθέσιμη να συνεργαστεί με κράτη που ζητούν ασφαλή διέλευση πλοίων, αφήνοντας στον ιρανικό στρατό να καθορίσει ποιοι μπορούν να διέλθουν.
Σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα, ο Αραγτσί απέκλεισε σχέδια ανάκτησης εμπλουτισμένου ουρανίου από κατεστραμμένες εγκαταστάσεις, ενώ επεσήμανε ότι η Τεχεράνη ήταν έτοιμη να αραιώσει ή να μειώσει το ποσοστό εμπλουτισμένου ουρανίου 60% στο πλαίσιο συμφωνίας με τις ΗΠΑ, για να δείξει ότι δεν επιδιώκει πυρηνικά όπλα. Αναφερόμενος στους Αμερικανούς πολίτες που κρατούνται σε ιρανικές φυλακές, υποστήριξε ότι είναι ασφαλείς όσο δεν επιτίθενται οι ΗΠΑ ή το Ισραήλ.
Τέλος, εξήγησε ότι έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο για να εκπροσωπεί τη φωνή των Ιρανών διεθνώς, ενώ η πρόσβαση των πολιτών περιορίζεται για λόγους ασφαλείας λόγω επιθετικών ενεργειών εναντίον της χώρας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εκατοντάδες σχολεία υπό κατάληψη
Ο πρόεδρος του σχολείου δήλωσε ότι οι κερκίδες ελέγχονται και ότι θα γίνει δεύτερη επιθεώρηση μετά το ατύχημα
Tα πλάνα προκάλεσαν συζητήσεις και έντονες αντιδράσεις για τη συμπεριφορά του διανομέα
Αμφισβητείται η αμεροληψία της Λετίσια Τζέιμς λόγω δηλώσεων στήριξης προς την καταγγέλλουσα
Τα σχολικά κτίρια, οι ώρες μαθημάτων και η απουσία εκπαιδευτικών
Έρευνα για την κίνηση της ευρωβουλευτή σε έκθεση για τα θύματα της 7ης Οκτωβρίου
Ο πρώτος ακροδεξιός πρόεδρος κρατιδιακού κοινοβουλίου μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον Αμερικανό πρόεδρο για επικίνδυνη ρητορική
Δύο ακόμη παιδιά νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση
Από τα ακραία καιρικά φαινόμενα σημειώθηκαν ζημιές σε σπίτια και υποδομές
Επλήγη και δεύτερο εμπορικό πλοίο στη βουλγαρική ΑΟΖ
Παραμένει διασωληνωμένη σε κρίσιμη κατάσταση
Τα σκάνδαλα διαφθοράς που πιέζουν την κυβέρνηση και το στεγαστικό
«Δεν είχε νόημα να προσπαθώ να αγοράσω ελευθερία για τον μελλοντικό μου εαυτό»
Ο 80χρονος Άουγκουστ Χάνινγκ κατηγορείται για διαρροή κρατικών μυστικών και συνεργασία με ξένη υπηρεσία
Η ιστορία πίσω από το «πρόσωπο» των μαθητικών κινητοποιήσεων
Πώς η αδελφότητα Chi Pai του Κορνέλ φέρνει στο προσκήνιο τις πρακτικές του παλαιότερου θεσμού εντός των αμερικανικών πανεπιστημίων
Οι τρεις σε σοβαρή κατάσταση
Πώς ξεκίνησε η «εθνική κρίση» - Τουλάχιστον 200 τραυματισμοί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.