- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γερμανία: Φόβοι για βενζίνη πάνω από 2,50 ευρώ το λίτρο - Στο τραπέζι κυβερνητική παρέμβαση
Η κρίση στη Μέση Ανατολή πιέζει τις τιμές καυσίμων, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα ελέγχου
Βενζινοπώλες προβλέπουν τιμές άνω των 2,50 ευρώ, με τη γερμανική κυβέρνηση να εξετάζει πιθανή παρέμβαση
Οι τιμές της βενζίνης στη Γερμανία ενδέχεται να φτάσουν ακόμη και τα 2,50 ευρώ το λίτρο ή και περισσότερο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ένωσης Πρατηριούχων, καθώς η κρίση στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να ασκεί έντονες πιέσεις στην αγορά ενέργειας.
Εκπρόσωπος της Ένωσης δήλωσε στη Rheinische Post ότι η ανοδική πορεία των τιμών καυσίμων αναμένεται να συνεχιστεί και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η τιμή της βενζίνης να υπερβεί το όριο των 2,50 ευρώ ανά λίτρο.
Την ίδια στιγμή, στη Γερμανία βρίσκεται σε εξέλιξη δημόσια συζήτηση για το αν, πότε και με ποιον τρόπο θα πρέπει να παρέμβει η κυβέρνηση ώστε να περιορίσει την άνοδο των τιμών.
Πολιτικές πιέσεις για παρέμβαση - Έλεγχοι στην αγορά καυσίμων και στη Γερμανία
Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), Σεπ Μίλερ, χαρακτήρισε την κατάσταση «απολύτως δυσανάλογη» σε δηλώσεις του στο ARD και ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εξετάσει όχι μόνο την επιβολή προστίμων, αλλά και ευρύτερες παρεμβάσεις στις δραστηριότητες των εταιρειών καυσίμων.
Όπως ανέφερε, δεν αποκλείεται ορισμένες εταιρείες να έχουν «στοιχηματίσει» σε νέα κυβερνητική έκπτωση στα καύσιμα, παρόμοια με εκείνη που εφαρμόστηκε το 2022, στις αρχές του πολέμου στην Ουκρανία.
Τότε η γερμανική κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε προσωρινή μείωση του ενεργειακού φόρου στα καύσιμα, με στόχο να περιορίσει την αύξηση των τιμών για τους καταναλωτές. Το μέτρο, ωστόσο, είχε δεχθεί έντονη κριτική, καθώς εκτιμήθηκε ότι τελικά ωφέλησε κυρίως τις εταιρείες καυσίμων.
Ο κ. Μίλερ, ο οποίος ηγείται ομάδας εργασίας που δημιουργήθηκε για το ζήτημα, ζήτησε να εξεταστούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία κατά των Καρτέλ και τις ίδιες τις εταιρείες του κλάδου.
Υποψίες για κερδοσκοπία - Προειδοποιήσεις από τη γερμανική κυβέρνηση
Από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης, η υπουργός Οικονομίας Καταρίνα Ράιχε δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο διερεύνησης των μηχανισμών διαμόρφωσης των τιμών στα πρατήρια καυσίμων.
Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχει η υποψία ότι η ένταση στη Μέση Ανατολή αξιοποιείται ως πρόσχημα για αυξήσεις τιμών.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Λαρς Κλινγκμπάιλ προειδοποίησε τις εταιρείες καυσίμων ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν επιχειρήσουν να επωφεληθούν οικονομικά από τον πόλεμο στο Ιράν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.