- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Nuestra América»: Ανθρωπιστική βοήθεια υποστηριζόμενη από την Γκρέτα Τούνμπεργκ φθάνει τον Μάρτιο στην Κούβα
Σε σοβαρή οικονομική κρίση η χώρα λόγω του εμπάργκου από τις ΗΠΑ
Η Κούβα των 9,6 εκατ. κατοίκων είναι αντιμέτωπη με σοβαρές ελλείψεις καυσίμων αφότου τερματίστηκαν, από αμερικανική πίεση, οι παραδόσεις πετρελαίου από τη Βενεζουέλα
Διεθνής εφοδιοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια, την οποία υποστηρίζει η Γκρέτα Τούνμπεργκ κι έχει προορισμό την Κούβα, χώρα βυθισμένη σε σοβαρή οικονομική κρίση επιδεινούμενη από τον ενεργειακό αποκλεισμό της Ουάσιγκτον, θα φθάσει στην Αβάνα την 21η Μαρτίου, ανακοίνωσαν οι οργανωτές της πρωτοβουλίας χθες Πέμπτη.
«Σε αντίδραση στην μεγάλη ώθηση της παγκόσμιας αλληλεγγύης στην Κούβα», η αρχική ιδέα του Στόλου της Ελευθερίας «μεταμορφώνεται σε συντονισμένη εφοδιοπομπή, μέσω αέρος, ξηράς και θαλάσσης, που θα συγκλίνει στην Αβάνα την 21η Μαρτίου», εξηγεί ανακοίνωση των οργανωτών που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Πρωτοβουλία «διεθνούς συμμαχίας κινημάτων, συνδικαλιστών, βουλευτών, ανθρωπιστικών οργανώσεων και δημόσιων προσωπικοτήτων», η εφοδιοπομπή «Nuestra América» («η δική μας Αμερική») θα μεταφέρει στη νήσο «τρόφιμα, φάρμακα, ιατρικό υλικό και αγαθά πρώτης ανάγκης», διευκρινίζεται στο κείμενο.
Η νήσος των 9,6 εκατομμυρίων κατοίκων έχει βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές ελλείψεις καυσίμων και καθημερινές πολύωρες διακοπές της ηλεκτροδότησης αφότου τερματίστηκαν, από αμερικανική πίεση, οι παραδόσεις πετρελαίου από τη Βενεζουέλα κι η Ουάσιγκτον απείλησε να προχωρήσει στην επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών σε βάρος οποιασδήποτε χώρας πουλήσει πετρέλαιο στην Αβάνα.
Στην ανακοίνωση, η σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία πήρε μέρος το 2025 στον παγκόσμιο στόλο Σουμούντ («ανθεκτικότητας» στα αραβικά), που προσπάθησε να μεταφέρει βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, αψηφώντας τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό, υπογραμμίζει πως τάσσεται υπέρ της πρωτοβουλίας, χωρίς πάντως να διευκρινίζει αν θα συμμετάσχει.
«Υποστηρίζω αυτή την εφοδιοπομπή προς την Κούβα, όχι μόνο επειδή ο λαός της έχει ανάγκη όλη τη βοήθεια που μπορεί να μεταφέρει η εφοδιοπομπή» αλλά και επειδή «η διεθνής αλληλεγγύη είναι η μόνη αρκετά ισχυρή δύναμη που μπορεί να αντισταθεί σε αυτοκρατορικές μορφές όπως ο (πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ και ο (πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν) Νετανιάχου», εξήγησε η νεαρή ακτιβίστρια, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Για τον αμερικανό προοδευτικό αγωνιστή Ντέιβιντ Άντλερ, εκ των οργανωτών της εφοδιοπομπής αυτής, η πρωτοβουλία έχει τον ίδιο στόχο με τον στόλο για τη Γάζα: «να σπάσει ο αποκλεισμός που προκαλούσε λιμοκτονία του άμαχου πληθυσμού».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τη Σελήνη έως τα εμβόλια: Πώς η παραπληροφόρηση, ο φόβος και η ανάγκη του ανήκειν διαμορφώνουν πεποιθήσεις
Η σατιρική αποδόμηση της εξουσίας, ο λαϊκισμός και οι λόγοι πίσω από τη διαρκή απήχηση του Ντόναλντ Τραμπ στους ψηφοφόρους του
Η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να ανεβαίνει
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.