- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ιράν: Η κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί καταδικάσθηκε σε κάθειρξη έξι ετών
Ελπίδες για προσωρινή αποφυλάκιση λόγω προβλημάτων υγείας
Η 53χρονη ακτιβίστρια είχε συλληφθεί στις 12 Δεκεμβρίου για «συνάθροιση και συνεννόηση για τη διάπραξη εγκλημάτων»
Δικαστήριο του Ιράν καταδίκασε την Ναργκίς Μοχαμαντί, νομπελίστρια της ειρήνης το 2023, σε κάθειρξη έξι ετών, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος της στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η 53χρονη αγωνίστρια των ανθρώπινων δικαιωμάτων είχε συλληφθεί στις 12 Δεκεμβρίου στην πόλη Μασχάντ (βορειοανατολικό Ιράν) μαζί με άλλους αφού είχε πάρει το λόγο στη διάρκεια τελετής προς τιμήν ενός δικηγόρου που είχε βρεθεί νεκρός.
«Καταδικάσθηκε σε έξι χρόνια κάθειρξη για συνάθροιση και συνεννόηση για τη διάπραξη εγκλημάτων», δήλωσε ο δικηγόρος της, ο Μοσταφά Νιλί, προσθέτοντας ότι της επιβλήθηκε επίσης διετής απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Η Μοχαμαντί, η οποία βρίσκεται από το Δεκέμβριο στη φυλακή, είχε καταδικασθεί σε μια άλλη υπόθεση σε φυλάκιση 18 μηνών για «δραστηριότητες προπαγάνδας» και σε δύο χρόνια εκτοπισμού στην πόλη Χοσφ, στην ανατολική επαρχία Χορασάν του Νότου, διευκρίνισε ο δικηγόρος.
Σύμφωνα με τον ιρανικό νόμο, οι ποινές φυλάκισης δεν είναι μετατρέψιμες.
Ο Νιλί εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι, εξαιτίας της κακής κατάστασης της υγείας της Μοχαμαντί, θα καταστεί δυνατό να αφεθεί προσωρινά «ελεύθερη με εγγύηση για να υποβληθεί σε θεραπεία».
Ο ίδιος διευκρίνισε επίσης ότι η ετυμηγορία δεν είναι τελεσίδικη και μπορεί να ασκηθεί έφεση.
Τα τελευταία 25 χρόνια, η Ναργκίς Μοχαμαντί έχει επανειλημμένα δικαστεί και φυλακισθεί για τη στράτευσή της εναντίον της θανατικής ποινής στο Ιράν και του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα για τις γυναίκες.
Έχει περάσει μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας στη φυλακή και έχει από το 2015 να δει τα δύο παιδιά της, που ζουν στο Παρίσι.
Το Δεκέμβριο 2024 είχε αποφυλακισθεί για τρείς εβδομάδες για ιατρικούς λόγους, που συνδέονταν με «τη φυσική κατάστασή της μετά την αφαίρεση ενός όγκου και μια οστική μεταμόσχευση», σύμφωνα με τον δικηγόρο της.
Ακόμα και μέσα στη φυλακή, η νομπελίστρια δεν έμεινε σιωπηλή, οργανώνοντας διαδηλώσεις μέσα στην αυλή της φυλακής και πραγματοποιώντας απεργίες πείνας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανάρτηση που προκάλεσε την αντίδραση
Μέχρι το 2030, ένας στους τέσσερις κατοίκους της αναμένεται να είναι άνω των 65 ετών
Το project εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περίπου 22.000 θέσεις εργασίας
Kανείς δεν γνωρίζει το ακριβές ποσό
Το ζευγάρι έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό για τις παράνομες αναρριχήσεις
Μήνυμα για κυρώσεις σε όσους συμμαχούν με την Τεχεράνη έστειλε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ
To μεσαιωνικό καθεστώς έχει επιβάλει αποκλεισμό από κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι το Ιράν είχε βάλει στο στόχαστρο έναν από τους γιους του
Στρατολογούνται μέσω social media και χτυπούν όπου βλέπουν μεγάλο κέρδος
Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει σχέδιο για την ενίσχυση της οικονομικής πίεσης στην Τεχεράνη
Η συζήτηση με αφορμή το Final Fantasy
Τι ισχύει για τα ακουστικά και τις κλήσεις έκτακτης ανάγκης
Προσφέρονται 10 εκατ. δολάρια για τον «βενιαμίν» της οικογένειας Τραμπ
Η λοίμωξη είναι εξαιρετικά σπάνια και σχεδόν πάντα θανατηφόρα
Τουλάχιστον 20 τραυματίες
Γιος του φιλοσόφου Αντρέ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.