«Ευφάνταστα σενάρια, ψευδείς ειδήσεις και ύβρεις» - Η απάντηση του Πατριαρχείου στη Μόσχα
Τι ισχυρίστηκε η ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών
«Ευφάνταστα σενάρια, ψευδείς ειδήσεις και ύβρεις» - Η απάντηση του Πατριαρχείου στη Μόσχα
Απάντηση στις αιχμηρές κατηγορίες που εξαπέλυσε η ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικής Κατασκοπείας (SVR) έδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εκφράζοντας τη βαθύτατη θλίψη του για την επίθεση κατά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
«Τα ευφάνταστα σενάρια, οι ψευδείς ειδήσεις, οι ύβρεις και οι κατασκευασμένες πληροφορίες κάθε είδους προπαγανδιστών δεν αποθαρρύνουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο από τη συνέχιση της διακονίας και της οικουμενικής αποστολής του» επισημαίνει το Πατριαρχείο.
Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου
«Η Μήτηρ Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως – Μήτηρ και αυτής της Εκκλησίας της Ρωσσίας – εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για τη νέα ρωσσική επίθεση κατά του προσώπου της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, την οποία εξαπέλυσαν, αυτή τη φορά, κρατικές υπηρεσίες της χώρας. Από το 2018, οπότε το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποφάσισε την παραχώρηση Αυτοκεφάλου καθεστώτος στην Εκκλησία της Ουκρανίας, η Μήτηρ Εκκλησία απέφυγε να σχολιάσει τις αναρίθμητες παρόμοιες επιθέσεις που προήλθαν είτε από εκκλησιαστικά είτε από πολιτικά κέντρα και πρόσωπα της Ρωσσίας. Το ίδιο πράττει και σήμερα.
Τι ισχυρίστηκε η ρωσική πλευρά
Σε ανακοίνωση της, η SVR (ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών) επιτέθηκε σφοδρά και ανοίκεια έντονο του Οικουμενικού Πατριάρχη, ενώ παράλληλα χρησιμοποίησε εκφράσεις όπως «πόλεμος», κατηγορώντας τον Βαρθολομαίο ότι «διαλύει το σώμα της Εκκλησίας», ότι στηρίζεται σε βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και ότι έχει συμμάχους εθνικιστές και νεοναζί «σε μια προσπάθεια να αποσπάσει τις Ορθόδοξες Εκκλησίες της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας από το Πατριαρχείο της Μόσχας». Πρόκειται για κατηγορίες που συνδέονται ευθέως με την ενόχληση του Κρεμλίνου για τον ρόλο του στην Ουκρανία αλλά και με τη διεύρυνση της θεολογικής επιρροής του σε χώρες όπως η Εσθονία, η Λιθουανία και η Λετονία.
Οι τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας έφτασαν στο ανοιχτό σχίσμα το 2018, ύστερα από την απόφαση του Βαρθολομαίου να χορηγήσει καθεστώς αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, ανακαλώντας την επιστολή του 1686 που παραχωρούσε στο Πατριαρχείο της Μόσχας τη δικαιοδοσία του στην ιστορική Εκκλησία του Κιέβου και πασών των Ρως.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς λειτουργεί το σύστημα εξουσίας στην Τεχεράνη και ποιοι διεκδικούν ρόλο στη μεταβατική περίοδο
«Πράττουμε ό,τι πρέπει με πρώτιστο μέλημά μας την Ασφάλεια της χώρας και των πολιτών» τόνισε
Οι μετανάστες είναι η δύναμη της Αγγλίας, όλη αυτή η εργατική δύναμη, όλη αυτή η ανθρώπινη ποικιλομορφία είναι ο πλούτος της
Εκρήξεις σε Ντουμπάι, Ντόχα, Μανάμα και Ριάντ
Βρετανικά μαχητικά Typhoon απογειώθηκαν από τη βάση
Τι αποκαλύπτεται στα έγγραφα που δημοσιοποίησε τον Ιανουάριο το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης
Η χρονική σύμπτωση των στοιχημάτων με τις στρατιωτικές κινήσεις έχει προκαλέσει πολιτική αντίδραση
H γυναίκα έγινε viral όταν έκαψε φωτογραφία του με τσιγάρο
Στην Τεχεράνη αναλαμβάνει προσωρινό συμβούλιο τα καθήκοντα του
Η έρευνα για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη
Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τις συνθήκες
Κεντρικός πυλώνας είναι το Sovereign Grant
To παλάτι παίρνει αποστάσεις από τις κόρες του Άντριου
Σύμφωνα με νέο βιβλίο που ασχολείται με την εκλογή του περασμένου χρόνου
Ο πόλεμος έχει ως διακηρυγμένο στόχο την αλλαγή καθεστώτος. Ωστόσο, ως μέθοδος, δημιουργεί (άλλο ένα) επικίνδυνο προηγούμενο προσφυγής στη βία χωρίς νόμιμη αιτία
Το πλοίο επλήγη σε απόσταση περίπου 44,4 ναυτικών μιλίων βορειοδυτικά του Μουσκάτ
Η αμερικανοϊσραηλινή επίθεση έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, με ορατό τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα σε έναν επώδυνο εμφύλιο πόλεμο με αβέβαια κατάληξη
Η διακοπή των εμπορικών ροών μέσω των Στενών του Ορμούζ θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες
«Η βοήθεια που περιμένατε έφτασε» λέει απευθυνόμενος στους Ιρανούς
Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Άμυνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.