- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Χωρίς πάντα η Ιαπωνία – και με τους φροντιστές μεταμφιεσμένους για παρηγοριά
Επισήμως, καμία πλευρά δεν συνδέει ευθέως την εξέλιξη με τη διπλωματική κρίση
Χωρίς πάντα η Ιαπωνία – και με τους φροντιστές μεταμφιεσμένους για παρηγοριά
Ανάμεσα στα πολλά και συχνά αθόρυβα αντίποινα της Κίνας προς την Ιαπωνία, ένα ξεχωρίζει για τον συμβολισμό – και για το πόσο πονάει το ιαπωνικό κοινό: οι πάντα επιστρέφουν στο Πεκίνο. Και μαζί τους τελειώνει μια εποχή μισού αιώνα «διπλωματίας των πάντα».
Σε λούνα παρκ–ζωολογικό κήπο της επαρχίας Wakayama στην Ιαπωνία, η απάντηση στην απώλεια των τεσσάρων «σταρ» δεν ήταν διαμαρτυρία, αλλά δημιουργικότητα. Το Adventure World εγκαινίασε το «Panda Love Club»: ένα βιωματικό πρόγραμμα όπου οι επισκέπτες βλέπουν… ανθρώπους να παίζουν τον ρόλο των πάντα.
Για περίπου 8.000 γεν (38 ευρώ), οι επισκέπτες φορούν στολές ζωοφύλακα, παρακολουθούν «συμπεριφορά πάντα», συμπληρώνουν ημερήσιες αναφορές και, στο αποκορύφωμα της εμπειρίας, ταΐζουν μήλα σε έναν εργαζόμενο μέσα σε κλουβί, ντυμένο με φόρμα και καπέλο πάντα. Η διοίκηση του πάρκου μιλά για «εκπαιδευτικό πρόγραμμα» που εξηγεί τη σχέση φροντιστή–ζώου και «τη σημασία της συνέχισης της ζωής των γιγάντιων πάντα στο μέλλον». Το αποτέλεσμα, ωστόσο, μοιάζει περισσότερο με παράξενο performance τέχνης, γεννημένο από γεωπολιτική ένταση.
Η Ιαπωνία βαδίζει πλέον προς έναν ιστορικό σταθμό: για πρώτη φορά από το 1972 δεν θα φιλοξενεί ούτε έναν πάντα. Οι τελευταίοι δύο, στο ζωολογικό κήπο της Τόκιο, φεύγουν νωρίτερα από το προγραμματισμένο και δεν προβλέπεται αντικατάσταση.
Επισήμως, καμία πλευρά δεν συνδέει ευθέως την εξέλιξη με τη διπλωματική κρίση. Ανεπισήμως, ελάχιστοι αμφιβάλλουν. Η ένταση κλιμακώθηκε μετά δηλώσεις της πρωθυπουργού Sanae Takaichi, οι οποίες στο Πεκίνο ερμηνεύτηκαν ως έμμεση απειλή πολέμου σε περίπτωση κινεζικής εισβολής στην Ταϊβάν. Ακολούθησαν συστάσεις προς Κινέζους πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στην Ιαπωνία, πάγωμα εισαγωγών ιαπωνικών θαλασσινών και ακυρώσεις πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Μέχρι τότε, οι πάντα λειτουργούσαν ως το πιο ήπιο και αγαπητό εργαλείο κινεζικής ήπιας ισχύος. Από το 1972, περισσότερα από 30 ζώα είχαν δοθεί ή δανειστεί στην Ιαπωνία. Τώρα, οι ουρές έξω από τον ζωολογικό κήπο του Τόκιο φτάνουν τις πέντε ώρες, για μια τελευταία ματιά πριν πέσει η αυλαία.
Και κάπως έτσι, στη χώρα όπου η λεπτομέρεια και ο συμβολισμός έχουν σημασία, η απουσία των πάντα δεν καλύπτεται με νέες αφίξεις αλλά με στολές, καπέλα και ανθρώπους που παριστάνουν ό,τι μέχρι χθες ήταν ζωντανό σύμβολο φιλίας. Ένα παράξενο, σχεδόν σουρεαλιστικό στιγμιότυπο του πώς η γεωπολιτική μπορεί να φτάσει μέχρι το κλουβί ενός ζωολογικού κήπου.
Πηγή: The Times
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ωστόσο, οι ειδικοί εμφανίζονται σαφώς πιο επιφυλακτικοί
Φονική πυρκαγιά σε αποθήκη πυροτεχνημάτων – Σοβαρά τραυματίες και φόβοι για αύξηση θυμάτων
Παρά την άνοδο, οι αριθμοί παραμένουν σχετικά χαμηλοί
Μήνυμα μέσω Telegram με απειλές για ΗΠΑ και Ισραήλ εν μέσω κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή
Η βρετανική κυβέρνηση χαιρέτισε σήμερα την «ιστορική» έγκριση του νόμου από το κοινοβούλιο
Συναγερμός στις αρχές, με έναν ύποπτο να συνελήφθη, χωρίς επιβεβαίωση εντοπισμού εκρηκτικού μηχανισμού
Η εταιρεία προμηθεύει μεγάλες μάρκες όπως Durex και Trojan
...και δεν είναι πολύ καλό
Ένταση στις σχέσεις Βραζιλίας–ΗΠΑ μετά την απέλαση αστυνομικού και υπόθεση Ραμαζέμ
Ενώ εκτίει ποινή κάθειρξης 16 ετών
Ο Ορχάν Αβτζί δικαίως τραβάει τα βλέμματα
Ποινές από τον ισραηλινό στρατό για βανδαλισμό αγάλματος στον νότιο Λίβανο μετά από αντιδράσεις
Ενίσχυση στρατηγικής σχέσης Κύπρου - Γαλλίας με αιχμή ενέργεια, άμυνα και ασφάλεια
Εν ισχύ το ένταλμα σύλληψης για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ
Ο δημοσιογράφος παραδέχτηκε ότι παραπλάνησε τον κόσμο και ανέλαβε την ευθύνη
Πιστοί συρρέουν για να προσκυνήσουν στον τάφο του
Αναδημοσιεύοντας σχόλια που υποστήριζαν ότι ο πατέρας της «δεν θα επέτρεπε ποτέ» τη χρήση της μουσικής του
Άγνωστο για την ώρα αν θα κλείσουν επιπλέον εργοστάσια
Η επανασύνδεση Γκαμπριέλ Ατάλ και Στεφάν Σεζουρνέ εγείρει ζητήματα δεοντολογίας ενόψει των προεδρικών εκλογών
Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι επιβάλλει παράνομους περιορισμούς στην αλιεία στο Αιγαίο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.