Τραμπ: Μία στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στην Κολομβία «μου ακούγεται καλή ιδέα»
«Προτεραιτότητά μου είναι να διορθώσω τη Βενεζουέλα» λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ για την Κολομβία, την Κούβα και το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης
Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί ανοιχτά την Κολομβία, υποστηρίζοντας ότι «ακούγεται καλή ιδέα» μία στρατιωτική επίθεση στη χώρα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Air Force One στην πτήση από το Μαρ-α-Λάγκο προς την Ουάσινγκτον, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι η Κολομβία διοικείται από έναν «άρρωστο άνθρωπο» που του αρέσει «να φτιάχνει κοκαΐνη και να την πουλά στην Αμερική». Προέβλεψε ότι ο Γκουστάβο Πέτρο δεν θα παραμείνει στην εξουσία για πολύ και σε ερώτημα αν θα γίνει και σε εκείνη τη χώρα επιχείρηση στα πρότυπα των χτυπημάτων στη Βενεζουέλα, ο Τραμπ είπε απλώς πως «μου ακούγεται καλή ιδέα».
Την ίδια ώρα υποστήριξε: «κάτι πρέπει να κάνουμε για το Μεξικό», ενώ για την Κούβα είπε ότι «είναι έτοιμη να καταρρεύσει από μόνη της» για αυτό και δεν χρειάζεται στρατιωτική επέμβαση. Στο ίδιο μήκος κύματος ο γερουσιαστής και στενός σύμμαχος του Τραμπ, Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ο οποίος, επίσης στην ίδια πτήση, είπε ότι η Κούβα «είναι μια δικτατορία που σκοτώνει ιερείς και μοναχές» και που «οι μέρες της είναι μετρημένες».
Ντόναλντ Τραμπ: Προτεραιτότητά μου είναι να «διορθώσω τη Βενεζουέλα»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι η προτεραιότητά του είναι τώρα «να διορθώσει τη Βενεζουέλα», που είναι σήμερα «μια νεκρή χώρα» και όχι να διεξαγάγει εκλογές, ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ θέλουν πλήρη πρόσβαση στα κοιτάσματα πετρελαίου. Οι ΗΠΑ «θα φροντίσουν τη Βενεζουέλα και τον λαό της, αλλά και όσους ζουν στη χώρα μας γιατί αναγκάστηκαν να φύγουν», επαναφέροντας όσα είχε πει το Σάββατο για την μετά τον Μαδούρο εποχή της Βενεζουέλας και την εμπλοκή των ΗΠΑ.
«Είναι στη δική μας περιοχή» ήταν το «δόγμα» με το οποίο δικαιολόγησε την επίθεση των ΗΠΑ. Το αποκάλεσε «δόγμα Ντονρό», μια μείξη του δόγματος Μονρόε, που χρονολογείται από τις αρχές του 19ου αιώνα και του ονόματός του, του Ντόναλντ.
Ευθεία ήταν και η απειλή του για την Ντέλσι Ροντρίγκες, την μέχρι χθες αντιπρόεδρο και «δεξί χέρι» του Μαδούρο που θα αναλάβει την εξουσία μετά τη σύλληψη του προέδρου. Ο Τραμπ είπε ότι αν δεν ακούει τις συμβουλές των ΗΠΑ, την περιμένει τύχη παρόμοια με του Μαδούρο, είπε. Γιατί, όπως εξήγησε, «Θέλουμε να έχουμε γύρω μας βιώσιμες και επιτυχημένες χώρες όπου το πετρέλαιο θα βγαίνει ελεύθερα από τη γη. Θα κάνουμε μεγάλες επενδύσεις από τις πετρελαιοβιομηχανίες για να ξαναστήσουμε τις υποδομές». Είπε ακόμη στους δημοσιογράφους ότι οι στρατιωτικοί που τραυματίστηκαν κατά τη σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο είναι όλοι σε καλή κατάσταση.
Ο πρόεδρος της Κολομβίας Πέτρο απαιτεί ο ομόλογός του των ΗΠΑ Τραμπ να σταματήσει να τον «συκοφαντεί»
Ο κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο απέρριψε χθες Κυριακή τις απειλές και τις κατηγορίες του αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συνεχίζει να τον κατηγορεί, χωρίς να έχει παρουσιάσει ποτέ κάποια απόδειξη γι’ αυτό, πως διακινεί ναρκωτικά. «Το όνομά μου (...) δεν εμφανίζεται στους δικαστικούς φακέλους για τη διακίνηση ναρκωτικών. Σταματήστε να με συκοφαντείτε, κ. Τραμπ», αξίωσε ο κ. Πέτρο μέσω X.
Ο σοσιαλδημοκράτης κολομβιανός πρόεδρος επικρίνει έντονα την στρατιωτική επιχείρηση στη Βενεζουέλα που διέταξε η κυβέρνηση Τραμπ: κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως διέπραξαν απαγωγή «χωρίς καμιά νομική βάση» του ομολόγου του της Βενεζουέλας Μαδούρο. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας αιχμαλωτίστηκε από αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στο Καράκας έπειτα από σειρά βομβαρδισμών. Αφού είπε απευθυνόμενος προχθές στον κ. Πέτρο πως καλά θα έκανε να «προσέχει τα δικά του οπίσθια», ο κ. Τραμπ χαρακτήρισε χθες τον κολομβιανό ομόλογό του «άρρωστο», ο οποίος αρέσκεται να «παίρνει κοκαΐνη» και να την «πουλάει στις ΗΠΑ».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας χαρακτήρισε τις απειλές του αμερικανού προέδρου «απαράδεκτη ανάμιξη» στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και απαίτησε «σεβασμό». Αφότου άρχισε η δεύτερη θητεία του κ. Τραμπ τον Ιανουάριο του 2025 οι δυο ηγέτες έχουν εξαπολύσει επανειλημμένα φραστικά πυρά ο ένας εναντίον του άλλου -- για την πολιτική όσον αφορά τη μετανάστευση, για τους τελωνειακούς δασμούς, για τη διακίνηση ναρκωτικών... Η σχέση των δυο χωρών, ιστορικά εταίρων-κλειδιών σε στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο στην περιοχή, βρίσκεται πλέον σήμερα στο ναδίρ της.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η συνάντηση στο Κλάρενς Χάουζ και το μήνυμα στήριξης στη μάχη των επιζωσών
Τι ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος μετά το υπουργικό συμβούλιο
Η πρώτη δημόσια τοποθέτηση μετά το αιματηρό περιστατικό στο θέρετρο του στη Φλόριντα -Σοβαρές αιχμές
Αναστολή επικύρωσης έως ότου η Ουάσιγκτον διασφαλίσει σεβασμό της συμφωνίας
Καταγγελία για παράνομη ενέργεια - Διάλογος με Ουάσιγκτον παρά την κρίση
Το πολύμηνο θρίλερ διαφυγής έληξε στα σύνορα- Κατηγορείται για υπεξαίρεση 8 εκατ. ευρώ
Έρευνα για δεσμούς με Έπσταϊν και πολιτική κρίση στους Εργατικούς
Ανασχηματισμός στο προεδρείο και έμφαση σε πυρηνική ισχύ και οικονομία
Τέλος εποχής για το στρατόπεδο Αλ Χολ, χωρίς σαφείς απαντήσεις για τη μεταφορά των οικογενειών
Βρετανική ομάδα κρέμασε στο μουσείο εικόνα της σύλληψης - Αφαιρέθηκε σε 15 λεπτά
Ο κεντρώος ηγέτης σχημάτισε συνασπισμό 66 εδρών με φιλοευρωπαϊκή γραμμή και σταθερότητα
Στα 172,5 μέτρα η εκκλησία-Σύμβολο της Βαρκελώνης πλησιάζει στην ολοκλήρωση
Μήνυμα της πρεσβείας εν μέσω κλιμάκωσης της αμερικανικής στρατιωτικής πίεσης στην Τεχεράνη
Πρώην δημόσιοι υπάλληλοι σπάνε τη σιωπή τους και αποκαλύπτουν αλόγιστες δαπάνες
Ο Φρίντριχ Μερτς ετοιμάζεται για το πρώτο του ταξίδι στο Πεκίνο, με φόντο εμπόριο, Ουκρανία και δασμούς
Η άνοδος και η πτώση του αρχηγού του καρτέλ «Νέα Γενιά του Χαλίσκο» που μετέτρεψε τη χώρα σε εμπόλεμη ζώνη
Αιματηρό πλήγμα με drones και πυραύλους λίγο πριν τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την εισβολή
Γιατί ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια αποτελεί ταυτόχρονα εξαιρετική και επισφαλή επιλογή για τους Δημοκρατικούς, ενόψει του 2028
Βίαια αντίποινα του CJNG με οδοφράγματα, πυρπολήσεις και χάος στη Γκουανταλαχάρα
Αντιδράσεις για το κλείσιμο της ελληνικής υπηρεσίας και τις επιπτώσεις στις ελληνογερμανικές σχέσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.