- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν μαζικό πλήγμα κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία
Αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις μετά τη φονική ενέδρα στην Παλμύρα - Σκληρό μήνυμα Τραμπ
Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν εκτεταμένα πλήγματα κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, ως αντίποινα για την επίθεση με νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν σε «μαζικό πλήγμα» κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, σε απάντηση στη φονική επίθεση που δέχθηκαν αμερικανικές δυνάμεις στη χώρα.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, δήλωσε ότι η επιχείρηση με την ονομασία Operation Hawkeye Strike είχε ως στόχο την εξουδετέρωση «μαχητών, υποδομών και θέσεων οπλισμού» του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στο CBS, μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα και πυροβολικό έπληξαν πολλαπλούς στόχους στην κεντρική Συρία, ενώ στην επιχείρηση συμμετείχαν και αεροσκάφη από την Ιορδανία.
Αργότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η χώρα του «χτυπά με ιδιαίτερη σφοδρότητα» τα προπύργια του ISIS, μετά την ενέδρα της 13ης Δεκεμβρίου στην Παλμύρα, όπου σκοτώθηκαν δύο Αμερικανοί στρατιώτες και ένας Αμερικανός πολίτης που εργαζόταν ως διερμηνέας.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ο Χέγκσεθ ανέφερε: «Αυτό δεν είναι η αρχή ενός πολέμου – είναι διακήρυξη εκδίκησης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό την ηγεσία του προέδρου Τραμπ, δεν θα διστάσουν ποτέ να υπερασπιστούν τον λαό τους».
Πρόσθεσε μάλιστα με σκληρή γλώσσα: «Αν στοχοποιήσετε Αμερικανούς, οπουδήποτε στον κόσμο, οι ΗΠΑ θα σας κυνηγήσουν, θα σας βρουν και θα σας σκοτώσουν αμείλικτα».
Την ίδια ώρα, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (Centcom) ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις ξεκίνησαν επιχείρηση μεγάλης κλίμακας κατά του Ισλαμικού Κράτους, με περισσότερες πληροφορίες να αναμένονται.
Σε ξεχωριστή ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προχωρούν σε «πολύ σοβαρά αντίποινα», προσθέτοντας ότι η συριακή κυβέρνηση στηρίζει πλήρως τις ενέργειες αυτές.
Παράλληλα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) ανέφερε ότι επλήγησαν θέσεις του IS κοντά στις πόλεις Ράκα και Ντέιρ εζ-Ζορ, με αποτέλεσμα τον θάνατο ανώτατου στελέχους της οργάνωσης και αρκετών μαχητών. Το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει σχολιάσει επισήμως.
Η Centcom είχε νωρίτερα ανακοινώσει ότι η επίθεση στην Παλμύρα πραγματοποιήθηκε από ένοπλο του ISIS, ο οποίος «εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε». Τρεις ακόμη Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, με αξιωματούχο του Πενταγώνου να σημειώνει ότι η επίθεση έλαβε χώρα «σε περιοχή που δεν ελέγχεται από τον Σύρο πρόεδρο».
Αντίθετα, το SOHR υποστήριξε ότι ο δράστης ήταν μέλος των συριακών δυνάμεων ασφαλείας. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, ενώ τα στοιχεία του ενόπλου δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.
Υπενθυμίζεται ότι το 2019 συμμαχία Σύρων μαχητών με τη στήριξη των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος έχασε το τελευταίο έδαφος που ήλεγχε στη Συρία. Ωστόσο, η τζιχαντιστική οργάνωση συνεχίζει να πραγματοποιεί επιθέσεις, με τον ΟΗΕ να εκτιμά ότι εξακολουθεί να διαθέτει από 5.000 έως 7.000 μαχητές σε Συρία και Ιράκ.
Αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται στη Συρία από το 2015, στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά του Ισλαμικού Κράτους και της εκπαίδευσης τοπικών δυνάμεων.
(Με πληροφορίες BBC News)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα
Εξαπέλυσε πυραύλους και drones, στο στόχαστρο και δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ
Η περίπτωση του 17χρονου που συνελήφθη στην Ολλανδία
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η πρώην καγκελάριος κάνει απολογισμό της θητείας της
Η Ντάουνινγκ Στριτ καταγγέλλει «προσπάθειες παρέμβασης» από την Ουάσιγκτον
Η επιχείρηση εξελίχθηκε υπό δύσκολες συνθήκες στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και γρήγορα έγινε viral
«Αχρείαστο το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων απαιτεί η Τεχεράνη
Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από τη φωτιά
Eυτυχώς o ανήλικος δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό
Στο πλευρό της η Ναόμι Κάμπελ, η Κλόντια Σίφερ και η Σίντι Κρόφορντ
Η ρωσική διαστημική εταιρεία Roskosmos δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το πλήρωμα
Άγνωστη η αιτία θανάτου - Tι εξετάζουν οι γαλλικές Αρχές
Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την πίεση προς την Αβάνα, στοχεύοντας κρατικούς θεσμούς και την ηγεσία της χώρας
Οι κόρες του ανακοίνωσαν την είδηση του θανάτου του
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο
«Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να είναι έτοιμη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας
Οι αστροναύτες συμμετέχουν στην αποστολή SpaceX Crew-12
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει αυστηρότερους κανόνες εισόδου στη ζώνη Σένγκεν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.