Κοσμος

Ομπάμα και Κάστρο έδωσαν τα χέρια

 Ένα ακόμα βήμα για την προσέγγιση ΗΠΑ - Κούβας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
93813-188796.jpg

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, συναντήθηκαν την Παρασκευή στον Παναμά στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Αμερικής και έσφιξαν τα χέρια, με τη χειραψία τους να χαρακτηρίζεται ως ιστορική από το σύνολο σχεδόν του διεθνούς Τύπου.

Οι δύο ηγέτες δεν είχαν το χρόνο να πουν πολλά, κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα, όπως επεσήμανε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Να θυμίσουμε ότι τον τελευταίο καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και ότι τη Μεγάλη Πέμπτη συνάντηση είχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Κούβας.

Στην Κούβα, η σοσιαλιστική επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο το 1961 οδήγησε στη ρήξη τις δύο χώρες και έκτοτε η Κούβα αποκλείστηκε από τις μεγάλες συνόδους της Αμερικής. Πλέον, η διαδικασία επαναπροσέγγισης έχει ξεκινήσει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, ωστόσο είναι πολλά τα ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν. Για παράδειγμα, η Αβάνα έχει απαιτήσει να αφαιρεθεί το όνομα της Κούβας από την αμερικανική λίστα των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία ως προϋπόθεση για την επαναλειτουργία των πρεσβειών στις δύο χώρες. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει αρχίσει ήδη τις ενέργειες για κάτι τέτοιο, όμως ο Ομπάμα πριν φτάσει στον Παναμά προειδοποίησε ότι αυτό «θα πάρει χρόνο».

Η Κούβα ζητεί επίσης την άρση του εμπάργκο εναντίον της (ισχύει από το 1962), καθώς και η παρουσία της αμερικανικής ναυτικής βάσης του Γκουαντάναμο, όπου οι Αμερικανοί βρίσκονται ήδη από το 1903.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ