- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Μελόνι ανησυχεί καθώς ο Antenna ετοιμάζεται να αγοράσει τα ΜΜΕ των Ανιέλι
Το κλίμα στους συντάκτες είναι ήδη τεταμένο
Ανησυχία στη Ρώμη: Η κυβέρνηση Μελόνι σε συναγερμό καθώς οι Ανιέλι ετοιμάζονται να πουλήσουν τα ιταλικά ΜΜΕ τους
Η κυβέρνηση Μελόνι κάλεσε στελέχη της GEDI και εκπροσώπους δημοσιογράφων από τη La Stampa και τη La Repubblica, καθώς η πολιτική ανησυχία για την πώληση των μέσων ενημέρωσης του ομίλου μεγαλώνει. Η GEDI, που ανήκει στην Exor της οικογένειας Ανιέλι, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον ελληνικό όμιλο Antenna για την πώληση των ιταλικών δραστηριοτήτων της — περιλαμβανομένων και τριών δημοφιλών ραδιοσταθμών.
Η κίνηση έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αναστάτωση. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την οικογένεια Ανιέλι ότι «εγκαταλείπει» την Ιταλία, μια χώρα που για δεκαετίες στήριξε τις επιχειρήσεις της. Το ενδεχόμενο πώλησης υπάγεται στις διατάξεις του ιταλικού “golden power”, το οποίο επιτρέπει στο κράτος να μπλοκάρει ή να θέτει όρους σε συναλλαγές που αφορούν στρατηγικούς τομείς, όπως τα ΜΜΕ. Προς το παρόν, όμως, δεν υπάρχει ένδειξη ότι η Τζόρτζια Μελόνι σκοπεύει να ενεργοποιήσει το μέτρο — ακόμη κι αν La Repubblica και La Stampa υπήρξαν συχνά επικριτικές προς την κυβέρνησή της.
Το κλίμα στους συντάκτες είναι ήδη τεταμένο: οι δημοσιογράφοι της La Stampa προχώρησαν σε απεργία, αφήνοντας την εφημερίδα εκτός περιπτέρων, ενώ οι εργαζόμενοι στη La Repubblica απειλούν ότι θα ακολουθήσουν. Σε ανακοίνωσή τους, οι δημοσιογράφοι της La Stampa υποστηρίζουν ότι o Antenna δεν ενδιαφέρεται για την ίδια την εφημερίδα και ότι η GEDI σχεδιάζει να τη διαθέσει ξεχωριστά από τα υπόλοιπα assets.
Η Ελί Σλάιν της κεντροαριστερής Δημοκρατικής Παράταξης προειδοποιεί για τον «αποδυναμωμένο» ρόλο της GEDI τα τελευταία χρόνια και φοβάται ότι η πώληση σε ξένο όμιλο «χωρίς εγγυήσεις για θέσεις εργασίας, ποιότητα και πλουραλισμό» απειλεί ένα κομμάτι της δημοσιογραφικής κληρονομιάς της Ιταλίας.
Οι ανησυχίες αυτές πλαισιώνονται από τις συνεχιζόμενες οικονομικές πιέσεις του έντυπου Τύπου. Η La Stampa —στην οικογένεια Ανιέλι από τη δεκαετία του 1920— και η La Repubblica, η δεύτερη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας, βλέπουν τις πωλήσεις τους να μειώνονται σταθερά. Η Exor απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της GEDI το 2019· πέρυσι ο όμιλος είχε τζίρο 224 εκατ. ευρώ και ζημιές 15 εκατ. ευρώ.
Ο πρώην υπουργός Βιομηχανίας Κάρλο Καλέντα επανήλθε στις επιθέσεις του κατά του Τζον Έλκαν, συνδέοντας την πώληση των ΜΜΕ με την ευρύτερη αποδυνάμωση της ιταλικής βιομηχανικής βάσης. «Ήταν αναμενόμενο. Αφού πουλήθηκαν όλα τα βιομηχανικά assets, τα μέσα δεν είχαν πλέον αξία για πολιτική και συνδικαλιστική διαχείριση. Κι έτσι φτάσαμε εδώ», σχολίασε.
Η Exor έχει στο παρελθόν αντικρούσει αυτές τις κριτικές, επισημαίνοντας τις πρόσφατες επενδύσεις της στην Ιταλία. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η υπόθεση έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στη Ρώμη για το μέλλον του ιταλικού Τύπου — και για το πόσο εύκολα μπορεί να τον αλλάξει μια οικογένεια.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παράλληλα, ένα διαφορετικό μοντέλο πατρότητας φαίνεται να αναδύεται στα social media
Μετά τη συντριπτική εκλογική ήττα της συμμαχίας του έπειτα από 16 χρόνια
Από κινητά μέχρι τρακτέρ
Από τη σύγκρουση υπέστη βαριά τραύματα και έπεσε σε κώμα
Μπορεί η Αμερική να καθαιρέσει τον Τραμπ; Και αν ναι, θέλει;
Το διπλωματικό σκηνικό γίνεται εκ νέου θολό
Ορισμένοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους για περισσότερες από 12 ώρες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια και εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να περικόψει τη χρηματοδότησή της
Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η ταπείνωση από τον Ομπάμα το 2011 τον έστρεψε στην πολιτική
Σε μια περίοδο που οι λεγόμενες «prediction markets» κερδίζουν συνεχώς έδαφος
«Ο κόσμος μου, όπως τον ήξερα, κατέρρευσε», αναφέρει χαρακτηριστικά
Μπαράζ 660 πυραύλων και drones έπληξε υποδομές στο Ντνίπρο
Ο Μπόρις Πιστόριους ανακοίνωσε την ετοιμότητα του ναυτικού για ναρκαλιεία και επιτήρηση
Το υπουργείο Δικαιοσύνης διευρύνει τις μεθόδους εκτέλεσης των μελλοθάνατων, επαναφέροντας πρακτικές που είχαν καταργηθεί
Παραδέχτηκε πως είχε εντοπιστεί ο ύποπτος λογαριασμός της 18χρονης μήνες πριν τη δολοφονία οκτώ ανθρώπων
Συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά φερόμενων διακινητών ναρκωτικών εν μέσω αντιδράσεων
«Συγκεκριμένα μέτρα μείωσης των κινδύνων πρέπει να εφαρμοστούν»
Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό
«Όπως βλέπετε, θα γεννήσω από στιγμή σε στιγμή», είπε στην τελευταία ενημέρωση πριν γίνει για δεύτερη φορά μητέρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.