- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ώρα μηδέν για την Ουκρανία: Κρίσιμες συνομιλίες Πούτιν - Γουίτκοφ σήμερα στη Μόσχα
Αισιοδοξία στον Λευκό Οίκο για πιθανή ειρηνευτική συμφωνία που θα βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία
Ώρα μηδέν για την Ουκρανία: Κρίσιμες συνομιλίες Πούτιν - Γουίτκοφ σήμερα στη Μόσχα
Το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ, Ουκρανίας και Ρωσίας εξακολουθεί να παραμένει το εδαφικό, την ώρα που ο Στιβ Γούιτκοφ σήμερα ετοιμάζεται να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια ύστατη προσπάθεια να τερματιστεί ο πόλεμος.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε εκ νέου ότι για το Κίεβο προτεραιότητα αποτελεί η πλήρης διατήρηση της ουκρανικής κυριαρχίας και η εξασφάλιση ισχυρών εγγυήσεων ασφαλείας. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι το εδαφικό αποτελεί το πιο περίπλοκο θέμα των συνομιλιών, καθώς η Μόσχα επιμένει να απαιτεί την παράδοση περιοχών του Ντονμπάς που εξακολουθεί να ελέγχει – μια παραχώρηση που η Ουκρανία ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί. Οι δηλώσεις του έγιναν μετά τη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι και την τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας και της Πολωνίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι μόνο ο Ζελένσκι μπορεί να λάβει τελικές αποφάσεις για το εδαφικό, προσθέτοντας πως ζητήματα όπως τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, οι ευρωπαϊκές εγγυήσεις ασφαλείας και η ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας θα πρέπει να ρυθμιστούν με συλλογική ευρωπαϊκή συμβολή. Παράλληλα, αναγνώρισε την προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ να συμβάλει στον τερματισμό της σύγκρουσης, η οποία ξεκίνησε με την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και κλιμακώθηκε με τη ρωσική εισβολή το 2022. Στη Φλόριντα, οι διαπραγματευτικές ομάδες Ουκρανίας και ΗΠΑ ολοκλήρωσαν διήμερο κύκλο εργασιών επάνω σε αναθεωρημένο ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο – σύμφωνα με ουκρανικές πηγές – διόρθωνε προηγούμενες προβλέψεις που θεωρούνταν ευνοϊκές προς τη Ρωσία. Από την πλευρά της Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος Καρολάιν Λίβιτ εξέφρασε αισιοδοξία για πιθανή συμφωνία, ενώ ο Ζελένσκι εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος, μιλώντας για «εποικοδομητικές» συζητήσεις αλλά και ανοιχτά αγκάθια.
Ο Γουίτκοφ αναμένεται να ενημερώσει τον Πούτιν για το αποτέλεσμα των επαφών του με τον Ζελένσκι, τον Μακρόν, τον Ουκρανό διαπραγματευτή Ρουστέμ Ούμεροφ και τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC θα συνοδεύεται από τον Τζάρεντ Κούσνερ. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πρόσφατα ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη παρουσιάσει στη Μόσχα ένα αρχικό ειρηνευτικό πλαίσιο, βασισμένο στο σχέδιο 28 σημείων του Ντόναλντ Τραμπ, αποφεύγοντας όμως να αγγίξει το πιο πρόσφατο, κοινά επεξεργασμένο σχέδιο Ουκρανίας, Αμερικανών και Ευρωπαίων ηγετών.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τη σύζυγο του πρωθυπουργού, Μπεγκόνια Γκόμεθ
Τα μέτρα προφύλαξης για τους εργαζόμενους και οι θερμοκρασίες - ρεκόρ
Οι θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο στο τέλος της εβδομάδας
Η Λία Στιούαρτ επέζησε μετά από σοβαρά τραύματα και συνεχίζει τη νοσηλεία της σε ΜΕΘ στο Σίδνεϊ
Οι δραματικές εικόνες που κατέγραψε η κάμερα
Εξήγησε πώς πήγε να τον εκβιάσει ο Επστάιν
Είναι νεκρή η 84χρονη Νάνσι;
Πολίτες αναζητούν δροσιά σε ποτάμια και κανάλια αψηφώντας τους κινδύνους
Το τρομακτικό βίντεο που καταγράφεται η σύγκρουση
Έχει έρθει πλέον η ώρα των διαπραγματεύσεων, με μεσολάβηση του Πακιστάν και του Κατάρ
Πίσω από τα καραγκιοζιλίκια του Ντόναλντ Τραμπ υπάρχουν και πραγματικότητες που δεν προκαλούν καθόλου γέλιο
Πόλεμοι, κλιματικά σοκ και αναγκαστικοί εκτοπισμοί επηρεάζουν την εκπαίδευση παιδιών και εφήβων
Ποια είναι τα βασικά του σημεία
Κάνει λόγο για «πολιτικό θέατρο»
Οι αρχές ερευνούν τη μακάβρια συλλογή λειψάνων που βρέθηκε στο σπίτι και στον χώρο εργασίας του
«Ήμουν απλώς έξω για μια βόλτα με το αγαπημένο μου αυτοκίνητο», δικαιολογήθηκε
Μαρτυρίες ότι έστειλε φωτογραφίες σε συμμαθητές της μετά τους φόνους
Παρουσιαζόταν υπεύθυνος για τον λιμό της Βεγγάλης το 1943
Έπασχε από ανίατη ασθένεια
Ο άλλοτε παρουσιαστής του Fox News έχει έρθει σε ρήξη με τον Τραμπ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.