- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γιατί η Ταϊβάν ετοιμάζει δικό της «Iron Dome» απέναντι στην Κίνα
Ο στόχος είναι η σταδιακή αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ έως το 2030
Γιατί η Ταϊβάν ετοιμάζει δικό της «Iron Dome» απέναντι στην Κίνα
Η Ταϊβάν προχωρά σε μια από τις πιο φιλόδοξες αναβαθμίσεις της άμυνάς της, ανακοινώνοντας επενδύσεις ύψους 40 δισ. δολαρίων μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια, καθώς οι εντάσεις με την Κίνα εντείνονται. Ο πρόεδρος Λάι Τσινγκ-τε παρουσίασε το σχέδιο μέσω συμπληρωματικού προϋπολογισμού, περιλαμβάνοντας και την ανάπτυξη ενός συστήματος αεράμυνας τύπου «T-dome», εμπνευσμένου από το ισραηλινό Iron Dome.
Ο στόχος είναι η σταδιακή αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ έως το 2030, ανταποκρινόμενος στις πιέσεις της κυβέρνησης Τραμπ για μεγαλύτερη αυτονομία της Ταϊβάν. Σήμερα, η δαπάνη αγγίζει το 2,5% και αναμένεται να ανέβει στο 3,3% το 2026.
Το «T-dome» σχεδιάζεται ως πολυεπίπεδο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, σε συνδυασμό με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, drones και μέσα «ασύμμετρης» άμυνας που στοχεύουν να επιβαρύνουν το κόστος μίας κινεζικής επίθεσης. Σε άρθρο του στην Washington Post, ο Λάι υπογράμμισε: «Στόχος μας είναι να αυξήσουμε την αποτροπή, εισάγοντας μεγαλύτερη αβεβαιότητα και κόστος στους υπολογισμούς του Πεκίνου».
Οι ανησυχίες της Ταϊβάν έχουν ενταθεί μετά την αυξανόμενη επιθετικότητα του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, με συνεχή στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από το νησί και δηλώσεις περί «επανένωσης». Παράλληλα, η εκλογή Τραμπ δημιούργησε αβεβαιότητα ως προς την αμερικανική στάση. Παρότι ο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν, η νέα κυβέρνηση έστειλε αντιφατικά σήματα: κάποιοι σύμβουλοι βλέπουν την Κίνα ως μείζονα απειλή, ενώ ο Τραμπ έχει υπαινιχθεί ότι ο Σι μπορεί να θεωρηθεί εταίρος σε έναν «πολυπολικό κόσμο».
Τελικά, η Ουάσινγκτον διαβεβαίωσε ανεπίσημα την Ταϊπέι ότι επιθυμεί περισσότερο «μοίρασμα του κόστους» παρά απόσυρση αμερικανικής στήριξης. Ο Λάι, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές του 2024, κινείται γρήγορα — πατώντας στη λεπτή γραμμή που χωρίζει την ενίσχυση της άμυνας από ενέργειες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν πρόκληση από το Πεκίνο.
Η αντιπολίτευση, με επικεφαλής τον νέο πρόεδρο του Κουομιντάνγκ Τσενγκ Λι-γουέν, κατηγορεί τον Λάι για «υπερβολικές δαπάνες» και για «επικίνδυνα παιχνίδια» στα στενά της Ταϊβάν. Το Κουομιντάνγκ και το Taiwan People’s Party ελέγχουν τη Βουλή, πράγμα που σημαίνει ότι ο Λάι θα χρειαστεί σκληρές διαπραγματεύσεις για να περάσει τον προϋπολογισμό.
Κάποιοι στρατιωτικοί αναλυτές στη χώρα απορρίπτουν το «T-dome» ως υπερβολικά δαπανηρό και πρακτικά ανεπαρκές έναντι του κινεζικού οπλοστασίου. Θεωρούν ότι η Κίνα μπορεί εύκολα να υπερφορτώσει οποιοδήποτε σύστημα με τον όγκο των πυραύλων της και ότι τα χρήματα ίσως ήταν πιο χρήσιμα σε μέσα ευέλικτης, ασύμμετρης άμυνας.
Παρά τις αντιρρήσεις, ο Λάι επιμένει ότι η Ταϊβάν πρέπει να βρίσκεται σε «υψηλό επίπεδο ετοιμότητας», ειδικά ενόψει του 2027 — έτος για το οποίο οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο Σι έχει ζητήσει από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό να είναι έτοιμος για πιθανή εισβολή. «Ο τελικός στόχος», είπε, «είναι μια άμυνα ικανή να προστατεύει μόνιμα τη δημοκρατική Ταϊβάν».
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε λέγοντας ότι η Ταϊβάν «δεν θα μπορέσει ποτέ» να αποτρέψει την «επανένωση».
Πηγή: The Times
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.