- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Επιθέσεις αρκούδων βυθίζουν την Ιαπωνία στον φόβο – 13 νεκροί, στρατός στους δρόμους
Που οφείλεται το φαινόμενο
Επιθέσεις αρκούδων βυθίζουν την Ιαπωνία στον φόβο – 13 νεκροί, στρατός στους δρόμους
Η Ιαπωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με το πιο θανατηφόρο κύμα επιθέσεων από αρκούδες που έχει καταγραφεί εδώ και δεκαετίες. Με 13 νεκρούς και πάνω από 180 τραυματίες μέσα στο 2025, οι αρχές έχουν προχωρήσει σε πρωτοφανείς κινήσεις: ανάπτυξη στρατού, εντολή στην αστυνομία να πυροβολεί σε περίπτωση κινδύνου και παγίδες σε όλη τη βόρεια χώρα.
Ξένες κυβερνήσεις —μεταξύ τους οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βρετανία, η Νότια Κορέα και η Κίνα— έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις, καλώντας τους πολίτες τους να είναι «σε επιφυλακή για αρκούδες» σε αγροτικές και ημιαστικές περιοχές της Ιαπωνίας.
Οι εικόνες που μεταδίδονται από ΜΜΕ της Ιαπωνίας είναι ενδεικτικές: αρκούδες σε δρόμους, σε πεζοδρόμια, ακόμη και σε αεροδιάδρομους. Οι επιθέσεις σημειώνονται σε απλές καθημερινές στιγμές — μια γυναίκα στον κήπο της, ένας άνδρας μπαίνοντας στο αυτοκίνητό του, ένας άλλος ενώ καθάριζε ένα υπαίθριο ονσέν.
Οι ειδικοί αποδίδουν το φαινόμενο σε τρεις βασικούς παράγοντες:
• Ραγδαία μείωση του πληθυσμού στην ύπαιθρο. Καθώς ο άνθρωπος εγκαταλείπει τις αγροτικές περιοχές, οι αρκούδες επεκτείνουν το εύρος τους πιο κοντά στους οικισμούς και συνηθίζουν την παρουσία ανθρώπων.
• Άνοδος του πληθυσμού των αρκούδων. Υπολογίζεται ότι η Ιαπωνία έχει περίπου 12.000 καφέ αρκούδες και 42.000 μαύρες ασιατικές αρκούδες, με πολλές περιοχές να μιλούν για «έκρηξη» πληθυσμού.
• Κακή σοδειά βελανιδιών. Η φτωχή παραγωγή στον βορρά ωθεί τις αρκούδες να κατεβαίνουν για τροφή σε γειτονιές, όπου τις προσελκύουν άγρια κάστανα και άκοποι λωτοί.
Ο καθηγητής Σινσούκε Κοϊκέ εξηγεί ότι οι αρκούδες «έχουν χάσει τον φόβο του ανθρώπου» και κινούνται σε μεγαλύτερες περιοχές σε αναζήτηση τροφής.
Στην Ακίτα, όπου έχουν σημειωθεί τα περισσότερα περιστατικά, αναπτύχθηκαν 15 στρατιώτες της Δύναμης Αυτοάμυνας για να βοηθήσουν στον εντοπισμό και την παγίδευση των ζώων. Σε όλη τη χώρα, η αστυνομία πλέον έχει εξουσιοδότηση να ανοίγει πυρ όταν κρίνεται απαραίτητο.
Οι τοπικές αρχές εγκαθιστούν εκατοντάδες παγίδες και ηλεκτροφόρα φράγματα, ενώ στον νομό Γκιφού χρησιμοποιούνται drones που εκπέμπουν ήχους σκύλων για να τρομάξουν τις αρκούδες που μπαίνουν σε μηλιές και ροδακινιές.
Κάτοικοι εκφράζουν αγωνία για τη διάρκεια της κρίσης: «Όλοι είμαστε κουρασμένοι από τον συνεχή φόβο. Είναι ίσως χειρότερο κι από τον κορωνοϊό», δήλωσε χαρακτηριστικά μια γυναίκα στο Asahi TV.
Η ιαπωνική κυβέρνηση προωθεί σχέδιο για μείωση του πληθυσμού των αρκούδων όπου αυτό είναι απαραίτητο και για καλύτερη απομόνωση των ζώων από ανθρώπινους οικισμούς. Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές η κατάσταση είναι η αντίστροφη: στη Σικόκου έχουν απομείνει μόλις 20–30 μαύρες αρκούδες, σε σημείο εξαφάνισης.
Η χώρα, σε μέγεθος όσο η πολιτεία της Μοντάνα, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίση άγριας πανίδας που κανείς δεν περίμενε ότι θα ξεπερνούσε κάθε προηγούμενο ρεκόρ επιθέσεων.
Πηγή: The Washington Post
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Παράλληλα, η Ουκρανία επανήλθε στο προσκήνιο με την άφιξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Η καταγγελία είχε κατατεθεί στις 5 Ιανουαρίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.