- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Επιθέσεις αρκούδων βυθίζουν την Ιαπωνία στον φόβο – 13 νεκροί, στρατός στους δρόμους
Που οφείλεται το φαινόμενο
Επιθέσεις αρκούδων βυθίζουν την Ιαπωνία στον φόβο – 13 νεκροί, στρατός στους δρόμους
Η Ιαπωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με το πιο θανατηφόρο κύμα επιθέσεων από αρκούδες που έχει καταγραφεί εδώ και δεκαετίες. Με 13 νεκρούς και πάνω από 180 τραυματίες μέσα στο 2025, οι αρχές έχουν προχωρήσει σε πρωτοφανείς κινήσεις: ανάπτυξη στρατού, εντολή στην αστυνομία να πυροβολεί σε περίπτωση κινδύνου και παγίδες σε όλη τη βόρεια χώρα.
Ξένες κυβερνήσεις —μεταξύ τους οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βρετανία, η Νότια Κορέα και η Κίνα— έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις, καλώντας τους πολίτες τους να είναι «σε επιφυλακή για αρκούδες» σε αγροτικές και ημιαστικές περιοχές της Ιαπωνίας.
Οι εικόνες που μεταδίδονται από ΜΜΕ της Ιαπωνίας είναι ενδεικτικές: αρκούδες σε δρόμους, σε πεζοδρόμια, ακόμη και σε αεροδιάδρομους. Οι επιθέσεις σημειώνονται σε απλές καθημερινές στιγμές — μια γυναίκα στον κήπο της, ένας άνδρας μπαίνοντας στο αυτοκίνητό του, ένας άλλος ενώ καθάριζε ένα υπαίθριο ονσέν.
Οι ειδικοί αποδίδουν το φαινόμενο σε τρεις βασικούς παράγοντες:
• Ραγδαία μείωση του πληθυσμού στην ύπαιθρο. Καθώς ο άνθρωπος εγκαταλείπει τις αγροτικές περιοχές, οι αρκούδες επεκτείνουν το εύρος τους πιο κοντά στους οικισμούς και συνηθίζουν την παρουσία ανθρώπων.
• Άνοδος του πληθυσμού των αρκούδων. Υπολογίζεται ότι η Ιαπωνία έχει περίπου 12.000 καφέ αρκούδες και 42.000 μαύρες ασιατικές αρκούδες, με πολλές περιοχές να μιλούν για «έκρηξη» πληθυσμού.
• Κακή σοδειά βελανιδιών. Η φτωχή παραγωγή στον βορρά ωθεί τις αρκούδες να κατεβαίνουν για τροφή σε γειτονιές, όπου τις προσελκύουν άγρια κάστανα και άκοποι λωτοί.
Ο καθηγητής Σινσούκε Κοϊκέ εξηγεί ότι οι αρκούδες «έχουν χάσει τον φόβο του ανθρώπου» και κινούνται σε μεγαλύτερες περιοχές σε αναζήτηση τροφής.
Στην Ακίτα, όπου έχουν σημειωθεί τα περισσότερα περιστατικά, αναπτύχθηκαν 15 στρατιώτες της Δύναμης Αυτοάμυνας για να βοηθήσουν στον εντοπισμό και την παγίδευση των ζώων. Σε όλη τη χώρα, η αστυνομία πλέον έχει εξουσιοδότηση να ανοίγει πυρ όταν κρίνεται απαραίτητο.
Οι τοπικές αρχές εγκαθιστούν εκατοντάδες παγίδες και ηλεκτροφόρα φράγματα, ενώ στον νομό Γκιφού χρησιμοποιούνται drones που εκπέμπουν ήχους σκύλων για να τρομάξουν τις αρκούδες που μπαίνουν σε μηλιές και ροδακινιές.
Κάτοικοι εκφράζουν αγωνία για τη διάρκεια της κρίσης: «Όλοι είμαστε κουρασμένοι από τον συνεχή φόβο. Είναι ίσως χειρότερο κι από τον κορωνοϊό», δήλωσε χαρακτηριστικά μια γυναίκα στο Asahi TV.
Η ιαπωνική κυβέρνηση προωθεί σχέδιο για μείωση του πληθυσμού των αρκούδων όπου αυτό είναι απαραίτητο και για καλύτερη απομόνωση των ζώων από ανθρώπινους οικισμούς. Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές η κατάσταση είναι η αντίστροφη: στη Σικόκου έχουν απομείνει μόλις 20–30 μαύρες αρκούδες, σε σημείο εξαφάνισης.
Η χώρα, σε μέγεθος όσο η πολιτεία της Μοντάνα, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίση άγριας πανίδας που κανείς δεν περίμενε ότι θα ξεπερνούσε κάθε προηγούμενο ρεκόρ επιθέσεων.
Πηγή: The Washington Post
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του
Oι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά
Το στιγμιότυπο αναπαράχθηκε ευρέως στα social media
Στόχος η παρεμπόδιση της εφοδιαστικής αλυσίδας της Μόσχας
Η στρατηγική της προσέγγισης με τον Αμερικανό πρόεδρο γυρίζει μπούμερανγκ
Προφυλακισμένος ο 41χρονος Ζερόμ Μπαρέλα
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δηλώνει ότι δεν θα παραιτηθεί και ότι θα είναι υποψήφιος στην όποια αναμέτρηση για την ηγεσία
Πυρά της ιταλικής κυβέρνησης στο Τραμπ για το σχόλιο που έκανε στην Μελόνι
Καθυστερούν οι επαφές στην Ελβετία
«Δεν θα λάβουν ούτε δεκάρα από εμάς», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Truth Social
Είχε απονεμηθεί από την πρώην υπουργό Εσωτερικών και πρώην κυβερνήτη της Βόρειας Ντακότα Κρίστι Νόεμ
Το συνολικό κόστος των εργασιών ανήλθε περίπου στα 16 εκατομμύρια δολάρια
Πρόκειται για το δεύτερο κύμα υψηλών θερμοκρασιών σε διάστημα μερικών εβδομάδων που χτυπάει τη χώρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.