- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η μέλισσα με «κέρατα διαβόλου» – Το νέο ενδημικό είδος που ανακάλυψαν επιστήμονες
Το όνομα έχει επιρροή από διάσημη σειρά του Netflix
Η μέλισσα με «κέρατα διαβόλου» – Το νέο ενδημικό είδος που ανακάλυψαν επιστήμονες
Στον κατάλογο με τα τρομακτικά ζώα, η Αυστραλία μετρούσε ήδη φίδια, αράχνες, καρχαρίες… Όμως τώρα μπορεί να προσθέσει σε αυτόν και ένα νέο είδος μέλισσας, η οποία ονομάστηκε «Λούσιφερ» (Εωσφόρος) λόγω της διαβολικής όψης που της προσδίδουν τα μικρά κέρατα που φέρει στο κεφάλι, την ανακάλυψη της οποίας ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές.
Το είδος αυτό, που ονομάστηκε Megachile (Hackeriapis) Lucifer, βρέθηκε στη Δυτική Αυστραλία, τη μεγάλη σε έκταση πολιτεία της Αυστραλίας, ανακοίνωσε σήμερα το Πανεπιστήμιο Κέρτιν, στο Περθ.
Καθώς μελετούσε ένα αγριολούλουδο που είναι είδος προς εξαφάνιση, η Κιτ Πρέντεργκαστ, της σχολής μοριακών επιστημών και ζωής του πανεπιστημίου αυτού, ανακάλυψε τη μέλισσα αυτή, η οποία προσέλκυσε αμέσως το ενδιαφέρον της λόγω του μοναδικού παρουσιαστικού της.
«Το θηλυκό είχε απίστευτα μικρά κέρατα στο κεφάλι», σημείωσε η ίδια σε έκδοση του πανεπιστημίου.
Η επιστήμων, θαυμάστρια της τηλεοπτικής σειράς «Lucifer» που παρακολουθούσε στο Netflix, έκρινε ότι το όνομα αυτό ταίριαζε απόλυτα στη διαβολική εμφάνιση που χαρακτηρίζει τη μέλισσα αυτή.
«Είναι το πρώτο νέο μέλος της ομάδας των μελισσών εδώ και πάνω από 20 χρόνια, πράγμα που δείχνει πόσο πολλά είδη ζωής έχουμε ακόμη να ανακαλύψουμε, μεταξύ άλλων και σε περιοχές που απειλούνται από την εξόρυξη μετάλλων, όπως η Γκόλντφιλντς», όπου ανακαλύφθηκε η «Λούσιφερ», σημείωσε η Πρέντεργκαστ.
Η ειδική ελπίζει πως η ανακάλυψη αυτή θα καταφέρει να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τα πολλά άγνωστα ακόμη είδη που μπορεί να υπάρχουν σε αυτές τις περιοχές.
«Καθώς το νέο είδος ανακαλύφθηκε στην ίδια περιοχή με το αγριολούλουδο που είναι είδος προς εξαφάνιση, μπορεί και τα δύο (είδη) να απειλούνται από τη διατάραξη του οικοσυστήματός τους και από άλλες διαδικασίες, όπως η κλιματική αλλαγή», προειδοποίησε.
«Πολλές μεταλλευτικές εταιρείες εξακολουθούν να μην καταγράφουν τις γηγενείς μέλισσες, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ίσως να χάνουμε είδη, ιδίως αυτά που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση των απειλούμενων φυτών και οικοσυστημάτων. Κινδυνεύουμε να τα χάσουμε προτού ακόμη γνωρίσουμε την ύπαρξή τους», υπογράμμισε.
Σχεδόν όλα τα φυτά που ανθοφορούν εξαρτώνται από άγριους επικονιαστές, ιδιαίτερα τις μέλισσες, αλλά η απώλεια του βιότοπού τους και η κλιματική αλλαγή οδηγούν στην εξαφάνιση πολλών ειδών ζωτικής σημασίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρουν οι εισαγγελικές αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
To προηγούμενο με την υπόθεση του Τίμοθι ΜακΒέι
Από την έκρηξη προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο πάρκο, ενώ εκδηλώθηκε και μικρής έκτασης φωτιά
Δύο σοβαρά τραυματίες και εκτεταμένες ζημιές
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρεις πολιτείες
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η Επιτροπή Νόμπελ έχασε την «ηθική πυξίδα» της
Το ποσό δόθηκε από τα ιδιωτικά εισοδήματα του μονάρχη
Προβλήματα σε επιχειρήσεις και online υπηρεσίες
«Πολιτικά και ιδεολογικά υποκινούμενη» η πρόθεση εκτιμούν οι εισαγγελείς
Οι ΗΠΑ σε τροχιά διπλωματικής σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους συμμάχους της
Έχει περάσει περίπου μισό αιώνα πίσω από τα κάγκελα
Στους δρόμους της βελγικής πρωτεύουσας βγήκαν να διαμαρτυρηθούν περίπου 30.000 άτομα
Πιθανό το αίτημα για απονομή χάριτος
Σχεδόν μισή ημέρα μαθημάτων την εβδομάδα χάνεται
Eπτά κουκουλοφόροι μπήκαν σε αποθήκη της ιστορικής οινοποιίας
Οι πίνακες «Madame Colonna Romano» και «Young Woman at the Well»
Η βρετανική βασιλική οικογένεια προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από το σκάνδαλο Έπσταϊν
Σκληρή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ - «Ο Γκέμπελς χειροκροτεί από την κόλαση»
Ο πρώην στρατιωτικός ψυχίατρος σκότωσε 13 ανθρώπους, οι 12 από τους οποίους ήταν στρατιώτες την 5η Νοεμβρίου 2009
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.