Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν για απόπειρα δολοφονίας της πρέσβειρας του Ισραήλ στο Μεξικό
«Το σχέδιο απετράπη και προς το παρόν δεν αποτελεί απειλή», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος
Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν για απόπειρα δολοφονίας της πρέσβειρας του Ισραήλ στο Μεξικό
Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν σήμερα το Ιράν ότι σχεδίαζε να δολοφονήσει την πρέσβειρα του Ισραήλ στο Μεξικό, σε μια προσπάθεια της Τεχεράνης να μεταφέρει τη σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών σε μια άλλη περιοχή. «Το σχέδιο απετράπη και προς το παρόν δεν αποτελεί απειλή», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν σχεδίαζαν να δολοφονήσουν την Εϊνάτ Κρανζ Νάιγκερ, με αφετηρία τα τέλη του περασμένου έτους, αλλά η απόπειρα απετράπη και δεν υφίσταται απειλή. Όπως τόνισε η ίδια πηγή, το σχέδιο δολοφονίας της ήταν ενεργό καθ' όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Η συνωμοσία αντιμετωπίστηκε και δεν αποτελεί τρέχουσα απειλή», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters. «Αυτή είναι μόνο η τελευταία σε μια μακρά ιστορία παγκόσμιας θανατηφόρας στοχοποίησης διπλωματών, δημοσιογράφων, αντιφρονούντων και οποιουδήποτε διαφωνεί μαζί τους από το Ιράν, κάτι που θα πρέπει να ανησυχεί βαθιά κάθε χώρα όπου υπάρχει ιρανική παρουσία», είπε.
Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να πει πώς απετράπη το σχέδιο δολοφονίας ή να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση. Η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αρνήθηκε να σχολιάσει.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν συχνά ισχυριστεί ότι το Ιράν και οι πληρεξούσιοί του έχουν επιδιώξει να εξαπολύσουν βίαιες επιθέσεις εναντίον των αντιπάλων της Τεχεράνης.
Υπηρεσίες ασφαλείας στη Βρετανία και τη Σουηδία προειδοποίησαν πέρυσι ότι η Τεχεράνη χρησιμοποιούσε εγκληματίες πληρεξούσιους για να πραγματοποιεί βίαιες επιθέσεις σε αυτές τις χώρες, με το Λονδίνο να λέει ότι είχε αποτρέψει 20 σχέδια που συνδέονται με το Ιράν από το 2022.
Άλλες χώρες έχουν καταδικάσει αυτό που χαρακτήρισαν αύξηση των σχεδίων δολοφονίας, απαγωγής και παρενόχλησης από τις ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Ο επικεφαλής των βρετανικών υπηρεσιών αντικατασκοπείας, γενικός διευθυντής της MI5, Κεν ΜακΚάλουμ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το Ιράν προσπαθούσε «πυρετωδώς» να φιμώσει επικριτές του ιρανικού καθεστώτος σε όλο τον κόσμο και τόνισε πως η Αυστραλία είχε αποκαλύψει την εμπλοκή του Ιράν σε αντισημιτικά σχέδια και οι ολλανδικές αρχές είχαν αποκαλύψει μια απόπειρα δολοφονίας.
Το Ισραήλ αποτελεί επί μακρόν στόχο της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο του Ισραήλ με το Ιράν, κατά τη διάρκεια του οποίου αμερικανικά βομβαρδιστικά χτύπησαν ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις τον Ιούνιο.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας
Ο Βιτρούβιος έζησε τον 1ο αιώνα π.Χ. και είναι διάσημος για το έργο του De architectura
Συνεχίζονται οι έρευνες στα συντρίμμια μετά τη φονική σύγκρουση τρένων
Κατηγορίες για σοβαρές παραβιάσεις ιδιωτικότητας εναντίον της Daily Mail
Οι σχέσεις τους ξεκινούν πριν από την Ιρανική Επανάσταση του 1979
Οι τεχνικοί που βρίσκονται στο σημείο διαπίστωσαν φθορές
Η υπόθεση παίρνει τώρα νέα τροπή
Η εκτόξευση της xAI στα 250 δισ. δολάρια φέρνει τον Μασκ πιο κοντά από ποτέ στο όριο-ορόσημο
Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ υπόσχεται «ενδελεχή και απολύτως διαφανή» έρευνα
Τι είναι ο νέος διεθνής οργανισμός που εισηγείται ο Ντόναλντ Τραμπ
Eνώ το ανθρώπινο λάθος έχει «σχεδόν αποκλειστεί»
Έκρηξη σε μία από τις πιο ασφαλείς περιοχές της αφγανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών των Ταλιμπάν
Τα πρώτα λεπτά μετά τη σύγκρουση, οι επιβάτες προσπαθούν να καταλάβουν τι έχει συμβεί
Απίστευτα βίαιη η σύγκρουση των τρένων
Ο Ντόναλντ Τραμπ ως ο άξονας γύρω από τον οποίο αναδιατάσσονται θεσμοί και συμπεριφορές
Ένα γαλλικό προηγούμενο, διαφωτιστικό για επίδοξους «τιμωρούς του συστήματος»
Η Κοπεγχάγη απέχει από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ καθώς οξύνεται η ένταση με τις ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.