- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Λονδίνο σε πολιορκία: Δεκάδες χιλιάδες σε πορεία κατά της μετανάστευσης – αντισυγκέντρωση ενάντια στον ρατσισμό
Το μεταναστευτικό έχει αναδειχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα
Λονδίνο σε πολιορκία: Δεκάδες χιλιάδες σε πορεία κατά της μετανάστευσης – αντισυγκέντρωση ενάντια στον ρατσισμό
Το κέντρο του Λονδίνου μετατράπηκε σήμερα σε πεδίο αντιπαράθεσης, καθώς δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους για την πορεία «Unite the Kingdom» του ακροδεξιού και αντι-ισλαμικού ακτιβιστή Τόμι Ρόμπινσον. Σημαίες της Αγγλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου κυμάτιζαν δίπλα σε αμερικανικές και ισραηλινές, ενώ πλήθος φορούσε κόκκινα καπέλα «MAGA» του Ντόναλντ Τραμπ. Τα συνθήματα στόχευαν τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και την πολιτική του στο μεταναστευτικό, με πλακάτ που φώναζαν «send them home».
Από νωρίς το μεσημέρι, τα στενά νότια του Λονδίνου είχαν γεμίσει ασφυκτικά, με το πλήθος να κατευθύνεται προς το Ουεστμίνστερ, έδρα του βρετανικού κοινοβουλίου. Ο Ρόμπινσον παρουσίασε την πορεία ως «γιορτή ελευθερίας λόγου», ενώ την αφιέρωσε στη μνήμη του Αμερικανού συντηρητικού ακτιβιστή Τσάρλι Κερκ, που δολοφονήθηκε πριν από λίγες ημέρες. «Εκατοντάδες χιλιάδες ήδη πλημμυρίζουν τους δρόμους του Λονδίνου», έγραψε στο Χ.
«Θέλουμε πίσω τη χώρα μας, θέλουμε πίσω την ελευθερία μας», φώναζε η Σάντρα Μίτσελ, κρατώντας σφιχτά το χέρι του παιδιού της. «Πιστεύουμε στον Τόμι».
Η ατμόσφαιρα όμως δεν έμεινε αναπάντητη. Λίγα τετράγωνα μακριά, η οργάνωση «Stand Up To Racism» συγκέντρωνε χιλιάδες αντιδιαδηλωτές, αποφασισμένους να καταγγείλουν τον ρατσιστικό λόγο και την κλιμάκωση του μίσους.
Για την αστυνομία ήταν μια μέρα επιφυλακής: πάνω από 1.600 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν σε καίρια σημεία της πρωτεύουσας, 500 μάλιστα ενισχύσεις από άλλες πόλεις. «Θα διασφαλίσουμε το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, αλλά θα είμαστε αυστηροί απέναντι σε κάθε παραβίαση», τόνισε η διοικήτρια Κλερ Χέινς. Παράλληλα, παραδέχτηκε πως υπάρχει «ιστορικό αντιμουσουλμανικής ρητορικής» σε προηγούμενες συγκεντρώσεις.
Το μεταναστευτικό έχει αναδειχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα, επισκιάζοντας ακόμη και την οικονομική κρίση. Περισσότεροι από 28.000 μετανάστες έχουν φτάσει φέτος στη Βρετανία με μικρές βάρκες μέσω της Μάγχης, ενώ οι κόκκινες και λευκές σημαίες που ξεφυτρώνουν στους δρόμους παρουσιάζονται από άλλους ως «εθνική υπερηφάνεια» και από τους αντιπάλους τους ως απειλητικό σύμβολο αποκλεισμού.
Το Λονδίνο βίωσε σήμερα δύο αντικρουόμενες εικόνες: από τη μία το πλήθος που φώναζε «στείλτε τους πίσω», από την άλλη οι φωνές που καλούσαν σε αντίσταση στον ρατσισμό. Στους δρόμους, οι σημαίες και τα συνθήματα έδιναν τη δική τους μάχη για το ποιο μέλλον θα επικρατήσει στη Βρετανία.
Πηγή: Reuters
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Αντιμετωπίζουν 59 συνολικά κατηγορίες
Στο επίκεντρο η αποκάλυψη των πηγών πίσω από τα δημοσιεύματα για το Air Force One
Κατάργηση ΦΠΑ στο ρεύμα και πακέτο 340 εκατ. λιρών για την αστεγία ανακοίνωσε ο νέος πρωθυπουργός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.